Știați că unele obiceiuri ar putea fi dăunătoare pentru cuplul vostru? Un psiholog explică de ce și cum să le evitați.
Publicitate
„Ca terapeut relațional, am văzut nenumărate cupluri erodându-și iubirea fără să știe, din cauza unor mici obiceiuri corozive.
Nu sunt de obicei trădările mari cele care duc la destrămarea unui cuplu, ci acțiunile subtile și repetate care distrug în tăcere încrederea, intimitatea și respectul”, dezvăluie Jeffrey Bernstein, psiholog, pentru Psychology Today.
Potrivit terapeutului, trei mici obiceiuri sunt, într-adevăr, extrem de dăunătoare pentru cuplu.
Sursa foto: freepik.com@Drazen Zigic
A acuza este o reacție naturală atunci când lucrurile merg prost, dar poate deveni un obicei toxic care generează resentimente și deconectare.
Pe măsură ce trece timpul, atunci când pui întreaga responsabilitate pe umerii partenerului, acesta devine un antagonist în loc de un coechipier. Începe să se simtă judecat pe nedrept și amândoi uitați calitățile pozitive ale celuilalt, explică terapeutul.
Când simțiți tentația de a-l acuza pe partener pentru greșelile sale sau pentru gafe, încercați să luați un pas înapoi.
Vezi și Aceste aspecte negative într-o relație nu sunt un semn al unei despărțiri
Este util să vă întrebați dacă aveți și voi un rol în situație. Dacă nu, poate că ar trebui să acceptați că și el are dreptul la greșeli, fiind, prin definiție, un om imperfect.
Acest lucru nu vă împiedică să abordați problema cu înțelegere și răbdare, pentru a încerca să găsiți o soluție pe viitor.
Acest obicei distorsionează comportamentul unui partener prin concentratrea pe un limbaj extrem, oferind impresia că acesta este, de obicei, neglijent sau rău intenționat, în timp ce adevărul este de multe ori mult mai nuanțat, afirmă psihologul.
Cuvintele „totdeauna” și „niciodată” nu conțin nicio nuanță, ceea ce face ca fiecare situație de care vorbiți să pară dramatică și irevocabilă.
Însă, chiar și atunci când o situație vă deranjează foarte mult, ea conține întotdeauna anumite nuanțe care trebuie luate în considerare dacă doriți ca relația voastră să meargă înainte.
„Reformulați-vă abordarea. În loc să folosiți termeni absoluți, descrieți situații specifice și exprimați ce simțiți. Spuneți: 'Mă simt neimportantă atunci când nu petrecem timp împreună' în loc de 'Tu nu ne dedici niciodată timp'.
Această mică schimbare deschide spațiu pentru ca partenerul să înțeleagă și să reacționeze fără să se simtă atacat”, sugerează specialistul.
A te agăța de supărări minore fără a le discuta poate fi dezastruos. De multe ori, acestea sunt lucruri pe care le ignorăm pe moment, dar pe care continuăm să le rumegăm interior.
În timp, aceste sentimente reprimate se acumulează, determinându-ne să ne atacăm partenerii sau să ne îndepărtăm emoțional de ei, lăsându-i confuzi și izolați, explică Jeffrey Bernstein.
De fiecare dată când ții în tine, gândindu-te că eviți un conflict, creezi resentimente care, pe termen lung, vor dăuna relației voastre. Ideea este mai degrabă de a încerca să exprimi ceea ce te deranjează pe măsură ce apar. Renunță la obiceiul de a exprima iritațiile minore devreme, înainte ca ele să devină supărări mari.
Folosește fraze de tipul 'Eu simt' pentru a comunica fără a reproșa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.