15 afirmații pe care nu ar trebui să le spui copilului tău sub nicio formă!

Data publicării:
15 afirmații pe care nu ar trebui să le spui copilului tău sub nicio formă! FOTO: freepik.com @master1305
15 afirmații pe care nu ar trebui să le spui copilului tău sub nicio formă! FOTO: freepik.com @master1305

Cine spune că parentingul este ceva simplu, minte. Cu toate că tot mai mulți tați și mame sunt acum conștienți de importanța oferirii unei creșteri conștiente și respectuoase copiilor lor, este greu de evitat folosirea instinctului în diverse situații. Acest instinct are puterea de a ne determina să imităm sau să repetăm modele comportamentale pe care le-am experimentat în copilărie și care, cu toate că nu ne dorim să le transmitem propriilor noștri copii, ies la suprafață inconștient.



Sunt multe expresii pe care le-am internalizat complet și pe care le considerăm normale, dar care nu sunt în totalitate benefice pentru dezvoltarea stimei de sine și a autocunoașterii emoționale a copiilor noștri. Aceste afirmații au fost parte din viața noastră și continuă să răsune în fiecare zi.

Există expresii pe care ar trebui să ne străduim să le excludem din vocabular, deoarece, deși le considerăm inofensive, pot avea un impact negativ asupra copiilor care se dezvoltă și se maturizează emoțional. Deși nu vor provoca în mod direct traume, este important să le înlocuim cu alternative mai eficiente și mai inofensive.

Unul dintre secretele cheie pentru a dezvolta o relație sănătoasă părinte - copil constă în modul în care părintele interacționează cu aceștia în primii ani de viață. În acest sens, comunicarea joacă un rol crucial. De aceea, este important să învățăm să folosim un limbaj care să le fie benefic și să evităm frazele care pot avea un impact negativ asupra copiilor. 

Expresii care dăunează copiilor fără să-ti dai seama

Astăzi vrem să vă vorbim tocmai despre acele fraze pe care le-am standardizat și pe care nu ar trebui să le spunem unui copil sub nicio formă.

„Să vedem dacă înveți de la fratele tău”: comparațiile dintre frați uneori nu apar automat sau inconștient. Există multe teorii care afirmă că părinții au un copil preferat, dar nu putem lăsa să se observe în fața celorlalți copii. Desigur, această afirmație poate invita să creeze invidie și gelozie inutilă între frați.

„Nu mai plânge!”: în afară de a nu valida emoția de plâns, această propoziție nu dă niciun rezultat. Este banală în conținut. Mai bine optează pentru „plângi dacă ai nevoie” sau „înțeleg că plângi”.

„Plângi/Ești trist pentru o prostie?” Pentru tine poate fi o prostie, dar pentru un copil care învață să-și regleze emoțiile este cea mai mare supărare din lume. Așa că pune-te în pielea copilului și înțelege!

„Dacă nu mănânci tot din farfurie, nu mai primești desene”: mâncarea nu poate cauza recompense sau pedepse.

„Ar trebui să-ți fie rușine că te comporți așa de urât!”: etichetele pot face mult rău unui copil. Va ajunge să creadă că este rușinos să fie așa cum este el.

„Dă o îmbrățișare bunicii/bunicului!”: una dintre primele reguli ale unui părinte respectuos este că nu poate forța un copil să îmbrățișeze pe cineva dacă nu vrea. Numai așa va învăța să-și respecte corpul și va învăța să-și pună limitele pe care le consideră potrivite.

„Vin eu la tine și-ți dau motiv să plângi”: amenințările nu ar trebui să fie niciodată o resursă pentru a educa un copil, deoarece, pe lângă faptul că îi invalidează emoțiile, îi insuflă frică.

„Taci!”: de obicei nu funcționează în niciun moment. Și, dacă îl amenințăm constant să tacă sau să nu mai țipe, îl putem determina să nu-și mai arate emoțiile și chiar să nu mai spună de ce este supărat sau ce este în neregulă cu el.

„Ești prea supărăcios”: etichetele în educație nu au fost niciodată bune.

„Uite ce plângăcios”: nu insulta un copil, chiar dacă ți se pare că plânge dintr-o prostie.

„Lasă-mă că fac eu”: trebuie să-i lăsăm pe copiii noștri să greșească și să încerce lucruri, pentru că abia atunci le vom face să crească stima de sine. Spune mai bine „vrei să mă ajuți? Poate că încă nu poți, dar vei vedea că dacă încerci și tot încerci, în final vei reuși”.

„O să vezi tu când vine tata/mama acasă”: știi ce poți realiza cu această expresie tipică? Că micuțul va dezvolta o adevărată teroare față de tata (sau mamă).

„Hai, hai, că nu a fost nimic”: nu minimizați durerea pe care copilul o poate simți. Mai bine întreabă-l „te-ai rănit?”

„Îți promit” (dacă nu ai de gând să te ții de ea): cu această afirmație nu vei pierde decât credibilitatea și vei încuraja data viitoare să nu te mai creadă deloc.

„Pentru că așa spun eu!”: autoritatea excesivă determină copilul să creeze teamă față de tine și față de reacția pe care o poți avea. Adaptați explicația la înțelegerea lor atunci când vă întreabă ceva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel