Acestea sunt culorile interzise pe care ochiul uman nu le poate vedea

Data publicării:
Fotografie de la Alexander Grey/ Pexels
Fotografie de la Alexander Grey/ Pexels

Există culori pe care ochiul uman nu le poate vedea. Cu alte cuvinte, pentru ochiul uman sunt culori „interzise”.



Există câteva culori pe care ochiul uman nu le poate vedea. Acest lucru a fost relevat de o serie de cercetări științifice care au identificat culorile interzise.

Procesul percepției culorilor este cunoscut de ceva vreme. Conurile retinei care primesc unde electromagnetice sunt împărțite în trei grupuri diferite. Semnalele luminoase sunt primite de aceste celule și ajung la creier, unde sunt interpretate.

Iată culorile interzise

Neuronii albastru-galben și roșu-verde sunt numiți „oponent dublu” deoarece pot vedea doar o culoare sau alta. Prin urmare, în esență, pentru creierul nostru, albastrul este negația galbenului, în timp ce roșul este negația verdelui.

Culorile interzise pot fi percepute de unele persoane și în anumite condiții.

De fapt, în anii 1980 doi oameni de știință,  Hewitt Crane și Thomas Piantanida, au demonstrat cum este posibil să se vadă tonuri „albastru-galben” și „roșu-verde” în același timp.

Experimentul ochiului

Cum este posibil? În timpul experimentului, câțiva voluntari au fost invitați să se uite la două bucăți de culori opuse una lângă alta. În cazul în care nuanțele opuse au aceeași luminozitate, va fi posibil să se vadă „albastrul galben” care se creează la granița dintre piese.

Când luminozitatea este diferită, au perceput nori de puncte galbene pe albastru și albastru pe galben.

2. Fotografie... (pexels-mccutcheon-1209843_78520800.jpg)

Fotografie de la Alexander Grey/ Pexels

Care sunt culorile percepute de ochi?

Dar ce sunt de fapt culorile? Conform științei în general, acestea nu există, ci sunt doar reprezentări mentale ale undelor electromagnetice. Ochiul uman este capabil să vadă doar radiațiile care au o lungime între 390 și 700 de nanometri, care sunt interpretate ca fiind culori. Nuanțele de bază sunt violet, indigo, albastru, verde, galben, portocaliu și roșu.

Există, de asemenea, multe culori intermediare, atât de mult încât oamenii pot vedea peste 10 milioane de nuanțe diferite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment





DC Media Group Audience
pixel