Experții în dezvoltarea copiilor sunt de acord că anumite activități pot avea un impact major asupra dezvoltării cognitive a celor mici.
Conform unei experte în psihologie și dezvoltarea copilului, una dintre cele mai bune practici pentru stimularea creierului copiilor este... lectura interactivă.
Cărțile, în special cele adaptate vârstei lor, oferă nu doar o oportunitate excelentă de învățare, dar, citindu-le împreună și discutând despre poveste, personaje și evenimente, copiii își dezvoltă abilități lingvistice, creativitatea și gândirea critică.
Citește și Copilul tău se bâlbâie? Cum să îl ajuți să vorbească fluent
Aceasta îi ajută să înțeleagă mai bine lumea din jurul lor, stimulând în același timp imaginația și capacitatea de a rezolva probleme.
Mai mult, această activitate favorizează concentrarea și răbdarea, fiind și un mod excelent de a întări legătura dintre părinte și copil.
Copiii care au discuții regulate cu părinții sau educatorii despre ceea ce citesc învață să își structureze mai bine ideile și își îmbunătățesc memoria.
Experții recomandă ca această activitate să fie făcută într-un mod plăcut, punând întrebări deschise despre poveste și chiar cerând copiilor să prezică ce se va întâmpla mai departe, pentru a stimula reflecția și capacitatea de raționament.
Este o practică simplă, dar extrem de benefică pentru dezvoltarea lor generală.
Sursa foto: freepik.com@freepik
Ce-ar fi ca una dintre activitățile preferate ale copiilor tăi să fie la fel de benefică și pentru tine? După cum raportează colegii noștri de la Huffpost, coloratul este deosebit de benefic pentru sănătatea mentală.
Saba Harouni Lurie, terapeută de cuplu și familie, a explicat că acest obicei ajută la reducerea simptomelor de anxietate și depresie:
„Coloratul era o modalitate de a ne juca, de a ne exprima și de a ne angaja într-o activitate calmantă atunci când eram copii, și nu există nicio rațiune pentru care acest lucru nu ar putea continua și la vârsta adultă”.
În general, coloratul îmbunătățește starea de spirit zilnică. Pe de o parte, te ajută să nu te concentrezi doar asupra detaliilor logistice ale zilei. Pe de altă parte, coloratul este foarte relaxant și satisfăcător pentru creier.
Aceasta ajută la eliberarea stresului acumulat pe parcursul zilei.
SURSA FOTO: Freepik.com@freepik
Un studiu a evidențiat faptul că un ritual de 20 de minute de colorat în fiecare zi poate duce la o stare de calm de durată.
„Actul de a colora oferă un echilibru delicat între atenția necesară (distracția) și implicarea senzorimotorie a coloratului în sine”, a declarat Renée Zavislak, psihoterapeut.
Specialista recomandă în mod special să colorați desene deja făcute. Aceasta înseamnă să alegeți caiete de colorat deja pregătite. Astfel, nu veți risca să vă pierdeți în crearea unui desen pornind de la o foaie albă.
„Aceasta poate fi foarte calmant și ne permite să ne dedicăm coloratului fără a provoca stresul care uneori poate fi asociat cu procesul creativ. Ne putem așeza și admira munca noastră, știind că am îndeplinit sarcina pe care ne-am propus-o”, analizează Saba Harouni Lurie.
Prin intermediul coloratului, unii ar putea chiar experimenta un stat meditativ, lăsând gândurile să apară fără a încerca să le controleze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.