Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră fizică și mentală, însă multe persoane se confruntă cu dificultăți în a adormi sau a menține un somn de calitate.
Pe lângă obiceiurile de zi cu zi, alimentația joacă un rol crucial în îmbunătățirea somnului. Conform nutriționiștilor specializați în somn, anumite alimente pot contribui semnificativ la o odihnă mai profundă și mai regenerantă.
Experta Marie-Pierre St-Onge, care a realizat numeroase studii științifice despre legătura dintre somn și alimentație, afirmă că includerea alimentelor bogate în triptofan în dietă ar putea îmbunătăți semnificativ somnul nostru în doar două săptămâni.
Conform unuia dintre studiile sale, consumul de plante și alte alimente bogate în triptofan, precum și grăsimi nesaturate și carbohidrați bogați în fibre, ne ajută să dormim mai bine noaptea și să avem mai puține pofte de mâncare nesănătoasă a doua zi.
SURSA FOTO: Freepik.com@timolina
Se știe că triptofanul este un aminoacid care ajută la producerea serotoninei, un neurotransmițător esențial în reglarea somnului, și este totodată precursorul melatoninei, celebra hormonă a somnului, care ne ajută să reglam ciclul somn-veghere.
Conform lui St-Onge, pentru a asigura un aport constant de serotonină și melatonină în corp, trebuie să consumăm alimente bogate în triptofan pe parcursul zilei și să le combinăm cu alimente de origine vegetală care conțin multă fibră și carbohidrați complecși, precum și alte alimente bogate în melatonină și serotonină.
Vezi și Trucuri pentru a-ți face copilul să mănânce legume fără să se opună
Unele dintre alimentele bogate în triptofan sunt: carne, păsări de curte și fructe de mare (în special somonul), precum și pieptul de pui, curcanul, carnea de vită, porc, vongole, tonul, ouăle și iaurtul.
SURSA FOTO: Freepik.com@KamranAydinov
Unele surse vegetale cu triptofan din abundență includ tofu, fasolea albă, linte, edamame, ovăz, orez brun, orz și semințele de susan, dovleac, chia, in și floarea-soarelui.
În ceea ce privește melatonina, aceasta se găsește în cantități mari în alimente de origine animală, cum ar fi carnea de vită, brânza, puiul, ouăle, laptele și fructele de mare.
De asemenea, se găsește, deși în cantități mai mici, în fructe, legume și ierburi precum mere, portocale, fructe de pădure, banane, mango, ananas, varză, castraveți, ridichi, roșii, usturoi și ceapă.
Serotonina, pe de altă parte, poate fi găsită în alimente vegetale, cum ar fi nucile, pecanele, avocado, bok choy, bananele verzi, prunele, spanacul și orezul sălbatic, deși este prezentă și în ciocolata neagră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.