A cincea boală si simptomele acesteia: Obrajii roșii la copii

Data publicării:
Fotografie de la Karolina Grabowska/ Pexels
Fotografie de la Karolina Grabowska/ Pexels

Există mai multe motive pentru care copiii au obrajii roșii. Când vine vorba de a cincea boală, iată ce trebuie să știți și care sunt simptomele



2. -imagine fara descriere- (pexels-ron-lach-9874611_90718600.jpg)

Foto: Pexels/ Ron Lach

Obrajii roșii la copii, sau chiar puncte roșii pe față, sunt foarte frecvente și pot avea mai multe cauze. O primă cauză ar putea fi modificarea temperaturii care face ca zona obrajilor să devină roșie. Dacă și pielea este fierbinte, primul lucru de făcut este să măsori temperatura pentru că bebelușul ar putea avea febră. Dacă obrajii roșii nu sunt însoțiți de febră și răceală, ar putea fi un semn al unei probleme ale pielii, inclusiv:

- Dermatita seboreică

- Rozaceea

- Lupus eritematos

- Insolaţie

- Couperoză

- Infecții bacteriene

- Sindromul Stevens-Johnson

- A cincea și a șasea boală

- Schimbări excesive de temperatură, de exemplu prea cald sau prea rece

Cauzele obrajilor roșii

Roșeața feței face ca pielea copilului să devină mai roz sau mai roșie, în special pe obraji, din cauza dilatației locale a capilarelor sanguine. Pe lângă obraji, poate afecta și nasul, bărbia și fruntea și poate avea un efect tranzitoriu sau persistent. 

În cazul apariției temporare, cauzele pot fi:

- sensibilitate deosebită la stimuli emoționali (mânie, jenă) și/sau schimbări de temperatură

- ingerarea de băuturi calde sau de alimente picante

- utilizarea unor medicamente

- reacții alergice

- schimbările de temperatură

Roșeața persistentă, totuși, apare în legătură cu boli specifice ale pielii, cum ar fi acneea, rozaceea, diferite tipuri de dermatită, hipertensiune arterială.

Obrajii roșii la nou-născuți

Dacă observați obraji roșii la nou-născuți, cel mai frecvent motiv poate fi o alergie la laptele formulă. În acest caz, ar trebui să consultați un specialist care va evalua orice teste și va indica un produs mai tolerabil. 

Laptele matern poate provoca și roșeață pe fața bebelușului. În acest caz, alimentația mamei joacă un rol, deoarece ceea ce femeia ingeră trece apoi în laptele matern. Alimentele pe care ar trebui să încerci să le eviti în timpul alăptării sunt de fapt cele care conțin alergeni precum fructele de mare, rodiile, kiwi-urile, fructele roșii, roșiile, mierea, fructele uscate, cacao și ardeiul.

Când vine vorba de a cincea boală

Obrajii roșii sunt, de asemenea, unul dintre simptomele celei de-a cincea boli, o infecție virală benignă a copiilor, cunoscută pentru apariția unor pete roșiatice tipice pe față. 

Este cauzată de  parvovirusul B19 și este foarte contagioasă în perioada de incubație, fiind transmisă prin secreții respiratorii (emise prin tuse și strănut), contact cu suprafețe și obiecte contaminate și, de asemenea, cu sângele infectat. 

Afectează copiii din școală, de obicei, la sfârșitul iernii și primăvara. Este o infecție ușoară, care se rezolvă în mod natural în 1-3 săptămâni și crează imunitate pe viață.

Cu toate acestea, în unele cazuri poate fi gravă, de exemplu dacă afectează persoanele care au o formă de anemie sau un sistem imunitar slăbit. La gravide, virusul reușește să traverseze placenta și infecția poate cauza probleme grave de sănătate copilului nenăscut.

Simptome și tratamente pentru a cincea boală

A cincea boală are o perioadă de incubație de aproximativ 4-14 zile, dar poate fi de până la 21 de zile. Apariția obrajilor roșii este de obicei precedată de o perioadă de aproximativ o săptămână în care apar simptome asemănătoare gripei, precum febră, durere în gât și cefalee.

Tocmai în această perioadă boala este foarte contagioasă, în timp ce atunci când apar petele roșiatice nu se mai poate transmite altora. 

Pentru a trata a cincea boală, terapia se limitează în general la utilizarea medicamentelor pentru reducerea febrei și a loțiunilor emoliente pentru reducerea mâncărimii, asociate cu odihna și consumul abundent de lichide. 

Nu este necesar să izolați copilul când pe față au apărut deja petele roșii pentru că în această etapă nu mai este contagios și poate, dimpotrivă, să se întoarcă la școală dacă starea lui generală o permite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





pixel