Aceasta este capitala europeană care este cel mai bun oraș pentru a trăi

Data publicării:
Aceasta este capitala europeană care este cel mai bun oraș pentru a trăi / FOTO: freepik.com@ bearfotos
Aceasta este capitala europeană care este cel mai bun oraș pentru a trăi / FOTO: freepik.com@ bearfotos

Pentru al treilea an consecutiv, Viena s-a clasat pe primul loc în topul celor mai bune orașe din lume pentru a trăi.



Viena a fost desemnată din nou cel mai bun oraș din lume pentru a trăi, pentru al treilea an consecutiv, ocupând primul loc în clasamentul unui studiu ce a analizat 173 de orașe.

Evaluarea s-a bazat pe cinci criterii, iar Viena a obținut un scor perfect la patru dintre ele. Singurul punct slab al orașului a fost lipsa evenimentelor sportive majore.

Orașele care urmează în clasament sunt Copenhaga în Danemarca, Zurich și Geneva în Elveția, Melbourne și Sydney în Australia, Calgary în Canada și Osaka în Japonia.

Viena este capitala Austriei. Orașul este situat în extremitatea răsăriteană a acestei republici federale, în landul (regiunea autonomă) Viena, și este traversat de Dunăre. Regiunea autonomă Viena este, cu cei aproape două milioane de locuitori ai săi, ce reprezintă un sfert din populația totală a Austriei, al zecelea oraș ca mărime din Uniunea Europeană.

Populat de 1,8 milioane de locuitori, Viena este un important centru politic internațional (datorită neutralității postbelice a Austriei și situării în partea centrală a Europei), unde își au sediul organizații de primă mărime, ca: Organizația Națiunilor Unite (ONU), Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și alte diverse agenții, între care Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Această agenție își are sediul, alături de cel al ONU, într-unul din complexele așa-numitului centru UNO-city, aproape de Dunăre.

Orașul a fost secole la rând capitală imperială și reședință a familiei imperiale de Habsburg, ceea ce a dus la dezvoltarea sa ca unul dintre cele mai importante centre culturale și politice ale Europei. Cotat fiind drept al patrulea oraș pe plan mondial, cu o populație pe atunci de două milioane de locuitori, Viena era depășită doar de Londra, New York și Paris.

La sfârșitul Primului Război Mondial capitala Austriei a pierdut un sfert din populație. La propunerea Republicii Austria, centrul vechi al orașului Viena precum și castelul Schönbrunn, mărturii ale domniei familiei imperiale de Habsburg, au fost trecute de UNESCO pe lista monumentelor patrimoniului mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel