Aceste 5 amintiri din copilărie modelează modul în care ești astăzi părinte. Expert în parenting: „Călătoria ta parentală începe chiar din momentul nașterii”

Data publicării:
Aceste 5 amintiri din copilărie modelează modul în care ești astăzi părinte. Expert în parenting: „Călătoria ta parentală începe chiar din momentul nașterii” / FOTO: freepik.com @EyeEm
Aceste 5 amintiri din copilărie modelează modul în care ești astăzi părinte. Expert în parenting: „Călătoria ta parentală începe chiar din momentul nașterii” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Anumite amintiri joacă un rol important în formarea personalității tale. Același principiu se aplică și în cazul părintelui care vei deveni. Iată cinci amintiri care sunt fundamentale în educația ta parentală.



Te-ai întrebat vreodată ce fel de părinte vei fi?

Călătoria ta parentală nu începe în momentul în care ai devenit părinte, ci chiar din momentul nașterii tale.

Deciziile tale ca părinte sunt influențate de convingerile tale, multe dintre ele fiind formate încă din copilărie, pe baza modului în care ai fost crescut.

„Experiențele din copilărie te formează profund și te ghidază în parcursul tău parental”, explică expertul în parenting Jody Johnston Pawel, conform parents.fr.

Aceste convingeri se bazează pe amintiri fondatoare, care, deși uneori pot părea banale, te-au învățat lecții importante. Lecțiile învățate în acele momente s-au transformat în credințe care te influențează în mod direct în alegerile pe care le faci zi de zi ca părinte.

CITEȘTE ȘI Aceștia sunt cei mai importanți ani pentru succesul copilului tău, potrivit unui studiu

Cinci amintiri care vă definesc ca părinți

În calitate de părinți, îi transmiteți copilului vostru multe dintre experiențele voastre de viață. Aceste amintiri și credințele asociate lor devin parte din viața și dezvoltarea sa.

Iată cinci moduri în care amintirile din copilărie se reflectă în educația ta parentală.

SURSA FOTO: freepik.com @vershinka

Copiii învață inconștient între 0 și 6 ani

Un studiu publicat în Brain Sciences Journal arată că, între 0 și 6 ani, tot ceea ce copiii aud, văd și simt este înregistrat în subconștientul lor.

Această realitate fiziologică subliniază importanța primilor ani din viața unui copil, care sunt esențiali pentru modul în care va percepe lumea.

Aceste experiențe influențează direct cuvintele, gândurile și acțiunile tale, dar și ceea ce vei transmite copilului tău.

Copiii învață încrederea de la părinți

Cercetările publicate în Journal of Health Technology Assessment in Midwifery au demonstrat că copiii interpretează situațiile în funcție de dezvoltarea lor cognitivă și emoțională.

Însă, așa cum subliniază expertul în parenting, bebelușii învață doar într-un context de încredere, stabilit de părinți.

Aceasta înseamnă că un copil are nevoie de încredere pentru a învăța și a se dezvolta, iar acest cadru este esențial pentru modelarea stilului tău parental.

Copiii sunt influențați de educația părinților lor

Un studiu publicat în Journal of Health Psychology a evidențiat impactul educației pe care o primesc copiii asupra stilului de parenting pe care îl vor adopta mai târziu.

Fie prin imitație, fie prin dorința de a face opusul a ceea ce au învățat de la părinții lor, copiii sunt puternic influențați de educația pe care au primit-o.

Respingerea inconștientă a stilurilor educaționale diferite de cele primite

„Creierul tău este programat să reproducă sistemul nervos cu care a fost educat. Anumite părți ale creierului, cum ar fi sistemul de activare reticulară, filtrează și resping credințele sau informațiile care nu se potrivesc cu acest sistem”, explică expertul în parenting.

Așadar, este posibil să te înconjuri de oameni care împărtășesc aceleași valori educaționale ca ale tale și să încerci inconștient să reproducă modelul educațional învățat în familie.

Subconștientul copilului stochează experiențe și le poate proiecta

Subconștientul este capabil să stocheze o cantitate imensă de credințe pe parcursul copilăriei.

Un studiu despre părtinirea implicită, publicat în Journal of Laryngology and Otology, arată că majoritatea acestor credințe sunt negative și pot influența profund viața unui individ și stilul său parental.

Expertul în parenting susține că reprogramarea acestora este posibilă: „Nu este vorba despre a-ți spune ce să crezi sau despre a te convinge de convingeri false. Este vorba despre a înțelege cum funcționează mintea ta și apoi să folosești aceste informații pentru a-ți alege și rescrie convingerile”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel