Te chinui cu bebelușul atunci când a venit vremea somnului? Unii copii adorm mai greu decât alții. Este bine ca părinții să cunoască diferitele tehnici pentru a-i face să adoarmă ușor.
Una dintre cele mai dificile provocări este să adoarmă un nou-născut, mai ales când pare nedormit. În plus, pentru unii este normal să se trezească în miezul nopții plângând fără motiv. Din acest motiv este important să cunoști diferite tehnici care te pot ajuta dacă copilul tău face parte din această categorie de copii.
Chiar dacă micuțul are probleme în a adormi, nu înseamnă că e ceva grav. Este normal să se întâmple asta, chiar și copiilor mai mari. Cu toate acestea, dacă începi să urmezi pașii enumerați mai jos în aceeași ordine în fiecare noapte, copilul tău va putea adormi mult mai repede și se va odihni mai bine.
1 – Fă-i o baie fierbinte
Una dintre cele mai bune moduri de a face un nou-născut să se relaxeze este o baie caldă. Verifică ca temperatura apei să nu depășeasca 37° C, pentru a evita arsurile.
Odată ajuns în apă, îl puteți lăsa să se agite puțin astfel încât să consume cât mai multă energie. După ce l-ai scufundat ușor, dacă este puțin neliniștit, poți pune niște pliculețe de mușețel în apă, deoarece această plantă este un relaxant muscular natural.
Foto: Freepik
2 – Masaj de relaxare
Al doilea pas în adormirea unui nou-născut este un masaj de relaxare. După 5 minute, scoate-l din apă și usucă-l ușor. E timpul pentru masaj. Așezați palmele pe pieptul bebelușului și frecați ușor, mergând în lateral. După ce l-ai așezat pe burtă, trece-ți mâinile de la ceafă până la capătul spatelui. Trebuie să aveți grijă să nu puneți niciodată presiune asupra coloanei vertebrale.
3 – Pijamale confortabile
Este important ca nou-născutul să nu simtă cald în timpul nopții. În primul rând, pentru că este unul dintre factorii care cresc riscul de moarte subită a sugarului. În plus, îl va împiedica să adoarmă. Cel mai bun lucru de făcut este să-l îmbraci în pijamale ușoare și respirabile.
Foto: Freepik/Nagaets
4 – Ultima hrănire a zilei
Cu siguranță bebelușului tău îi place ultima hrănire a zilei, la fel ca tuturor celorlalți bebeluși. Din acest motiv este normal ca după ce ți-ai epuizat energia să vrei să fii în brațele mamei tale și să-ți potolești foamea. În timp ce bea lapte, îi poți vorbi cu voce joasă, mângâindu-l pe față și pe spate.
5 – Ajută-l să se elibereze
După ce ai mâncat, trebuie să-l ajuți să scape de gazele care s-au creat, astfel încât să doarmă mai liniștit. Pune-l pe umăr și mângâie-l pe spate de câteva ori. De asemenea, îl poți pune pe burtă în timp ce îl ții. În acest caz, ar trebui să-i puneți o mână pe burtă și să faceți o presiune ușoară pe spate cu cealaltă. Dacă nu poate eructa, va avea probleme în a adormi și se va trezi de mai multe ori în timpul nopții.
Foto: Freepik Gpointstudio
6 – Legănați-l și cântați-i un cântec
Al șaselea pas în adormirea unui nou-născut este să-l legănați și să-i cântați un cântec. După ce ai schimbat scutecul, coboară jaluzelele sau închide draperiile și ridică-l. Legănarea lui va facilita trecerea de la activitățile de zi la odihna nocturnă. Fă-o încet, adaptează mișcarea la ritmul respirației, astfel încât copilul să se relaxeze. Însoțește totul cu un cântec.
7 – Pune-l în pătuț
Când copilul este pe cale să adoarmă, așezați-l în pătuț foarte ușor, fără a face mișcări bruște. Astfel, trecerea la odihnă va avea loc într-o manieră relaxată. Este important să nu uiți să așezi lângă el o batistă cu parfumul tău. Acest lucru îi va ține companie și se va simți în siguranță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.