11 reguli de comportament pentru copii: Stabilește norme pentru micuți încă de la o vârstă fragedă

Data publicării:
11 reguli de comportament pentru copii Stabilește norme pentru micuți încă de la o vârstă fragedă. FOTO: freepik.com @prostooleh
11 reguli de comportament pentru copii Stabilește norme pentru micuți încă de la o vârstă fragedă. FOTO: freepik.com @prostooleh

Stabilirea regulilor de comportament pentru copii este esențială pentru a le asigura o dezvoltare adecvată și integrarea corectă în societate. Aceste reguli le oferă copiilor o structură și ghidare în înțelegerea și respectarea normelor sociale, pregătindu-i pentru viața de adult.



Rolul de părinte nu se rezumă doar la a aduce un copil pe lume și a-i oferi îngrijirea necesară. Oamenii au nevoie de o societate în care să se integreze și care să-i ajute să evolueze și să se dezvolte. Pentru a atinge această armonie în conviețuire, este necesar să stabilim norme de comportament pentru copii încă de la o vârstă fragedă.

Este esențial să stabilim limite pentru ca cei mici să devină indivizi responsabili, sociabili, toleranți și să știe cum să se comporte în mediul lor. Aceste limite reprezintă puncte de referință pe care copiii le vor lua în considerare și care îi vor ghida în procesul lor de dezvoltare și creștere.

Importanța regulilor comportamentale pentru copii

Stabilirea unor tipare de comportament aduce beneficii semnificative pe termen scurt și lung pentru copii. Pe lângă faptul că îi ajută în evoluția lor ca indivizi și să se integreze în mediul în care trăiesc, regulile le oferă un sentiment de siguranță.

Prin cunoașterea limitelor și a ceea ce li se permite sau nu, copiii se simt în siguranță și protejați. Acest lucru le conferă liniște interioară atunci când trebuie să ia decizii sau să acționeze, mai ales atunci când este combinat cu o rutină stabilă acasă. Aceste ghiduri de comportament îi ajută să facă distincția între ceea ce este corect și ceea ce este greșit. Astfel, ei își dezvoltă propria scară de valori și le devine mai ușor să se abțină de la comportamente negative sau distructive. Toate acestea facilitează adaptarea lor la situații noi, având referințe clare de bază. Ei vor învăța să se descurce în diverse medii, întotdeauna având la bază principii de respect și toleranță.

Cum ar trebui să fie regulile?

Creșterea și educarea copiilor necesită timp și perseverență, așadar este important să avem în vedere că regulile stabilite nu vor schimba comportamentul lor peste noapte. Principalul aspect în această privință este să fim răbdători, să evităm să fim prea severi sau să ne enervăm în cazul în care rezultatele nu se văd imediat, spun specialiștii. Îndrumându-i pe copii treptat, îi vom ajuta să înțeleagă ce este de făcut și ce nu, oferindu-le astfel liniște sufletească și încredere în propriile lor capacități.

Nu trebuie să stabiliți reguli pentru toate. Copiii trebuie să aibă limite, dar au nevoie și de spațiul lor pentru a explora, experimenta și dezvolta.

Limitele trebuie adaptate fiecărui copil, asigurându-se că le pot respecta.

Avem nevoie de standarde corecte și consecvente care se bazează pe nevoile copilului. În plus, trebuie să țină cont de comportamentul părinților. Dacă există contradicții între atitudinea ta și ceea ce ei ceri copilului tău, regulile nu vor face decât să te încurce.

Pe lângă faptul că sunt de înțeles, regulile ar trebui să fie întotdeauna pozitive. A spune „nu” la orice poate fi copleșitor pentru ambele părți; este necesar să se sublinieze partea pozitivă a limitelor.

Atât comportamentele bune, cât și cele rele au consecințe.

Fiți un exemplu. Va fi foarte greu să convingi copiii să respecte o regulă dacă părinții o încalcă.

11 reguli de comportament pentru copii

Există un număr mare și o varietate de reguli de comportament pe care le putem stabili pentru copiii noștri. Este important să avem în vedere că aceste reguli trebuie adaptate la nevoile și abilitățile fiecărui copil în parte. Totodată, limitele pe care le impunem copiilor vor fi influențate și de mediul în care aceștia se dezvoltă. Prin urmare, vom găsi îndrumări referitoare la comportamentul în școală, în activitățile extracurriculare, pe stradă sau acasă. Toate aceste reguli au scopul de a facilita adaptarea și integrarea copiilor în noul lor mediu.

Iată câteva exemple de reguli de comportament pe care le puteți stabili în cadrul căminului:

1. Spune „salut” și „la revedere”

Indiferent dacă vin musafiri acasă sau ieșim în oraș, este important să le facem cunoscute formulele de politețe.

2. Vorbește întotdeauna cu respect și atenție

Pentru a comunica este necesar să ne exprimăm adecvat, dar și să ascultăm cealaltă parte. Înțelegerea acestui lucru îi va oferi copilului cheile unei bune comunicări.

3. Evită jignirile

O regulă legată de cea anterioară și pe care părinții vor trebui să o respecte primii. Cei mici învață repede insultele și cuvintele rele.

 

4. Mănâncă politicos și fără să te plângi

Nu este vorba doar de a menține un anumit calm la masă. Acest standard este foarte general și poate fi completat cu linii directoare mai specifice.

 

5. Strânge jucăriile

Fiecare ar trebui să fie responsabil pentru lucrurile sale. Copiii trebuie să fie conștienți că nu pot lăsa jucăriile întinse prin casă, deoarece ne împiedicăm în ele sau ne accidentăm.

 

6. Colaborați la treburile casnice

Putem separa această regulă în sarcini specifice. Normele de comportament trebuie să depășească prejudecățile, astfel încât băieții și fetele să crească recunoscând și valorificând egalitatea și echitatea.

 

7. Evită risipa

Închiderea robinetului, stingerea luminilor la plecare sau a televizorului când nimeni nu se uită sunt mici îndrumări care vor ajuta și la îngrijirea mediului.

 

8. Închide ușile cu grijă

Tătrânirea ușilor, pe lângă faptul că generează un zgomot puternic și enervant, poate provoca spargerea ușilor.

 

9. Cere lucruri cu „te rog”

Tot legat de respect, copiii trebuie să învețe să ceară politicos, fără a încerca să-și impună voința.

 

10. Învață să spui „scuze”

Dacă știm că am făcut ceva greșit, ar trebui să recunoaștem acest lucru și să ne cerem scuze pentru asta.

 

11. Reguli fără privilegii

Regulile nu sunt bune dacă funcționează pentru unii și nu pentru alții. Cel mai bun lucru este că, odată stabilite, și dacă sunt de natură generală, regulile să fie respectate de toți!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: copil parinti parinti si pitici reguli




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel