Multe dintre caracteristicile noastre, cele care ne definesc individualitatea, sunt adânc înrădăcinate în codul genetic pe care îl moștenim de la părinții noștri. Încă de la concepție, ADN-ul nostru este compus din amprentele genetice ale ambilor părinți, determinând astfel ceea ce vom deveni în timpul vieții noastre.
Astăzi, vom explora 10 dintre acele trăsături care sunt frecvent moștenite de băieți de la mamele lor și 10 pe care le primesc de la tații lor.
Există o varietate de afecțiuni care pot afecta un nou-născut, chiar și atunci când nici mama, nici tatăl nu prezintă semne evidente ale acestor probleme de sănătate. Una dintre aceste afecțiuni, mai comună decât majoritatea oamenilor cred, este hemofilia - o tulburare în care organismul unui copil nu produce suficienți factori de coagulare necesari pentru oprirea sângerărilor. Hemofilia poate afecta ambele sexe, cu cele mai întâlnite tipuri fiind hemofilia A și B, ambele afectând abilitățile de coagulare ale sângelui.
Potrivit informațiilor furnizate de Spitalul de Copii din Philadelphia, hemofilia este adesea o afecțiune moștenită și poate rămâne neobservată de către părinți până când sângerările minore se transformă în probleme majore.
Dar când apare hemofilia, nou-născuții pot „mulțumi” mamei pentru transmiterea genelor care stau la baza acestei afecțiuni. Cu toate că poate nu este cea mai ideală moștenire de la un părinte, hemofilia poate fi gestionată cu succes în viața de zi cu zi
Cu siguranță, amândoi părinții aduc contribuții semnificative de material genetic atunci când un copil este conceput. Cu toate acestea, este important de știut că aceste contribuții genetice nu se exprimă întotdeauna în mod egal atunci când vine vorba de aspectul, comportamentul, temperamentul sau oricare alte trăsături ale copilului.
Surprinzător pentru mulți, contribuțiile tatălui la genetica copilului său reprezintă aproximativ 60% din înfățișarea generală a copilului. Cu toate acestea, contribuțiile materne se limitează la restul de aproximativ 40%. Acest lucru poate explica fenomenul în care băieții seamănă adesea izbitor cu tăticii lor, asemănându-se cu niște versiuni miniaturizate ale acestora.
Cu toate acestea, este important de subliniat că nu este întotdeauna ușor de prevăzut care trăsături vor fi preluate de la care părinte. Astfel, un copil poate moșteni ochii, nasul și urechile mamei, dar poate avea trăsături de la tată care sunt mai puțin vizibile, cum ar fi forma degetelor de la picioare.
SURSA FOTO: freepik.com @artfolio
Potrivit informațiilor furnizate de Healthyway, rolul mamei în fondul genetic al unui copil poate juca un rol determinant în ceea ce privește probabilitatea acestuia de a dezvolta ADHD, cunoscută sub numele de Tulburare de Hiperactivitate cu Deficit de Atenție.
Deși nu există nicio garanție că o mamă care suferă de orice tip de tulburare de atenție sau alte afecțiuni similare va transmite cu siguranță această tulburare fiului său, cercetările arată că probabilitatea de a dezvolta ADHD este mai mare atunci când aceasta este prezentă în familia mamei. Cu toate acestea, este important să subliniem că nu fiecare problemă de comportament sau dezvoltare este atribuită mamei, iar culpabilizarea maternității nu este justificată.
Este vital să înțelegem că ADHD este o afecțiune complexă, influențată de o combinație de factori genetici și de mediu. Genele exprimate în cadrul ADHD pot avea o legătură mai strânsă cu contribuțiile genetice ale mamei, dar este esențial să recunoaștem că aceasta este doar o parte din ecuație.
Culoarea ochilor este una dintre acele trăsături fascinante și imprevizibile ale unui individ, care pot stârni multe curiozități și întrebări. Cu toate acestea, există unele aspecte ale geneticii ochilor care pot oferi indicii interesante despre ceea ce putem aștepta în privința culorii ochilor unui copil. Mulțumită cercetărilor științifice, înțelegem mai bine acest aspect misterios.
De exemplu, poate părea surprinzător că un copil cu ochi albaștri poate fi născut din părinți cu ochi căprui sau verzi, deși este mai puțin probabil să se întâmple decât nașterea unui copil cu ochi căprui atunci când ambii părinți au această culoare a ochilor.
Conform informațiilor furnizate de Healthyway, tatăl cu culoarea închisă a ochilor poate avea o influență semnificativă asupra culorii ochilor copiilor săi, ajutând la predominarea geneticii în direcția culorilor mai întunecate ale ochilor. Cu toate acestea, este important să reținem că există întotdeauna excepții și că genetica ochilor este un domeniu complex.
Deși termenul „daltonism” este cel mai răspândit, este important să înțelegem că denumirea corectă din punct de vedere tehnic pentru această afecțiune este „deficiența vederii culorilor”. De fapt, daltonismul nu înseamnă că o persoană este complet oarbă pentru culori, ci mai degrabă că există anumite nuanțe pe care nu le poate percepe la fel de bine ca altele sau chiar deloc.
În plus, este interesant de observat că daltonismul este o trăsătură moștenită, cu o legătură semnificativă cu genetica maternă. Afectează mai frecvent băieții decât fetele, iar această discrepanță poate fi înțeleasă prin înțelegerea modului în care gena asociată cu daltonismul se transmite în familie.
De exemplu, în cazul daltonismului roșu/verde, această trăsătură se transmite de la mame la fii pe un anumit cromozom. Este important de menționat că o mamă nu trebuie să fie ea însăși daltonică pentru a transmite această genă fiului său. Deoarece gena daltonismului se află pe cromozomul X, fetele (XX) trebuie să moștenească gena de la ambii părinți pentru a dezvolta această afecțiune, în timp ce băieții (XY) au nevoie doar de o moștenire a genei de la mamă pentru a manifesta deficiența vederii culorilor.
Pe măsură ce trec anii, s-ar putea să observi că fiul tău are mai multe șanse de a dezvolta carii dentare sau poate că dinții săi sunt deosebit de strâmbi. Poate chiar prezintă un spațiu între dinții din față, asemenea tatălui său.
În cea mai mare parte a cazurilor, pare că tatăl poartă responsabilitatea pentru moștenirea genetică care dă naștere dinților copilului, sugerează surse de la Healthyway.
De îndată ce părinții află că urmează să aibă un copil, se aprinde discuția despre cine va influența aspectul micuțului, inclusiv dacă acesta se va naște cu păr în abundență sau fără niciun fir de păr. Cu toate că deseori se pune întrebarea cine va moșteni chelia tatălui, există câteva indicii care dezvăluie cea mai probabilă sursă a moștenirii genetice pentru părul copilului.
Cu toate că mulți bărbați se preocupă de posibilitatea de a moșteni chelia tatălui, contrar așteptărilor, genele mamei au un rol semnificativ în influențarea dezvoltării părului copilului. În esență, un băiat va moșteni genele părului mamei sale, datorită cromozomului X pe care îl moștenește de la aceasta.
SURSA FOTO: freepik.com @kocamir
Când vine vorba de a prezice cât de înalt va fi un copil la vârsta adultă, există numeroase teorii și formule elaborate, dar conform informațiilor furnizate de Healthway, cea mai precisă măsură se află chiar în genele tatălui.
Potrivit sursei menționate, tații cu înălțimea mai mare tind să aibă fii mai înalți. Cu toate acestea, nu trebuie neglijată nici contribuția genetică a mamei. Chiar dacă tatăl are înălțimea peste medie, o mamă cu statură mai mică decât media va influența, totuși, genele fiului ei. Astfel, în ceea ce privește înălțimea, genetica mamei are un rol important, chiar dacă tatăl este foarte înalt.
În general, cu cât tatăl este mai înalt, cu atât este mai probabil ca fiul său să aibă o înălțime mai mare. Acest lucru poate reprezenta un avantaj potențial pentru băieții care aspiră să devină profesioniști în sporturi precum baschetul, unde înălțimea este un factor esențial. Cu toate acestea, înălțimea este doar una dintre multele trăsături care contribuie la moștenirea genetică a unui individ și la determinarea în final a aspectului său fizic.
Deși este binecunoscut faptul că înălțimea tatălui poate avea o influență semnificativă asupra înălțimii viitoare a unui băiat, este important de menționat că mama joacă, de asemenea, un rol important în determinarea înălțimii copilului său încă din momentul concepției.
Întrucât procesul de creștere începe în uter, înălțimea unui băiat poate fi influențată în mare măsură de biologia și condițiile preexistente ale mamei. De exemplu, mamele care suferă de afecțiuni precum diabetul sau alte provocări de sănătate pot afecta creșterea fetală în moduri semnificative. De asemenea, stilul de viață și alimentația mamei joacă un rol esențial în dezvoltarea și creșterea sănătoasă a copilului.
În timp ce băieții pot să-și exprime recunoștința față de mame pentru multe trăsături, există una în special care poate fi atribuită cu mândrie tatălui - „vârful văduvei” sau linia de păr a băieților.
Unii părinți observă încă de la începutul vieții că băiețelul lor prezintă aceeași linie de păr ca și tatăl lor. Uneori, această asemănare poate stârni îngrijorări, mai ales când băieții se tem că acest detaliu ar putea prevesti căderea părului în viitor.
Încă o trăsătură interesantă care se spune că poate fi moștenită de la mamă este capacitatea fiului de a-și rostogoli limba. Deși procesul prin care se transmite această genă poate fi complex și dificil de înțeles, cercetătorii cred, în general, că biologia mamei are un rol semnificativ în capacitatea de a efectua acest truc.
Explicația pentru acest fenomen se datorează faptului că rostogolirea limbii nu este o trăsătură comună sau universală. Prin urmare, are sens să presupunem că biologia părinților joacă un rol important în această abilitate distinctă. Deoarece unii oameni, cu toate eforturile lor, nu pot învăța să-și rostogolească limba, este logic să considerăm că această trăsătură, precum și alte trăsături fizice, poate fi moștenită de la unul dintre părinți sau de la celălalt.
SURSA FOTO: freepik.com
Deși băieții sunt adesea recunoscători mamelor pentru multe dintre trăsăturile lor, există și alți factori care pot influența starea părului.
Chelia poate fi o trăsătură separată, legată de cromozomul X, care nu este neapărat asociată cu celelalte gene responsabile de textura și culoarea părului.
Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că factorii de mediu joacă, de asemenea, un rol semnificativ în menținerea sănătății părului. Obiceiurile alimentare, stilul de viață și îngrijirea adecvată a părului sunt doar câteva dintre variabilele care pot influența păstrarea podoabei capilare. Astfel, chelia poate fi rezultatul unei combinații complexe de factori genetici și de mediu, ceea ce face fiecare persoană unică în propria sa manieră.
Fiecare părinte este mândru de copilul lor și crede cu tărie că este cel mai drăguț copil din lume. Cu toate acestea, cu toții am fost martori la acei bebeluși adorabili cu gropițe pe obraji. Gropițele par să aibă un farmec aparte și la adulți, fiind adesea considerate atribute atrăgătoare.
Ceea ce este interesant este că există o singură genă care dictează dacă un băiețel va avea sau nu gropițe, și aceasta este o moștenire genetică oferită de mama sa. Astfel, în ceea ce privește prezența acestor gropițe adorabile pe obraji, mama este cea care joacă un rol important prin contribuțiile sale genetice.
Chelia și alte trăsături considerate negative sunt deseori subiectul preocupărilor băieților, care tind să caute o explicație genetică pentru astfel de aspecte. Există un alt aspect mai dificil de gestionat care poate avea legătură cu moștenirea genetică - fertilitatea.
Pentru un bărbat care întâmpină dificultăți în a-și întemeia o familie în mod „natural”, există posibilitatea ca aceste probleme să fie legate de genetica sa. Moștenirea genetică poate juca un rol semnificativ în sănătatea reproducătoare a unui individ, iar dificultățile de fertilitate pot fi atribuite ADN-ului tatălui.
SURSA FOTO: freepik.com @pixel-shot.com
Deși fiecare copil este în mod incontestabil adorabil, cu urechi mici și cochete, este important să știm că această trăsătură distinctivă poate fi moștenită de la unul dintre părinți. Cu toate acestea, când vine vorba despre lobii urechilor atașați, această trăsătură specifică este rezultatul unei singure gene.
Dacă mama are lobii urechilor atașați, este garantat din punct de vedere genetic că și băiețelul ei va avea aceeași caracteristică. În multe cazuri, lobii urechilor atașați nu reprezintă o problemă și trec neobservați.
Dacă tatăl are acea despicătură în bărbie, poate fi o curiozitate să afli dacă și copilul vostru va moșteni această trăsătură distinctivă. Răspunsul este, în general, afirmativ, deoarece gena care determină bărbia despicată este o singură genă care poate fi transmisă de la tată la fiul său.
Cu toate acestea, există și șanse ca doi părinți care nu au despicătură la bărbie, dar care poartă amândoi gena recesivă, să poată avea un copil cu această trăsătură rară. Cu toate acestea, aceste cazuri sunt extrem de rare. În același timp, dacă mama nu are nicio genă pentru bărbia despicată, copilul are o șansă de 50/50 de a moșteni această trăsătură de la tată.
Poate părea că expresiile faciale ale bebelușilor sunt doar o învățare, dar un studiu recent a adus în discuție o teorie interesantă care sugerează opusul. Conform unui articol din revista Parents, cercetările au arătat că expresiile faciale ale bebelușilor sunt, în mare parte, instinctuale. Acest lucru a fost evident în cazurile studiate cu bebeluși care s-au născut fără vedere și care au dezvoltat aceleași expresii faciale ca și membrii familiilor lor.
Cu alte cuvinte, atunci când un copil, chiar și cel care este nevăzător, prezintă aceleași expresii faciale ca mama sa, nu putem atribui aceasta capacității lui de a vedea și imita, ci mai degrabă pare să fie o moștenire genetică surprinzătoare de la mamă.
Dacă tatăl are părul roșcat, este destul de probabil ca și fiul să aibă aceeași nuanță de păr. Cu toate acestea, nu toate trăsăturile asociate cu părul roșcat, cum ar fi pielea albă sau pistruii, sunt neapărat o certitudine. În esență, dacă tatăl este roșcat și transmite acea genă unică fiului său, acesta va moșteni în mod probabil o nuanță de păr caracteristică.
Deși părul roșu este dictat de o singură genă, un articol din revista Parents aduce în discuție o perspectivă interesantă. Se pare că, pielea cu pistrui o primește de la mamă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.