3, 6, 9, 12 ani sunt patru grupe de vârstă care merită să fie apreciate și protejate.
Fiecare grupă de vârstă reprezintă o etapă în dezvoltarea săsnătoasă și armonioasă a copilului dumneavoastră. De aceea vă invităm să descoperiți câteva particularități ale acestor perioade de creștere, dar mai ales cum ar trebui să te comporți în funcție de grupa de vârstă, atunci când vine vorba despre tehnologie.
Tabletele, telefoanele mobile și computerele sunt acum părți integrante ale mediului familial. Copiii cresc cu aceste obiecte în jurul lor și este firesc să fie tentați de aspectul lor.
Sunt geniale și distractive... cine ar putea rezista? În schimb, contactul cu anumite instrumente trebuie limitat, mai ales în primii ani. Atât de mult încât Serge Tisseron, psihiatru infantil și psihanalist, a inventat o regula precisă pe care părinții ar trebui să o respecte.
Este regula 3 6 9 12: arată ca o tabelă de înmulțire, dar în schimb este o scanare a timpului. Potrivit acestuia, de fapt, există vârste specifice pentru utilizarea instrumentelor tehnologice. Iată-le în detaliu.
Pentru început, în opinia psihologului, ar fi mai bine să eviți ecranele înainte de vârsta de trei ani. Până la această vârstă, de fapt, copilul nu are nevoie să interacționeze cu instrumentele electronice. Pentru el este mult mai relaxant și util să se joace, să se miște, să descopere și să experimenteze.
A doua vârstă cheie este de șase ani. Până atunci, cei mici nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu jocurile portabile. Jocuri care reprezintă doar o distragere a atenției de la alte activități, cele care sunt mai utile dezvoltării sale fizice și psihologice.
La vârsta de 9 ani, copiii pot fi capabili să folosească singuri anumite instrumente tehnologice, dar nu trebuie să aibă acces gratuit la internet. Dacă copiii folosesc internetul, trebuie să facă acest lucru cu un adult care clarifică trei lucruri fundamentale.
Când publicați ceva, acesta poate deveni public. Ceea ce ajunge online rămâne acolo la nesfârșit. Puteți găsi totul online: minciuni, precum și adevăruri grozave. Distingerea lor nu este ușor pentru un adult, darămite pentru un copil.
Potrivit profesorului Tisseron, accesul gratuit la internet poate fi acordat doar copiilor cu vârsta peste 12 ani.
Sunt multe moduri de a te distra, mai ales la această vârstă. Încurajează desenul, cititul cărților, activitățile în aer liber sau lucrul manual.
Învață-l pe copil să fie cât mai curios și să aibă interese diverse. Și aici poți fi un exemplu pentru el: lasă-l să te vadă citind o carte, creând lucruri sau făcându-ți timp de hobby-urile tale.
Și mai presus de toate, nu uita că vorbim de primii 12 ani de acasă. Dacă-n primii șapte ani de acasă, conform unei cutume moștenite de la bunici, un copil ar trebui să învețe regulile de politețe, cum să se îmbrace și să mănânce singur, câteva date despre el și familie și alte cunoștințe generale, în primii 12 lucrurile se schimbă un pic.
Cel puțin așa consideră unii specialiști care cred că o bună educaţie şi exemplul personal sunt cheia succesului. Iar acest lucru se întâmplă doar dacă un părinte își învață copilul anumite lucruri importante, înainte ca acesta să împlinească 12 ani.
Așadar responsabilitatea e la tine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.