„Până nu țip la el, nu face ce-i spun eu”. Teodora Mețiu explică de ce se întâmplă asta: "Părinții nu tratează copilul ca pe o ființă, ci ca pe o păpușică"

Data publicării:
„Până nu țip la el, nu face ce-i spun eu”. Teodora Mețiu explică de ce se întâmplă asta Părinții nu tratează copilul ca pe o ființă, ci ca pe o păpușică / FOTO: freepik.com@EyeEm
„Până nu țip la el, nu face ce-i spun eu”. Teodora Mețiu explică de ce se întâmplă asta Părinții nu tratează copilul ca pe o ființă, ci ca pe o păpușică / FOTO: freepik.com@EyeEm

Foarte mulți părinți ajung să ridice tonul la proprii copii atunci când aceștia nu-i ascultă. Însă, de ce își pierd părinții autoritatea în fața copiilor?



Publicitate

Teodora Mețiu, trainer public speaking, ne spune de ce ajung părinții să nu mai aibă control asupra celor mici.

„Până nu țip la el, el nu face ce-i spun eu. Vorbim despre părinți care și-au pierdut autoritatea în fața propriilor copii. Cum și-a pierdut-o? Făcând un mix ciudat pentru copil. Ba l-a răsfățat de l-a înnebunit în primii ani când s-a născut, după care sub această cocoloșeală în care copilul înțelege că nu are limite, ca nu are granițe, el crește și face năzbâtii tot mai mari și tu începi să nu mai fii de acord cu ele și vii și încerci să te impui cu blândul.

Dar nu merge, pentru că acea cocoloșeală la care tu ai muncit ani de zile i-a dat voie lui să nu aibă limite. Și atunci, ajungi într-un singur punct în care țipi și iacătă cum asta este o limită pe care copilul nu o cunoaște din perioada răsfățului. Să-ți pierzi autoritatea ca părinte este foarte grav. Și, în general, părinții care își pierd autoritatea sunt cei care nu-și tratează copilul de când se naște ca pe o ființă, nu ca pe o păpușică”, a explicat Teodora Mețiu în cadrul podcastului „Celebru și Părinte”, moderat de Marius Gheorghiu.

Copiii care sunt prea răsfățați pot întâmpina, în general, dificultăți în relația cu părinții și pot avea probleme mai târziu în viață.

Există două semne comune care indică faptul că un copil este răsfățat și ar putea avea dificultăți în comportamentul său pe măsură ce devine adult.

Primul semn este dificultatea de a accepta un "nu" și de a cere mai mult decât oferă. În acest caz, copilul poate fi greu de convins să accepte refuzul și poate solicita tot ce își dorește, adesea ajungând să refuze cerințele părinților.

Al doilea semn este concentrarea exclusivă asupra propriilor nevoi și dorințe, fără a lua în considerare nevoile altora. Copilul poate obține tot ce dorește și devine nemulțumit în mod constant, neglijând să aprecieze eforturile făcute pentru el.

Așadar, în loc să folosească cuvinte precum „te rog” și „mulțumesc”, preferă să spună „dă-mi”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel