3 modalități de a ajuta un copil în dificultate, conform unui psiholog: „E mai ușor când sunt mici, dar devine mai complicat când ajung adulți”

Data publicării:
3 modalități de a ajuta un copil în dificultate, conform unui psiholog: „E mai ușor când sunt mici, dar devine mai complicat când ajung adulți” / FOTO: freepik.com @user8647581
3 modalități de a ajuta un copil în dificultate, conform unui psiholog: „E mai ușor când sunt mici, dar devine mai complicat când ajung adulți” / FOTO: freepik.com @user8647581

Cum îți poți ajuta copilul adult când trece prin dificultăți? Un psiholog oferă trei modalități de sprijin. 



Publicitate

Ca toți ceilalți, și copiii noștri întâmpină dificultăți.

Deși poate părea mai ușor să găsim soluții pentru a-i ajuta când sunt mici, acest lucru devine mai complicat când ajung adulți.

După cum notează psihologul Jeffrey Bernstein în Psychology Today, „susținerea unui copil adult care se luptă este o experiență profund emoțională și adesea dificilă pentru orice părinte. Copiii adulți care suferă se confruntă adesea cu probleme de sănătate mintală, stima de sine scăzută, subangajare sau probleme legate de consumul de substanțe”.

Psihologul oferă trei modalități prin care poți ajuta un copil adult care trece prin astfel de dificultăți.

Nu lua impulsivitatea lor personal

Unora le este greu să accepte că părinții lor continuă să le dea sfaturi sau să le ofere ajutor, chiar dacă acum sunt adulți.

În defensivă, pot deveni refractari sau agresivi.

Deși această dinamică relațională nu este plăcută pentru nimeni, psihologul te invită să mergi mai departe.

„Îi încurajez pe părinți să se vadă ca antrenori care pot ajuta la reglarea emoțiilor. Această perspectivă îi ajută să rămână calmi și să continue să ofere sprijinul necesar fără a se încurca în conflicte emoționale”, relatează psihologul.

Transmite înțelegere

Sentimentul de a fi văzut, auzit și înțeles este foarte important în relațiile de familie.

Pentru a stabili această înțelegere, psihologul sfătuiește să asculți cu atenție copilul tău și să te informezi despre subiectele care îi cauzează probleme.

„Cercetările mele sugerează că reactivitatea copiilor adulți provine adesea din frustrare, frică sau anxietate. Acest lucru arată că, dacă părinții doresc ca vocile lor să rezoneze mai degrabă decât să domine, ei trebuie să fie calmi și fermi pentru a evita luptele de putere inutile”, analizează psihologul.

Comunicare deschisă


„Comunicarea deschisă și sinceră este fundamentul oricărei relații de susținere. Aceasta înseamnă să asculți cu empatie profundă și să arăți o preocupare autentică pentru ceea ce îndură copilul tău. Prin crearea unui cadru pentru dialog sincer, părinții pot atenua sentimentele de izolare ale copilului lor și să le întărească sprijinul, făcându-i astfel să se simtă mai implicați în viața copilului lor”, asigură terapeutul.

Pentru a realiza acest lucru, poți favoriza ascultarea activă, lăsând copilul să se exprime pe deplin fără a încerca să judece sau să comenteze.

În răspunsurile tale, încearcă să nu judeci și rămâi deschis la dificultățile pe care le întâmpină, cu bunătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel