6 dintre cele mai periculoase activități ale copiilor, potrivit medicilor pediatri: „Vedem o mulțime de micuți cu leziuni grave”

Data publicării:
6 dintre cele mai periculoase activități ale copiilor, potrivit medicilor pediatri: „Vedem o mulțime de copii cu leziuni grave” / FOTO: freepik.com @zaikina
6 dintre cele mai periculoase activități ale copiilor, potrivit medicilor pediatri: „Vedem o mulțime de copii cu leziuni grave” / FOTO: freepik.com @zaikina

Medicii înțeleg că beneficiile jocului și ale activității fizice sunt de obicei mai mari decât riscurile, cu câteva excepții notabile. Cu toate acestea, creșterea copiilor implică mereu evaluarea constantă a raportului dintre riscuri și beneficii.



„Într-o lume în care ne străduim să reducem timpul petrecut în fața ecranelor și să încurajăm interacțiunea socială și activitatea fizică în aer liber, este important să fim conștienți de riscurile asociate cu anumite activități”, a explicat dr. Christopher Kelly, adjunct al departamentului de medicină de urgență la New York-Presbyterian Brooklyn Methodist Spitalul, într-un interviu pentru HuffPost.

„Majoritatea colegilor mei din departamentul de urgență pediatrică sunt de acord că nu dorim să interzicem sau să descurajăm activitatea fizică, ci mai degrabă să educăm copiii și adulții responsabili pentru ei despre modalitățile de a se bucura în siguranță de mișcare și joc”.

Cu toate acestea, medicii observă anumite modele în ceea ce privește leziunile aduse de anumite activități.

Iată câteva dintre aceste activități, pentru care poate doriți să impuneți limite, să le evitați sau să le supravegheați cu mai multă atenție.

Suprafețe fierbinți

Îi învățăm pe copii să nu atingă aragazul sau vasele metalice în bucătărie, dar în timpul verii, suprafețele metalice și chiar cele de cauciuc se pot încălzi suficient de mult încât să provoace arsuri.

„Pe terenurile de joacă, potențialele pericole pot veni chiar și de la suprafețele pe care stau copiii, precum toboganele metalice sau covorașele de cauciuc. Acestea, chiar dacă sunt căptușite, pot ajunge la temperaturi extreme în zilele toride de vară, provocând arsuri la copiii care merg desculți sau care cad pe ele”, a explicat Kelly. „Aceste incidente pot cauza arsuri de gradul I sau II.”

Trotinete electrice

Trotinetele electrice sunt la tot pasul în zilele noastre, însă cu cât mergi mai rapid, cu atât crește riscul de accidentare.

„Am observat o creștere a rănilor asociate cu trotinetele motorizate și cele nemotorizate, însă acestea pot fi reduse la minimum prin purtarea echipamentelor de protecție adecvate, inclusiv căști și genunchiere”, a explicat el.

Indiferent de tipul de roți, „pur și simplu purtarea unei căști poate preveni multe dintre vizitele la urgență”, a subliniat dr. Dan Park, director medical al departamentului de urgență pediatrică și profesor la școala de medicină UNC.

Apă (nesupravegheat)

FOTO: freepik.com @sastock

Unul dintre cele mai mari pericole pentru copii în timpul verii este reprezentat de corpurile de apă. Înecul este responsabil pentru aproximativ 4.000 de decese în Statele Unite în fiecare an și reprezintă principala cauză de deces pentru copiii cu vârste între 1 și 4 ani.

„Este important ca niciodată, sub nicio formă, să nu lăsăm copiii singuri lângă apă, indiferent cât de mică este adâncimea sau pentru cât timp”, a subliniat Kelly.

Trambulinele

Sunt cunoscute pentru riscul de accidentare asociat cu ele.

„Săritul în aer la înălțimi mari și la viteze considerabile, adesea în unghiuri incomode”, a explicat Park, poate cauza „leziuni musculo-scheletice, precum fracturi la coate și picioare”.

Când vine vorba de propriii săi copii, Park a găsit un compromis.

„Îi voi lăsa să sară pe trambulină, dar nu vom avea una acasă. De fapt, acum câțiva ani, unul dintre copiii vecinilor noștri a oferit să ne aducă o trambulină acasă și să o monteze, dar chiar și atunci nu am fost de acord. Copiii mei nu au fost încântați de decizia mea”.

Vehicule pentru toate terenurile (ATV-uri)

Park a afirmat că interzice categoric utilizarea acestora de către copiii săi, având în vedere rănile pe care le-a tratat ca medic pediatru de urgență în ultimii 10 ani.

Deși există modele de ATV-uri pentru tineri, Academia Americană de Pediatrie descurajează ferm utilizarea lor de către copiii sub 16 ani. Riscul este amplificat în cazul în care nu poartă cască.

„În Carolina de Nord, vedem o mulțime de copii cu leziuni grave în urma accidentelor cu ATV-uri. Cele mai grave sunt cele în care nu purtau cască. În aceste cazuri, leziunile la cap pot fi grave și pot pune chiar în pericol viața”, a explicat Park.

Între 1985 și 2015, peste 3.000 de copii sub 16 ani au murit în accidente cu ATV-uri, iar încă un milion au fost aduși la urgență cu răni.

Ce se întâmplă cu contuziile?

SURSA FOTO: freepik.com @zurijeta


Deși accidentările la sportivi sunt adesea subiect de știri, Kelly nu consideră că riscul este deosebit de mare pentru copiii implicați în sport.

„Uneori pot apărea ușoare traume la cap, inclusiv comoții cerebrale, mai ales în sporturile de contact, dar probabil nu mai frecvent decât în cazul unor simple căderi și lovituri la cap - aproape întotdeauna copiii se întorc acasă după câteva zile de observații”, a explicat el.

Deși multe accidentări au loc rapid, chiar și atunci când părinții sunt prezenți, supravegherea atentă poate preveni unele dintre acestea.

„Părinții pot verifica zona în care copiii lor se joacă și pot se asigura că se angajează în activități care se potrivesc nivelului lor de abilitate (de exemplu, să nu permită unui copil mic să urce pe un tobogan înalt fără supravegherea imediată a unui adult) și, pe măsură ce copiii cresc și încep să participe la activități cu riscuri inerente, să se asigure că folosesc echipamentul de protecție adecvat”, a adăugat Kelly.

Park a spus că urmează filosofia „controlează ceea ce poți controla”. „Poți controla accesul la substanțe periculoase în casa ta. Poți controla mesajele despre importanța purtării căștilor de protecție”, a subliniat el. A menționat și necesitatea de a ține bateriile buton în siguranță, în special dacă sunt copii în casă.

Deși și-ar fi dorit să prevină orice accidentare la copiii săi, Kelly a confirmat că instinctul de a-i ține departe de pericolele din mediul online și offline este înțelept.

„Din experiența mea de 18 ani în sala de urgență pediatrică, cel mai mare risc pentru copiii noștri nu vine de pe terenul de joacă sau de pe terenul de sport, ci de pe rețelele sociale.”

De la începutul pandemiei, departamentele de urgență au văzut „o creștere alarmantă a copiilor care se simt izolați, depresivi și chiar cu gânduri suicidare”, a adăugat Kelly. Orice activitate care încurajează mișcarea și interacțiunea între copii poate ajuta la contracararea acestui trend.

„Fie că împărtășesc o cutie de nisip sau un teren de baschet, interacțiunile umane îi pregătesc pe copii pentru viață... Cu echipament adecvat și supraveghere corespunzătoare, cred că există puține activități din copilărie pe care ar trebui să le evităm.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate





pixel