Copiii nu sunt păpuși, ci oameni mici. Sunt sensibili, inocenți, speriați, exaltați, curioși. Pentru ei totul este nou și minunat. Dar când totul este nou, frica poate fi ridicată și stima de sine scăzută. Și este bine să ai mereu în minte acest lucru.
Copiii nu vin pe lume pentru a satisface nevoile emoționale ale părinților și nici nu sunt niște roboți mici care pot fi controlați așa cum doriți.
Au nevoie de securitate pentru a învăța rezistența, pentru a se iubi pe ei înșiși și pentru a avea grijă de ceilalți; să învețe să valorifice un eșec și să-l transforme într-un triumf. Au nevoie să-și construiască o stima de sine sănătoasă. Și creșterea stimei de sine este responsabilitatea părinților. Iată care sunt frazele care trebuie spuse copiilor, conform psihologului și bloggerului Huffington Post.
Poți oferi unui copil prea multe lucruri, dar niciodată prea multă dragoste. Spune-i des. Lasă-le să știe cât de valoroși sunt. Arată-te ca fanul lor în public.
Dragostea ta le dă curaj, le permite să greșească, îi face să se simtă bine și le produce sentimente de bucurie. Dragostea le dezvoltă personalitatea și le dă speranță. Îi ajută să-și depășească temerile și le dă încredere.
Spune-le des că îi iubești: îi vei învăța să se iubească pe ei înșiși și pe alții.
Pentru a dezvolta o bună stima de sine, copiii au nevoie de aprobare. Copiii doresc sprijinul și binecuvântarea ta. Și fac totul pentru a fi acceptați. Chiar dacă nu aprobi întotdeauna comportamentul lor, spune-i că ești mândru de ei și de eforturile lor de a deveni independenți.
A recunoaște copilului tău că ai greșit înseamnă să-i arăți că ești om și că nimeni nu este perfect și că toată lumea greșește. Acest lucru îi ajută foarte mult să-și accepte greșelile și să aibă curajul de a-și gestiona propriile imperfecțiuni. Ei învață prin tine că este „ok” să nu fii perfect. Și asta le crește stima de sine.
Uneori chiar și adulții fac lucruri pe care nu ar trebui, spun ceea ce nu vor să spună, pierd timpul, nu se ridică la așteptări, nu se țin de promisiuni, uită lucruri importante... la fel ca copiii.
Dar nimănui nu-i place să fie amintit doar pentru greșelile pe care le-a făcut, nimeni nu vrea să fie umilit în fața altora pentru că a comis o acțiune greșită sau să fie pedepsit pentru totdeauna.
În calitate de părinți trebuie să găsiți compromisul potrivit pentru a-i face să înțeleagă care pot fi consecințele unui comportament greșit, dar fără a pierde niciodată din vedere faptul că copiii tăi au sentimente. Este treaba ta ca părinți să le arăți că îi iubești în ciuda imperfecțiunilor lor. Și că îi iubești chiar și atunci când ești supărat pe ei. Iartă-i și nu-i condamna.
FOTO: freepik.com @Bristekjegor
Este foarte important să-ți asculți copiii cu atenție. A-i asculta este frumos și util, înveți despre gândurile și emoțiile lor, poți descoperi cine sunt cu adevărat. Accesarea lumii lor interioare înseamnă a intra în contact cu ei, creând interacțiune reciprocă și o legătură profundă. Pentru a le oferi asigurarea că îi ascultați cu interes, repetați ultimele propoziții din povestea lor. Acest lucru îi va face să se simtă importanți.
Dimpotrivă, copiii care nu se simt ascultați și înțeleși dezvoltă legături mai puțin sigure cu părinții lor.
A-i asculta înseamnă a-i face să înțeleagă cât de importanți sunt pentru tine. Cum poți să-ți cunoști și să fii aproape de copiii tăi dacă nu ești atent la lucrurile pe care aceștia ți-au de spus?
Ține minte întotdeauna că sunt diferiți de tine, așa că în loc să le spui mereu ce au de făcut, mai întâi încearcă să auzi ce ar dori să facă, cere-le părerea. În acest fel ei învață și să rezolve problemele și să ia singuri decizii.
FOTO: Freepik.com @Gpstudio
Responsabilitatea face parte din procesul de creștere. Trebuie să vă responsabilizați copiii pentru deciziile și acțiunile lor, astfel ei vor afla rapid care acțiuni sunt corecte și care sunt greșite.
Toate acestea vor fi experiențe care îi vor ajuta să fie mai responsabili în viitor. Pe măsură ce îi educi despre responsabilități, trebuie să le comunici și că ai încredere în abilitățile lor.
Fără responsabilitate, copiii nu vor învăța niciodată să-și conducă viața în mod eficient. Și rețineți întotdeauna că greșelile sunt cei mai mari profesori ai vieții.
Stima de sine sănătoasă este armura împotriva provocărilor lumii. Învață-ți copiii să-și cunoască punctele forte și punctele slabe și să se simtă bine cu ei înșiși. Astfel ei vor fi mai capabili să gestioneze conflictele și să reziste presiunilor negative. Copiii tăi vor înfrunta viața cu mai multă bucurie dacă știu că au tot ce le trebuie pentru a reuși.
Încurajați-i să aibă încredere în ei înșiși. Lăudați-le eforturile, realizările și sprijiniți-i atunci când eșuează. Explicați-le că eșecul este o formă de succes, deoarece prin eșecurile lor ei învață să trăiască o viață fericită și împlinită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.