”Așa mamă, așa fiică” sau ”așchia nu sare departe de trunchi”. O fi adevărat? Haideți să vedem ce spun oamenii de știință.
Știința arată că mamele influențează direct unele dintre lucrurile care ne fac ceea ce suntem - de la inteligență la comportamentul nostru într-o relație romantică.
Deși genetica este departe de a fi simplă, cercetările științifice au arătat că unele trăsături pe care le moștenim sunt doar de la mama noastră sau mai bine zis, mama are o influență mai mare asupra lor decât tatăl. Și probabil că îi poți mulțumi mamei tale pentru aceste 5 lucruri!
Cercetările publicate în Sleep Medicine au arătat că copiii moștenesc obiceiurile de somn de la mame și că copiii femeilor care suferă de insomnie adorm mai târziu și, în esență, dorm mai puțin. Cercetătorii nu au găsit nicio legătură între obiceiurile de somn ale taților și ale copiilor. Faptul că mamele au mai multă grijă de copii pe măsură ce cresc înseamnă că aceștia au o influență mai mare asupra obiceiurilor lor.
Genele responsabile de inteligență se găsesc pe cromozomii X. Acesta este motivul pentru care copiii moștenesc inteligența de la mame. În medie, IQ-ul lor diferă cu aproximativ 15 puncte. Dar doar 40 până la 60 la sută din inteligență este moștenită, orice altceva vine de-a lungul vieții. Prin urmare, nimic în lume nu poate înlocui munca grea. Fiicele moștenesc inteligența de la ambii părinți.
Un studiu din 2016, la care au participat 1.000 de adulți, arată că 71% dintre femeile, care au avut relații extraconjugale, au avut mame care au călcat și ele strâmb. Acest lucru sugerează că comportamentul unei mame într-o relație poate influența obiceiurile fetelor când vine vorba de viața lor amoroasă și de fidelitate.
Acest lucru este susținut în continuare de cercetătorii studiului de la Universitatea din Queensland, unde au ajuns și la concluzia că tendința la infidelitate poate fi ereditară - cu excepția faptului că aici intervine „gena infidelității” care poate fi de la tată sau de la mamă. Desigur, aceasta nu este o scuză pentru un comportament inadecvat care poate răni foarte mult pe cineva.
Fotografie de la Thanh Nguyễn/ Pexels
Mama pare tânără, în ciuda vârstei ei înaintate? Atunci ești printre cei norocoși, pentru că genele mamei tale să influențează modul în care îmbătrânești. Un om de știință de la Institutul Max Planck pentru Biologia Îmbătrânirii, din Germania, a descoperit că ADN-ul mitocondrial, pe care îl moștenim doar de la mama noastră, controlează parțial procesul de îmbătrânire.
De asemenea, se așteaptă ca femeile să moștenească anii de menopauză de la mamele lor. Un studiu din 2011, realizat la Institutul Britanic de Cercetare a Cancerului, care a fost realizat pe 2.000 de femei, constată că atât menopauza precoce, cât și cea târzie (înainte de 45 de ani și după 55 de ani) poate fi ereditară. Femeile ale căror mame sau surori au trecut printr-unul sau altul tip de menopauză au avut de 6 ori mai multe șanse de a experimenta același lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.