Iată 10 jocuri anti-anxietate pe care trebuie să le faci cu cel mic. Ce este jocul 5-4-3-2-1. Cum îl ajută borcanul minții și ce este jocul "Creier fericit, creier îngrijorat".
Sănătatea noastră mentală este o parte fundamentală a sănătății generale. În calitate de părinte, jucați un rol uiaș în sprijinirea bunăstării mentale a copilului dumneavoastră.
Relația plină de dragoste construiește o fundație puternică, ajutându-vă copilul să dezvolte abilitățile sociale și emoționale de care are nevoie pentru a duce o viață fericită, sănătoasă și împlinită.
Există o mulțime de copii de toate vârstele care se confruntă cu anxietate, iar cauzele sunt multiple.
Copiii cu o tulburare de anxietate pot experimenta nervozitate și teamă irațională, afectându-le funcționarea zilnică.
Este important, ca părinte, să ai diverse activități anti-anxietate pentru copii și să îi poți ajuta să facă față situației și să își continue rutina.
În acest articol, îți prezentăm câteva activități interesante pe care le poți face cu cel mic pentru a-i elimina anxietatea și pentru a construi o relație mult mai frumoasă împreună.
1. Borcanul minții
Borcanul cu sclipici de calmare, numit și borcanul minții, este un proiect amuzant de artizanat pe care îl poți face împreună cu copilul tău. Este un proiect de mindfulness încercat și dovedit, cunoscut pentru că ajută la relaxare.
Scopul este ca cel mic să folosească acest borcan pe cont propriu atunci când se confruntă cu anxietatea.
Activitatea cu borcanul de calmare îi ajută pe copii să se relaxeze, să se concentreze și să realizeze că atenția acordată simțurilor lor poate diminua anxietatea.
Cum faci borcanul minții:
- Adăugați lipici cu sclipici într-un borcan de sticlă umplut cu apă caldă și amestecați bine. Cu cât apa este mai caldă, cu atât este mai ușor să dizolvați sclipiciul fără aglomerări.
- Adăugați colorant alimentar și paiete pentru a face amestecul mai vibrant și mai strălucitor.
- Umpleți borcanul cu apă caldă până la margine.
- La final, asigurați-vă că lipiti capacele borcanelor pentru a evita vărsarea, potrivit Mom Junction.
2. Pietre de relaxare
Creați pietre de relaxare mici și netede cu lut copt la cuptor, de diferite forme și culori.
Sau mergeți la vânătoarea de pietre de diferite forme și dimensiuni și apoi pictați-le cum doriți. Puneți creativitatea în mișcare.
3. Suflarea baloanelor de săpun
Activitățile care implică o respirație profundă au un efect calmant asupra sistemului nervos și al creierului. De exemplu, suflarea baloanelor de săpun necesită o respirație profundă și este astfel utilă pentru copiii cu anxietate.
Faceți un amestec de apă și săpun și păstrați-l într-un recipient. Apoi, lăsați copilul să sufle cât mai multe baloane cu ajutorul unui suflător de bule. De asemenea, puteți face această activitate mai interesantă punându-vă copilul să sufle bule deasupra capului în timp ce stă întins pe jos pe spate. Lăsați-l să observe bulele pe măsură ce ajung treptat la sol.
4. Pictura
Cercetările au dovedit că implicarea în activități creative, cum ar fi pictura sau alte forme de artă, este benefică pentru copiii cu anxietate.
Crearea de artă îi ajută pe copii să își direcționeze toată atenția și să se concentreze în momentul prezent. Copiii mai mici se pot bucura de pictura cu degetul.
5. Prefă-te că ești un supererou
Copiii sunt foarte influențați de supereroi și de puterile pe care aceștia le dețin. Lăsați copilul să își imagineze că este un supererou.
Întrebați-l despre superputerile și punctele forte pe care și-ar dori să le posede și încercați unele dintre aceste activități uimitoare cu supereroi pentru copii pentru a-i ajuta să se relaxeze sau pentru a-i ține ocupați.
6. Cutii cu mesaje magice
Faceți o cutie pentru copilul dumneavoastră care să conțină bilețele de hârtie cu mesaje pozitive sau citate care pot fi o sursă instantanee de motivație atunci când se simte anxios și nu sunteți în preajma lui pentru a-l consola.
Aceste mesaje pot fi scrise fie de dumneavoastră, fie de copil.
7. Biblioterapie
Biblioterapia, denumită și terapie prin cărți sau povestire terapeutică, este procesul prin care îi citiți copilului o poveste sau anumite părți dintr-o poveste cu scopul de a-l vindeca sau de a-l face să se simtă calm.
Citiți o carte de povești copilului și ajutați-l să se raporteze la personajele din poveste.
8. Scrieți un jurnal
Ținerea unui jurnal îi permite copilului să găsească o cale de ieșire pentru toate emoțiile și sentimentele pe care poate nu le poate exprima.
Faceți-i cadou copilului un jurnal și lăsați-l să scrie tot ce simte. Acesta îi va ajuta să își valideze sentimentele și temerile, să înțeleagă factorii de stres și să controleze sau să gestioneze acești factori de stres.
9. 5-4-3-3-2-1, activitate senzorială
Aceasta este o activitate simplă, dar eficientă, pe care o poți introduce copilului, deoarece este cunoscută pentru a ajuta la recăpătarea calmului și a calmului atunci când momentele de anxietate îi lovesc.
Cereți-i copilului să se uite în jurul său și să caute cinci lucruri pe care le poate atinge, patru lucruri pe care le poate vedea, trei lucruri pe care le poate auzi, două lucruri pe care le poate mirosi și un lucru pe care îl poate gusta.
Acest lucru îi va ajuta să își distragă atenția de la anxietate și, de asemenea, îi va face să se simtă mai bine. În plus, activitatea este perfectă și pentru a-i învăța pe copiii mici despre cele cinci simțuri, arată sursa citată anterior.
10. Creierul fericit, creierul îngrijorat
Această activitate vă va ajuta să înțelegeți punctele slabe și punctele forte ale copilului și să le dezvoltați abilitățile de a face față.
- Luați două bucăți de hârtie.
- Etichetați una dintre ele cu "Creier fericit" și cealaltă cu "Creier îngrijorat".
- Acum lăsați-l pe copil să le completeze cu gândurile sau sentimentele care s-ar putea încadra în fiecare categorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.