Exasperați de invazia sfaturilor nesolicitate, noii părinți de astăzi se plâng că sunt bombardați cu peste 200 de îndrumări enervante până când copilul lor ajunge la vârsta de șase luni.
Printre cele mai enervante 40 de sfaturi care le sunt oferite se numără „lasă copilul să plângă”, „dormi când copilul doarme” și „nu mai ține copilul în brațe atât de mult”. Nu lipsesc nici îndemnurile de tipul „am făcut ASTA și copiii mei sunt bine” sau presiunea de a avea un al doilea copil cât mai curând posibil și critici precum „nu îl ții corect”.
Potrivit rezultatelor unui studiu realizat pe un eșantion de 1.000 de părinți, cu copii cu vârste cuprinse între 0 și 7 ani, se pare că proaspeții părinți primesc în medie peste 200 de sfaturi „utile” până când bebelușul lor atinge vârsta de șase luni. De asemenea, 44% dintre respondenți au declarat că au primit primul val de sfaturi imediat ce au anunțat că așteaptă un copil.
Părinții cărora li s-au oferit sfaturi se confruntă cu o avalanșă de aproximativ nouă îndrumări pe săptămână, venite fie de la prieteni bine intenționați, fie de la membri ai familiei sau chiar de la persoane străine. Astfel, aceștia se văd nevoiți să navigheze printre o varietate de opinii și să selecționeze ceea ce consideră că este relevant și util pentru ei și pentru copilul lor.
Cu toate că intențiile celor care oferă sfaturi pot fi bune, acest exces de îndrumări poate adăuga stresul și anxietatea deja existente în viața noilor părinți.
Un sfert dintre noii părinți (24%) se simt complet copleșiți de oamenii care îi asaltează cu indicații cu privire la alimentație, somn, activitate fizică și comportament. Iar cei mai iritanți sfătuitori par a fi persoanele în vârstă de peste 50 de ani, care au oferit aproape două treimi (64%) din totalul îndrumărilor.
Un reprezentant al unui brand de produse pentru copii, care a comandat studiul, a declarat: „Navigarea printre toate opiniile contradictorii pe care le întâlnim în lumea modernă poate fi dificilă. Viața ta se schimbă complet și este greu să determini care sfaturi sunt utile, care sunt depășite, care sunt benefice și care ar putea fi dăunătoare. În plus, în multe aspecte ale creșterii copilului nu există un răspuns corect sau greșit - ceea ce funcționează pentru un copil poate să nu funcționeze pentru altul. Fiecare familie este diferită și, deși există adevăruri universale, fiecare părinte trăiește primele luni ale copilului într-un mod distinct”.
Se pare că viitoarele mame sunt cele care primesc cel mai mare număr de sfaturi - 37% dintre ele fiind sfătuite chiar înainte de nașterea copilului să îl alăpteze, deoarece „sânul este cel mai bun” în ceea ce privește hrănirea. Alte 41% dintre ele au fost sfătuite să se odihnească cât mai mult, deoarece li s-a spus că „nu vor mai dormi odată ce copilul se va naște” - în contrast, doar 17% dintre bărbați au primit aceeași indicație.
Comentariile cu privire la dimensiunea și forma burților au fost abundente, afectând 39% dintre femei. De asemenea, 36% dintre ele au fost confruntate cu presupuneri legate de forma și înălțimea burticii în legătură cu sexul bebelușului.
Una din trei viitoare mame a fost încurajată să mănânce mai mult la masă, deoarece, acum, „mănânci pentru doi”. Cu toate acestea, nu numai mamele sunt afectate de aceste comentarii nedorite, deoarece 32% dintre viitorii părinți au fost sfătuiți repetat să se bucure de libertatea actuală, deoarece viața lor era pe cale să se schimbe pentru totdeauna, iar 31% dintre ei au fost bombardați cu recomandări de a aprecia fiecare minut, deoarece timpul trece atât de repede.
Mai mult de o sfert (27%) dintre părinți consideră că sfaturile nesolicitate provin de la persoanele care pretind că știu totul și nu se pot abține să ofere îndrumări, chiar dacă nu sunt dorite. Cu toate acestea, aceeași proporție de părinți crede că unii oameni doresc doar să fie implicați în procesul de creștere a copilului.
„Motivațiile oamenilor pentru a oferi sfaturi pot varia, dar majoritatea încearcă într-adevăr să fie de ajutor, chiar dacă nu reușesc întotdeauna. Cei care au trecut prin experiențe dificile anterior doresc să ajute persoanele dragi să depășească orice obstacole. Responsabilitățile și provocările părintelui sunt infinite, iar prezența oamenilor aproape poate face o diferență reală și pozitivă. Un lucru este sigur, toți părinții încearcă să ia deciziile cele mai bune pentru copiii lor și pentru familiile lor”, a mai spus reprezentantul brandului de produse pentru copii.
Iată cele mai enervante 40 de sfaturi oferite noilor părinți în primele șase luni:
„Dormi când doarme copilul.”
„Întotdeauna am făcut ASTA, iar copiii mei au ieșit bine.”
„Încetează să ții copilul atât de mult în brațe, că îl vei răsfăța.”
„Trebuie să faci și al doilea copil, altfel ești egoist/celălalt copil va suferi/va fi răsfățat etc.”
„Nu ții copilul corect.”
„Copiii ar trebui lăsați să plângă.”
„Îți face rău spatelui dacă-l ții așa mult în brațe.”
„Nu distrați copilul cu un ecran/TV/iPad/smartphone.”
„Nu-i lăsa în patul tău cu tine sau nu vor pleca niciodată.”
„Oh, sunt doar colici.”
„Ești plângăcioasă – sunt hormonii.”
„Trece atât de repede, prețuiește fiecare secundă.”
„Copilul plânge pentru că este suprastimulat/prea obosit.”
„Trebuie să începi cu orez/terci pentru bebeluși la diversificare.”
„Suzeta va întârzia vorbirea/va ruina dinții.”
„Încearcă doar să te manipuleze.”
„Ar trebui să-i dai copilului solide după X timp.”
„Crede-mă, o să-ți fie dor de această vârstă!”
„Înainte să știi, va fi la liceu.”
„Nu se poate să îi fie foame din nou.”
„Copiii dorm tot timpul în primele câteva săptămâni.”
„Copilul ar trebui să fie în propria cameră până la X luni.”
„Alăptarea îți va micșora burta mai repede.”
„Totul este doar o fază.”
„Doar așteaptă și ai răbdare!”
„Pune-i mereu jos somnoroși, dar treji.”
„Nu îți grăbi bebelușul, el va merge în ritmul lui (când vine vorba de târât, mers, vorbit etc.).”
„Trebuie să cumperi X pentru copil.”
„Ceea ce mănânci și bei iese în laptele tău.”
„Nu uita de exercițiile Kegel!”
„Dacă te relaxezi, laptele va curge/alăptarea va fi mai ușoară.”
„Nu trezi niciodată un copil care doarme.”
„Trebuie să folosiți scutece reutilizabile/Scutecele de unică folosință sunt proaste.”
„Adaugă niște orez pentru bebeluși în biberon pentru a-l sătura.”
„Citește-i copilului tău.”
„Fă multe fotografii, sunt mici doar o dată!”
„Nu-i du la creșă, au nevoie de tine.”
„Va trebui să-i obișnuiești acum cu biberonul, altfel nu îl vor lua niciodată.”
„Copiii au nevoie de o rutină constantă.”
„Nu lăsați pisica/câinele/alt animal de companie să se apropie de copil.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.