Ți-ai dori ca adolescentul tău să doarmă mai bine? Asigurați-vă că face o activitate fizică regulată moderată până la viguroasă.
„Mișcarea te ajută să dormi mai bine” este una dintre afirmațiile cel mai adesea asociate cu beneficiile activității fizice. Dar cât de mult este adevărat și cum îi ajută sportul pe adolescenți?
În perioada adolescenței, copiii sunt puțin mai complicati și este absolut normal dacă ținem cont de seria de modificări fiziologice pe care le suferă corpul lor.
Totuși, în această etapă a vieții se pun bazele anumitor obiceiuri care influențează nu doar dezvoltarea lor imediată, ci și sănătatea lor viitoare.
Unul dintre cele mai importante obiceiuri sănătoase este să dormi suficient și, potrivit unui studiu științific, sportul ajută la îmbunătățirea calității somnului la adolescenți. Doriți să aflați mai multe?
Înainte de a pătrunde în concluziile acestui studiu, trebuie să subliniem importanța menținerii unui somn de calitate în perioada adolescenței.
În general, o persoană doarme bine atunci când odihna nopții este suficientă pentru a-i permite să-și desfășoare în mod adecvat activitățile din timpul zilei. În plus, acest obicei ajută la menținerea sănătății bune și reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire.
Adormirea fără dificultate promovează performanța fizică, psihologică și psihică a copilului dumneavoastră. Prin urmare, orice activitate care are loc în timpul zilei poate fi mai bine concentrată și supusă unor niveluri mai mari de atenție.
Pe de altă parte, dacă somnul nu este de calitate, sănătatea copilului se poate deteriora încet. Organele cele mai afectate în acest context sunt inima, creierul și sistemul digestiv.
Pe lângă cele de mai sus, lipsa odihnei favorizează apariția episoadelor de depresie la adolescenți, deoarece creierul nu își poate îndeplini funcția reparatoare.
După ce am citit toate acestea, avem nevoie de mai multe motive pentru a înțelege importanța somnului în adolescență?
Somnul este unul dintre cele mai importante procese pentru ființe umane de-a lungul întregii vieți, cum ar fi mâncarea și viața activă. Din acest motiv, este un aspect al sănătății care a fost studiat pe scară largă de oamenii de știință timp de câteva decenii.
Potrivit unui studiu recent publicat în revista Scientific Reports, activitatea fizică de intensitate moderată sau mare în timpul adolescenței influențează pozitiv rutina de somn pe timp de noapte.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de știință au recrutat 417 adolescenți de 15 ani, de ambele sexe. Fiecare a fost echipat cu un accelerometru pe încheietura mâinii și șold pentru a măsura timpul de somn și activitatea fizică zilnică pe parcursul unei săptămâni a anului școlar.
Cele mai importante variabile care au fost luate în considerare în această lucrare au fost activitatea fizică moderată până la viguroasă, perioadele de somn noaptea și comportamentul sedentar în timpul zilei.
Activitate fizică: aceasta a inclus activități precum mersul pe jos, alergarea sau practicarea unui sport de orice intensitate.
Fazele somnului nocturn: au fost luate în considerare aspecte precum faza adormirii, durata și capacitatea de a menține somnul în timpul nopții. Episoadele de somn în timpul zilei, cum ar fi somnul de somn, nu au fost luate în considerare.
Comportament sedentar în timpul zilei: s-a luat în considerare timpul în fața dispozitivelor electronice și activitatea fizică scăzută.
Pentru a determina măsura în care sportul îi ajută pe adolescenți să doarmă mai bine, aceste variabile au fost analizate la fiecare participant.
În cazul tinerilor care au făcut sport mai mult de 1 oră pe zi, debutul somnului a avut loc cu 18 minute mai devreme decât în zilele fără sport. La fel, durata repausului nocturn a crescut și în raport cu această variabilă, în medie cu 10 minute.
În schimb, adolescenții mai puțin activi au prezentat rezultate opuse. S-au culcat mai târziu decât tinerii mai activi. Și deși durata perioadelor lor de somn a variat, calitatea a fost semnificativ mai scăzută.
În plus față de cele de mai sus, adolescenții care au adormit mai târziu au prezentat un model de activitate mai sedentar a doua zi. Dar această diferență nu a fost semnificativă statistic.
Acest studiu demonstrează unul dintre beneficiile majore pentru sănătate ale exercițiului pentru adolescenți și arată că menținerea unei activități de intensitate moderată până la viguroasă contribuie pozitiv la odihnă.
Prin urmare, este necesar să-ți ajuți copilul să-și îmbunătățească obiceiurile din timpul zilei și, ca mamă, ar trebui să-l încurajezi constant.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.