A ajuta copiii înseamnă a le „răpi stima de sine”. Un studiu Harvard, realizat pe parcursul a peste 70 de ani, dovedește: Dacă îi protejați prea mult, le afectați dezvoltarea

Data publicării:
A ajuta copiii înseamnă a le „răpi stima de sine”. Un studiu Harvard, realizat pe parcursul a peste 70 de ani, dovedește: Dacă îi protejați prea mult, le afectați dezvoltarea / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection
A ajuta copiii înseamnă a le „răpi stima de sine”. Un studiu Harvard, realizat pe parcursul a peste 70 de ani, dovedește: Dacă îi protejați prea mult, le afectați dezvoltarea / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

A ajuta copiii în mod constant înseamnă a le „răpi stima de sine”, spune un expert. Iată trei motive pentru care acest lucru este adevărat.



Este esențial să le permitem copiilor să descopere singuri soluțiile, fără să intervenim mereu în ajutorul lor.

Trebuie să le dăm ocazia să facă față provocărilor și să-și rezolve singuri problemele, fără ca noi să intervenim prea repede, susține un expert.

Citește și Profesor Stanford, după o amplă cercetare: Aceștia sunt părinții care fac cel mai mult rău copiilor!

„Nu faceți prea multe pentru ei”

Ca părinte, poate fi dificil să găsești echilibrul între a-ți sprijini copiii și a-i lăsa să își dezvolte capacitatea de a se descurca pe cont propriu. Există părinți elicopter, care își supraveghează copiii constant, părinți permisivi, care impun reguli minime și permit copiilor să facă aproape orice doresc, și, bineînțeles, multe alte tipuri de părinți între aceste extreme.

Chiar și profesorii au observat că este benefic să le permitem copiilor să eșueze, iar acum un expert afirmă că nu ar trebui să intervenim prea mult în viața copiilor noștri.

„Nu faceți prea multe pentru ei”, spune dr. Daniel Amen, un medic celebru american care practică ca psihiatru și specialist în tulburări cerebrale, în podcastul Pursuit of Wellness, potrivit goodto.com.

„Este foarte important. Dacă faci prea multe pentru ei, le vei răpi stima de sine. Așa că, atunci când îți prezintă o problemă, nu te grăbi să o rezolvi pentru ei. Dă-le problema înapoi și apoi taci.”

Vezi și Semnalele de alarmă care arată că ești un părinte „elicopter”. Expert: „Există o linie fină între a fi de ajutor și a face prea mult”

3 motive pentru a nu vă ajuta copiii

SURSA FOTO: freepik.com @sacyks

Copiii devin competenți când își rezolvă singuri problemele

Dacă aveți o stimă de sine scăzută, poate fi tentant să vă simțiți valoros rezolvând problemele copiilor. Totuși, dacă îi lăsați să-și rezolve singuri dificultățile, vor deveni mai capabili și încrezători în forțele proprii.

 

Responsabilitățile din copilărie întăresc stima de sine la vârsta adultă

Un studiu realizat la Harvard pe parcursul a peste 70 de ani, cu implicarea a peste 400 de copii, a demonstrat o legătură puternică între stima de sine din copilărie și experiențele timpurii de muncă. Așadar, dacă îi protejați prea mult, le puteți afecta dezvoltarea pe termen lung.

Nu este necesar să le dați de muncă, dar puteți să le oferiți responsabilități și libertatea de a-și rezolva sarcinile în mod independent acasă.

 

Lăsând copiii să se confrunte cu provocări le crește reziliența, independența și stima de sine

Când un copil face față singur unei provocări și o depășește, va avea o percepție mai bună despre sine. În loc să le „furați” stima de sine intervenind constant, vă puteți bucura că sunteți pe cale să creșteți un copil rezilient și independent.

„Prea des, părinții își salvează copiii, fără să realizeze că astfel le răpesc stima de sine”

„Ajutați-i să fie responsabili, nu salvându-i”, rezumă dr. Amen. „Prea des, părinții își salvează copiii, fără să realizeze că astfel le răpesc stima de sine.”

Desigur, există situații în care este important să intervenim și să ne ajutăm copiii. Dacă sunt în pericol, trebuie să acționăm imediat.

Dar dacă se află într-o situație sigură și încearcă să rezolve o provocare adecvată vârstei lor, de ce să nu îi lăsăm să o gestioneze singuri?

În loc să intervenim imediat când se blochează la teme, să vedem dacă pot găsi singuri soluția, oferindu-le doar un mic indiciu dacă este necesar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel