De când părul Laylei a început să crească, mama ei a simțit că ceva era special în legătură cu el.
Totuși, abia când au început să apară infecțiile unghiilor, au decis să consulte un specialist.
Un tricolog (n.r. - medic specializat în îngrijirea părului și scalpului) a confirmat că fata face parte dintr-un grup mic de aproximativ 100 de persoane din întreaga lume care suferă de „sindromul părului nepieptănat”.
Acesta este un fenomen determinat de o mutație neobișnuită a trei gene implicate în formarea firului de păr (doar pe scalp), care determină cheratinizarea prematură a teacelor interioare ale rădăcinii și „crearea unor șanțuri atipice de-a lungul firului de păr, care pot fi triunghiulare sau în formă de inimă, spre deosebire de părul normal, care are o secțiune transversală circulară”, conform studiilor publicate în Jurnalul American de Genetică Umană.
Cercetătorii, citați de bebesymas.com, subliniază că această tulburare, care de obicei apare în copilărie, se ameliorează odată cu înaintarea în vârstă (în special în timpul pubertății) în majoritatea cazurilor și, deși este considerată o afecțiune rară din cauza prevalenței reduse, este complet benignă.
Persoanele cu acest sindrom se caracterizează prin păr uscat, de obicei creț și de culoare castanie sau blondă, care se ridică în sus.
Contrar aparențelor, acest tip de păr nu este fragil sau casant; de fapt, este extrem de rezistent și crește în direcții multiple, făcându-l practic imposibil de pieptănat.
Ver esta publicación en Instagram
Conform mamei, oamenii ating instinctiv părul fetiței de îndată ce o zăresc, fără să ceară permisiunea fetei sau a părinților ei, iar acest lucru aduce cu sine provocarea de a explica cuiva de ce este important să respecți spațiul personal al altcuiva.
Fetița, în vârstă de 3 ani, spune că nu este în regulă să te apropii de cineva și să-l atingi fără permisiune.
„Noi nu o tratăm altfel, dar restul lumii o face”, spune mama.
Ver esta publicación en Instagram
Există multe anecdote și situații pe care mama trebuie să le gestioneze cu fetița ei în fiecare zi, motiv pentru care a decis să își creeze un cont de Instagram (@laylas_locks) „pentru a educa oamenii și pentru a o învăța pe fetiță că a fi diferit este frumos”.
De asemenea, mama remarcă faptul că mai multe persoane au aflat că suferă de această mutație datorită Laylei, ceea ce o entuziasmează pentru că simte că este o comunitate care se reunește prin intermediul rețelelor sociale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.