Atunci când un copil este jignit, este important să îi oferim instrumentele și sprijinul necesar pentru a face față situației în mod pozitiv și constructiv.
Copiii se jignesc între ei dintr-o varietate de motive, care pot include factori emoționali, sociali, psihologici și de dezvoltare. Iată câteva dintre principalele motive pentru care copiii pot ajunge să se jignească reciproc.
La baza jignirilor pot sta următorii factori:
1. Nu au învățat încă cum să comunice eficient și să-și gestioneze emoțiile într-un mod sănătos.
2. Copiii se simt nesiguri sau au o stimă de sine scăzută pot jigni pe alții pentru a se simți mai puternici sau superiori.
3. Unii copii pot recurge la jigniri pentru a atrage atenția, fie de la colegi, fie de la adulți.
Presiunea de la colegi poate juca un rol semnificativ. Copiii pot jigni pe alții pentru a se încadra într-un anumit grup sau pentru a câștiga aprobarea acestuia.
4. Copiii pot jigni pentru a testa limitele și a vedea cum reacționează ceilalți, inclusiv adulții.
Dar cum ar trebui să reacționeze copilul jignit? Cu siguranță nu cu aceeași monedă. Violența, fie ea și verbală, nu va produce niciodată efecte pozitive, ba din contra.
Într-un mic filmuleț postat pe TikTok, Urania Cremene, expert în parenting, a oferit cheia rezolvării oricărui conflict între copii: o frază eficientă pe care ar trebui să o predai copilului tău, deoarece această frază îi va fi utilă atât la vârsta copilăriei, cât și când acesta va fi adult.
Photo by Mikhail Nilov/ Pexels
”Învață-l ce să spună, în loc să lovească. Adică: ”Văd că m-ai făcut prost. Nu îmi place să folosești astfel de cuvinte cu mine. Te rog să te oprești. Dacă alegi să mai rostești cuvintele astea și să mă jignești, eu aleg să plec de lângă tine. Asta vrei?
De ce este valoroasă asta această frază? În primul rând pentru că îi dă șansa copilului tău să se uite ferm și demn la ceilalți și să spun asta pentru mod elegant.
Al doilea beneficiu: îi dă celeilalte persoane șansa să se uite la propriul comportament și să se oprească. Mulți copii să opresc în momentul în care sunt confruntați cu demnitate de cineva care le spune aceste cuvinte
Al treilea beneficiu al unui astfel de fraze este că îi dai copilului tău șansa atunci atunci când rostește fraza să aleagă el să plece de lângă o persoană, un copil, mai târziu un adult care rostește astfel de cuvinte”, sfătuiește Urania Cremene.
Jignirile între copii pot avea diverse cauze, de la lipsa de abilități sociale și emoționale la influențele mediului. Prin educație, sprijin și intervenție, putem ajuta copiii să dezvolte comportamente mai sănătoase și să învețe să interacționeze pozitiv cu ceilalți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.