„Aceste tactici parentale «extreme» funcționează”, spune un expert care a intervievat 70 de părinți de adulți de mare succes

Data publicării:
„Aceste tactici parentale «extreme» funcționează”, spune un expert care a intervievat 70 de părinți de adulți de mare succes / FOTO: freepik.com @Gray StudioPro
„Aceste tactici parentale «extreme» funcționează”, spune un expert care a intervievat 70 de părinți de adulți de mare succes / FOTO: freepik.com @Gray StudioPro

Uneori, ca părinte, trebuie să recunoști un adevăr dificil: de fapt, nu știi totul despre cum să-ți ajuți copilul să aibă succes.



Aceasta este opinia expertului în educație parentală Margot Machol Bisnow, care a intervievat părinții a 70 de adulți de mare succes pentru cartea ei din 2022, „Creșterea unui antreprenor: Cum să-ți ajuți copiii să-și atingă visurile”.

În acele interviuri, Bisnow a observat un element comun: acești părinți le-au oferit copiilor libertatea de a-și urmări pasiunile, uneori până la extreme aparent surprinzătoare, cum ar fi să plece de acasă la o vârstă fragedă sau să renunțe la facultate, spune ea pentru CNBC Make It.

„Fiecare dintre aceste lucruri «extreme» pe care le fac părinții arată că își ascultă copilul și iau în serios ceea ce spune, în loc să spună: «eu sunt părintele, știu cel mai bine»”, explică Bisnow.

Presiunea de a urma un drum rigid și limitat poate duce la copii anxioși și nefericiți. În schimb, părinții intervievați de Bisnow au demonstrat suficientă deschidere și încredere pentru a-și ajuta copiii să dezvolte independență, încredere și abilități valoroase pentru carierele lor viitoare, adaugă ea.

„Ce mi se pare trist este că nu ar trebui să considerăm acest tip de parenting ca fiind extrem”, spune Bisnow. „Acesta ar trebui să fie parentingul normal.”

Iată trei exemple de decizii parentale „extreme” care, de fapt, au funcționat, potrivit lui Bisnow și părinților pe care i-a intervievat.

Citește și Cercetătorii din Elveția: Iată ce înrăutățește, de fapt, relația părinte-copil

Susține pasiunile copiilor tăi, chiar și atunci când ai îndoieli

SURSA FOTO: freepik.com @sherry

Crescut în zona San Francisco, unde tatăl său conducea un restaurant popular, părinții imigranți ai regizorului John M. Chu au fost inițial nedumeriți de interesul lui pentru artele creative. Amândoi „își doreau ca el să urmeze o carieră mai tradițională”, spune Bisnow.

Mama lui Chu i-a oferit o cameră de filmat pentru a înregistra filme din vacanțele de familie, iar pasiunea lui a crescut treptat, potrivit lui Bisnow. În liceu, mama lui l-a certat pentru că lucra târziu la un film, spunându-i să se concentreze pe școală și „să nu mai piardă timpul”.

„A izbucnit în lacrimi și i-a spus: «nu mă poți opri. Asta e ceea ce iubesc», povestește Bisnow. A doua zi, mama lui Chu i-a dăruit un teanc de cărți despre film și i-a spus: «Dacă vrei să faci asta, învață totul despre domeniu și fii cel mai bun».”

Părinții care încetează să încurajeze pasiunile copiilor lor din teama că aceștia nu vor câștiga suficienți bani sau nu vor fi considerați de succes din punct de vedere convențional transmit un mesaj greșit, spune Bisnow.

Nu toată lumea își face o carieră din pasiunea lor, dar arătându-le copiilor că ai încredere în ei, le poți oferi încrederea de care au nevoie pentru a reuși ca adulți, indiferent de calea pe care o vor urma, adaugă ea.

Lasă copiii să plece de acasă la o vârstă fragedă

SURSA FOTO: freepik.com @Turzo Plays

Mulți dintre părinții intervievați de Bisnow le-au oferit copiilor lor multă libertate și independență încă de la o vârstă fragedă, spune ea.

De exemplu, părinții lui Simon Isaacs, CEO-ul companiei de marketing digital TaskForce și co-fondatorul platformei digitale Fatherly, nu l-au încurajat inițial în direcția antreprenoriatului: când Isaacs era în liceu, i-au permis să plece de acasă și să petreacă doi ani în Colorado pentru a se antrena ca schior.

Mai târziu, Isaacs a concurat în echipa de schi a colegiului Middlebury și a sperat să facă parte din echipa olimpică a SUA. Deși acest lucru nu s-a realizat, experiența l-a ajutat direct în succesul său antreprenorial, spune Bisnow.

„Acea pasiune intensă pentru ceva l-a învățat seriozitatea, concentrarea, munca grea și determinarea – toate abilități esențiale pentru a reuși în viață”, explică ea. „Știu că a fost greu pentru familia lui să-l lase să plece, dar au făcut-o.”

Răspunde adecvat la abandonul facultății

SURSA FOTO: freepik.com @anatoliy_gleb

Nu orice student care abandonează universitatea cu vise antreprenoriale va deveni următorul Bill Gates sau Mark Zuckerberg.

Mama lui Matt Mullenweg, fondatorul WordPress, a fost inițial precaută, spune Bisnow. În 2004, când Mullenweg a decis să părăsească Universitatea din Houston după doi ani de studii, nu avea nici măcar o companie gata să fie lansată.

Mullenweg dezvolta un sistem de management al conținutului web în camera sa de cămin, iar CNET, o companie media din domeniul tehnologic, dorea să-l plătească pentru munca sa. Deși mama lui a avut inițial îndoieli, a fost convinsă de pasiunea și dedicarea fiului său, spune Bisnow. În cele din urmă, ea l-a condus la San Francisco pentru a-l ajuta să-și găsească un apartament.

„El lucra literalmente non-stop la acest proiect, iar ea știa cât de important era pentru el, așa că l-a lăsat să plece”, explică Bisnow.

După un an, Mullenweg a părăsit CNET pentru a-și transforma creația într-o afacere proprie: WordPress. „Nu-mi puteam imagina să fac altceva”, a scris el într-o postare pe blog la acea vreme.

Astăzi, Mullenweg este CEO al companiei-mamă a WordPress.com, Automattic, care are peste 2.000 de angajați și a fost evaluată la 7,5 miliarde de dolari în 2021.

„Mulți părinți devin îngroziți când copiii lor vor să renunțe la facultate”, spune Bisnow. „Le spun: «Nu, nu poți face asta. Nu vei avea succes în viață...» Dar, în cazul lui Mullenweg, a fost decizia corectă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel