6 reguli pentru părinții despărțiți. Trebuie respectate pentru binele copiilor

Data publicării:
Fotografie de la Alena Darmel/ Pexels
Fotografie de la Alena Darmel/ Pexels

Nu puține sunt cazurile în care părinții divorțează. Dar cum să treci prin această etapă a vieții fără să îți faci copilul să sufere.



Divorțul poate fi o perioadă dificilă atât pentru părinți, cât și pentru copii. Menținerea unui mediu stabil și sănătos pentru copii necesită respectarea unor reguli și principii de bază.

Sunt o serie de reguli pe care toți părinții ar trebui să le cunoască și să le respecte în cazul în care aceștia sunt divorțați.  

1. Menține dialogul cu celălalt părinte

Separarea testează sever capacitatea părinților de a comunica. Există adesea cei care pleacă și cei care au rămas: însăși prezența acestor două roluri poate crea, mai ales în stadiile inițiale, o tendință de detașare și utilizarea unei comunicări incorecte.

La început poate fi util să comunici doar în legătură cu aspecte practice, limitând astfel spațiul într-un dialog care riscă să declanșeze suferință și să deschidă răni. Dialogul dintre cei doi părinți poate fi de fapt menținut doar atunci când s-a ajuns la o separare emoțională: în absența acesteia, suferința poate crea o escaladare a conflictului.

2. Nu-i cere copilului să aleagă

Comportamentul parental trebuie să fie decent și respectuos în primul rând față de copil. Evitarea de a le cere copiilor să aleagă între mamă și tată este fundamentală și reprezintă protecție împotriva formelor depresive sau dezadaptative ale sinelui, cum ar fi dezvoltarea patologiilor legate de legături.

3. Faceți alegeri și luați decizii împreună

Foarte important este și aspectul legat de deciziile luate față de copil. Este bine să se distingă, pentru comoditate, în două tipuri de decizii: cele cotidiene sau obișnuite, și cele de interes mai mare precum educația și sănătatea.

4. Respectă celălalt părinte

Respectul și loialitatea față de copii și nevoile acestora trebuie să continue să fie o prioritate chiar și după separare. Dacă părinții au grijă de binele copiilor lor și cresc într-un mediu emoțional primitor și respectuos, un comportament de respect față de celălalt părinte este de asemenea automat.

5. Evită certurile

Nu trebuie să uităm să implementăm practici educaționale și relaționale care să fie spre binele copilului, fără a-i obosi creșterea sau a-i limita „spațiul mental”. Cu cât anxietatea, certurile și neînțelegerile sunt prezente în unitatea familială, cu atât acest spațiu cognitiv este mai puțin liber și accesibil creșterii.

Trebuie să fie întotdeauna clar copilului că există încredere între cei doi părinți deoarece amândoi lucrează pentru binele lui, reușind să despartă planul cuplului de planul parental.

6. Fii mereu prezent

Părintele care părăsește locuința familiei ar trebui să fie prezent cu scrupulozitate în viața copilului chiar și cu telefoane scurte, mai ales imediat după despărțire. În general, este important ca părinții să fie capabili să întâmpine fragilitatea copiilor și să-i asigure de prezența mamei și a tatălui. Mai mult, chiar și într-o casă nouă și în momentul despărțirii este important „să-i lăsăm copilului propriul spațiu de joacă, odihnă și identificare îl va ajuta să înțeleagă că există loc pentru el în viața părintelui”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel