Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat, astăzi, opinia sa referitoare la durata grevei cadrelor didactice, menționând că aceasta a durat „un pic mult” și ar trebui să se încheie în curând. El a afirmat că speră ca profesorii să se întoarcă la școală începând de marți, iar Guvernul a îndeplinit toate cererile lor.
Președintele Iohannis a evidențiat faptul că greva a durat mai mult decât se aștepta, exprimându-și dorința ca activitatea școlară să fie reluată cât mai curând posibil pentru a nu afecta în mod negativ procesul de învățare al elevilor. În același timp, el a subliniat că Guvernul a luat în considerare și a răspuns tuturor revendicărilor formulate de cadrele didactice.
„Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă. Dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi media, Guvernul le spune ceva, ei se duc şi consultă oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcţioneze o negociere pe această bază. De aceea, premierul a hotărât foarte corect să dea această ordonanţă indiferent cum se negociază. De ce? Fiindcă noi toţi şi eu, şi Guvernul, şi coaliţia, fiindcă a fost premierul împreună şi cu preşedintele Camerei în discuţie, au înţeles că sunt solicitări legitime şi le garantează indiferent de ce se negociază cu aceşti reprezentanţi ai sindicatelor”, a precizat Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat speranța că angajații din sistemul de educație vor reveni la activitatea școlară începând de marți, deoarece consideră că nu mai există motive pentru continuarea grevei.
„Eu sper să se înţeleagă bine această chestiune la nivelul sistemului şi oamenii să se întoarcă de marţi la şcoală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă greva. Pe termen mediu şi lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creşteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris, prin ordonanţă, garanţii că Guvernul se va ţine de ce a promis. Şi atunci eu cred că foarte mulţi dascăli, care oricum au considerat că este prea mult ce a fost, se vor întoarce pur şi simplu la şcoală şi bine fac. În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună dificultate examenele naţionale? Este o generaţie întreagă care trebuie să dea Bacalaureatul şi să meargă la universităţi, deci îi punem un dificultate? E o generaţie întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut - încă o dată, le-a dat tot ce au cerut - acum în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionalI şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal”, a adăugat Iohannis.
Iohannis a subliniat că sistemul educațional a fost neglijat de întreaga clasă politică timp de aproape 30 de ani. În cadrul proiectului său „România educată”, președintele a pus educația în prim-plan și a dorit să aducă acest domeniu la nivelul cuvenit.
În discursul său, președintele Iohannis a evidențiat faptul că legislația educațională a fost modificată în Parlament într-un mod care a exclus partea de salarizare în învățământ. Această decizie a stârnit nemulțumirea oamenilor și a fost un moment în care profesorii și-au exprimat dorința de a-și revendica drepturile prin grevă. Președintele a subliniat că această grevă a demonstrat atât politicienilor, cât și românilor în general, că profesorii sunt conștienți de importanța drepturilor lor și știu să lupte pentru ele.
„Acum, sigur, ştim cu toţii că educaţia se face cu mult entuziasm, cu multă dăruire. Este foarte valoroasă, dar nu vine pe gratis. Şi dascălii trebuie să primească ce li se cuvine. De asta oamenii au fost foarte supăraţi când, în Parlament, din proiectul legii a fost scoasă exact partea cu salarizarea, fiindcă acolo iniţial a fost prevăzut într-un articol că salarizarea în învăţământ la nivel de debutant începe de la salariul mediu pe economie. Cred că este de foarte mult bun simţ să nu începi de sus, să începi din medie. Când a fost scos acest articol, oamenii s-au simţit jigniţi şi de aceea am spus din capul locului că solicitările lor sunt legitime. Deci, odată şi odată trebuie să vedem că li se cuvine mai mult decât au primit până acum. Asta este partea de bază, principială. Greva a arătat politicienilor şi românilor că şi dascălii ştiu să-şi ceară drepturile”, a mai declarat Iohannis.
Președintele a subliniat că, în urma repetatelor negocieri și a întâlnirii sale cu sindicatele, abordarea s-a schimbat.
„După ce s-a negociat în repetate rânduri şi după ce au fost la mine şi am discutat cu Guvernul, cred că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat un pic abordarea”, a menţionat Klaus Iohannis.
Potrivit președintelui, Executivul a decis să acorde două aspecte importante în principiu: recunoașterea prin act normativ a dreptului de a avea o grilă de salarizare care se bazează pe salariul mediu pe economie și creșterile salariale reglementate prin ordonanță de urgență.
„Deci Guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu şi lung grila de salarizare, care va fi în noua legea salarizării unice, dar a avut grijă şi, pe termen scurt, să existe această compensaţie în plus, fiindcă oamenii, pe bună dreptate, au spus: când va apare noua lege? Şi Guvernul a introdus în această ordonanţă că legea, chiar dacă apare poate mai târziu şi poate se acordă aceste creşteri doar în tranşe, totuşi se garantează că la nivelul anului 2024 cel puţin 40% din această creştere pe noua grilă va fi realizată efectiv”, a conchis Iohannis.
Guvernul a aprobat joi o Ordonanță de Urgență privind majorarea salariilor în domeniul educației, iar ministrul Ligia Deca a oferit detalii despre cât ar urma să câștige profesorii în termeni net, după adoptarea acestei ordonanțe. Astfel, un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv și o experiență între cinci și zece ani, ar primi, fără niciun fel de spor, un salariu net de 3.365 de lei, în comparație cu salariul actual de 2.713 lei. De asemenea, un profesor cu studii superioare, grad didactic 1, și peste 25 de ani de vechime, ar trece de la un salariu net de 3.985 de lei, fără niciun spor sau creștere, la 4.707 lei net, conform precizărilor ministrului.
„Dacă ne referim la bază, deci fără creşterile legate de dirigenţie, învăţământ special, un profesor cu studii superioare debutant are acum, fără niciun fel de alt spor, 2.376 pe net şi ar ajunge la 2.956 tot pe net. Un profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experienţă între cinci şi zece ani, ar primi de la salariul actual fără niciun fel de spor, de la 2.713 va primi 3.365 net. Asta înseamnă de la 4.678 la 5.802 pe brut, iar un profesor studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime, va trece de la 3.985, din nou fără niciun spor, fără nicio creştere, fără gradaţie la 4.707 net. Să reţinem însă că în cele mai multe cazuri, sporurile se aplică. De exemplu, sporul de dirigenţie se aplică la 70% din personalul didactic şi venitul este mai mare, mulţi profesori au şi plata cu ora, deci vorbim dacă este să vorbim pe venituri deja este o altă conversaţie”, a declarat Ligia Deca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.