Uneori, în calitate de părinte, trebuie să recunoști că nu ești expert în toate aspectele care țin în a-i ajuta pe copii să aibă succes.
Acesta este unul dintre punctele subliniate de Margot Machol Bisnow, expertă în educație parentală, care a discutat cu 70 de părinți ai unor adulți de succes pentru cartea ei „Creșterea unui antreprenor: Cum să-ți ajuți copiii să-și atingă visurile”.
În timpul acestor interviuri, Bisnow a remarcat un aspect comun: acești părinți le-au oferit copiilor lor libertatea de a-și urma pasiunile, uneori chiar până la grade considerate extreme, cum ar fi plecarea de acasă la o vârstă fragedă sau abandonarea facultății, a relatat ea pentru CNBC Make It.
„Oricare dintre aceste acțiuni 'extreme' ale părinților reflectă faptul că aceștia ascultă cu adevărat copiii lor. Ei iau în serios ceea ce spun aceștia, în loc să adopte poziția 'eu sunt părintele, știu cel mai bine'”, explică Bisnow.
Presiunea de a impune o cale strictă și prestabilită poate duce la anxietate și nefericire în rândul copiilor. În schimb, părinții intervievați de Bisnow au arătat o deschidere suficientă și încredere în abilitățile copiilor lor pentru a-i ajuta să-și dezvolte independența, încrederea și aptitudinile necesare pentru carierele viitoare, spune ea.
„Este trist că trebuie să considerăm deciziile 'extreme' ale părinților ca fiind ceva neobișnuit”, adaugă Bisnow. „Acestea ar trebui să fie pur și simplu parte din procesul normal de parenting”.
Iată trei exemple de decizii parentale considerate „extreme” care, de fapt, au avut un impact pozitiv, conform lui Bisnow și a părinților pe care i-a intervievat.
SURSA FOTO: freepik.com @master1305plus
John M. Chu, regizorul născut și crescut în zona San Francisco, a avut părinți imigranți care inițial au fost confuzi în privința interesului său pentru artele creative, având în vedere că tatăl său conducea un restaurant popular. Potrivit lui Bisnow, ambii părinți „au dorit să urmeze ceva mai tradițional”.
Cu toate acestea, mama lui Chu i-a oferit o cameră video pentru a filma acasă în timpul vacanțelor în familie, iar pasiunea lui pentru film a crescut în timp. La un moment dat, când era la liceu și lucra la un film într-o noapte târzie, mama sa l-a avertizat, sfătuindu-l să-și concentreze atenția asupra școlii și să „nu mai piardă timpul”.
„El a izbucnit în lacrimi și a spus: 'Nu mă poți opri. Aceasta este ceea ce iubesc'”, relatează Bisnow. A doua zi, mama lui Chu i-a dăruit un teanc de cărți despre film și i-a spus: „Dacă vrei să faci asta, învață totul despre asta și fii cel mai bun”.
Bisnow subliniază că cei care renunță să încurajeze pasiunile copiilor lor din teama că aceștia nu vor câștiga suficient de mulți bani în viitor sau că nu vor fi considerați de succes conform normelor convenționale, transmit un mesaj greșit.
Chiar dacă nu toți își transformă pasiunea în carieră, arătându-le copiilor tăi că ai încredere în ei îi poate motiva să-și urmeze visele și să aibă încredere în propria lor capacitate de a reuși în viață, indiferent de calea pe care o aleg.
SURSA FOTO: freepik.com @svetopisphoto
Unii dintre cei intervievați de Bisnow au decis să ofere copiilor lor o libertate considerabilă și independență încă de la o vârstă fragedă.
De exemplu, părinții lui Simon Isaacs, CEO-ul companiei de marketing digital TaskForce și cofondatorul platformei digitale Fatherly, au luat o astfel de decizie. În ciuda faptului că povestea lor nu are legătură cu antreprenoriatul, când Isaacs era în liceu, i-au permis să plece de acasă pentru a petrece doi ani în Colorado, antrenându-se ca schior.
Ulterior, Isaacs a concurat în schi la nivel competitiv pentru Middlebury College și și-a pus speranțele în a face echipa olimpică a SUA într-o zi. Deși acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, experiența sa a avut un impact direct asupra succesului său în antreprenoriat, explică Bisnow.
„Efortul pe care l-a depus pentru a urma acea pasiune l-a învățat seriozitatea, concentrarea, munca grea și determinarea - toate calitățile necesare pentru a reuși în viață”, remarcă ea. „Știu că a fost o decizie dificilă pentru familia sa să-l lase să plece. Dar au făcut-o”.
SURSA FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888
Răspunsul pozitiv la abandonul facultății nu garantează automat că al tău copil va deveni următorul Bill Gates sau Mark Zuckerberg.
Mama lui Matt Mullenweg a fost cu siguranță precaută, relatează Bisnow: fiul ei nu avea încă o companie pregătită să fie lansată în 2004, când a exprimat dorința de a părăsi Universitatea din Houston după doi ani.
Mullenweg lucra la dezvoltarea unui sistem de gestionare a conținutului web în camera sa de cămin, iar site-ul de tehnologie CNET era interesat să înceapă să-l remunereze pentru munca sa. Mama sa s-a confruntat inițial cu decizia și a fost impresionată de pasiunea și angajamentul său, relatează Bisnow - acest lucru l-a determinat în cele din urmă să se mute la San Francisco pentru a-l ajuta să-și găsească un apartament.
„El lucra la proiect non-stop, iar ea înțelegea cât de important era pentru el și l-a sprijinit să plece”, menționează Bisnow.
După un an, Mullenweg a renunțat la CNET pentru a-și transforma creația într-o afacere proprie: WordPress. La acea vreme, el nu își putea imagina să facă altceva, a scris el într-o postare pe blog.
Astăzi, el este CEO al Automattic, compania-mamă a WordPress.com, care are peste 2.000 de angajați și a fost evaluată la 7,5 miliarde de dolari în 2021.
„Mulți părinți ar fi îngrijorați când copiii lor doresc să abandoneze școala”, adaugă Bisnow. „Ei spun: 'Nu, nu poți face asta. Nu vei avea succes în viață...' Cu siguranță, pentru Mullenweg, aceasta a fost decizia corectă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.