Acestea sunt greșelile pe care le fac părinții atunci când își încurajează copiii să aleagă o carieră

Data publicării:
Acestea sunt greșelile pe care le fac părinții atunci când își încurajează copiii să aleagă o carieră / FOTO: freepik.com@gpointstudio
Acestea sunt greșelile pe care le fac părinții atunci când își încurajează copiii să aleagă o carieră / FOTO: freepik.com@gpointstudio

Mulți părinți au tendința să se implice prea mult atunci când vine vorba despre carieră. În acest articol vă vom prezenta o serie de greșeli pe care părinții tind să le facă atunci când vine vorba de viitorul profesional al copiilor.



Cu siguranță toți părinții își doresc ca ai lor copii să aibă un viitor strălucit din punct de vedere profesional, iar îndrumarea lor este cu adevărat important. Însă, chiar și cele mai bune intenții pot duce la greșeli care pot influența negativ deciziile și parcursul profesional al copiilor lor. Asta pentru că sistemul educațional este în schimbare sau în zilele noastre există o gamă mult mai variată de meserii.

Care sunt greșelile pe care tind să le facă părinții?

Sursa foto: freepik.com

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții în această privință este impunerea propriilor dorințe și aspirații asupra copiilor lor. Acest lucru poate fi motivat de dragostea și preocuparea pentru viitorul copiilor, însă poate avea consecințe negative pe termen lung. Sunt părinți care impun copiilor lor ceea ce ar trebui să învețe. Nu li se oferă opțiuni. Aceștia sunt părinți care își doresc cu orice preț ca al lor copil lor să facă o anumită profesie, fie din tradiția familiei, fie din cauza prestigiului. 

Dacă nu studiezi ce îți spun eu, nu-ti voi plăti studiile!

Există și astfel de situații. Părinți care, tot din dorința de a face ceea ce-și doresc eu, îi condiționează pe tineri că nu-i vor ajuta financiar în cazul în care nu vor urma ceea ce vor ei.

Presiune pe umerii copiilor atunci când vine vorba de alegerea carierei

Sursa foto: freepik.com@senivpetro

O altă greșeală pe care o fac părinții atunci când vine vorba despre alegerea carierei este cea a presiunii pe care o pun pe copii. Asta se întâmplă, de obicei, copiilor care încă nu sunt deciși pe care drum profesional să o ia, astfel că părinții au impresia că dacă-i vor presa, vor reuși să se decidă. 

O altă greșeală destul de comună făcută de părinți este aceea de a crede că modelul și metodele educaționale care au funcționat pentru ei vor funcționa pentru copiii lor și ei le-o impun și nu țin cont de faptul că educația, școlile și copiii înșiși s-au schimbat.

Părinții vor copii „geniali”

O altă greșeală des întâlnită este aceea că părinții vor ca ai lor copii să fie geniali. Psihologul Victoria Ovalle, specialist în Dezvoltare Umană, spune că o greșeală pe care o fac părinții este aceea de a-și educa copiii să fie prea competitivi. Și ajung până în punctul în care dacă ei văd că aceștia se joacă, spre exemplu, sau pentru cei mai mari că obișnuiesc să iasă, părinții cred că ei pierd timpul. Însă nu este așa! Copiii pot alege activități care le plac și în care nu se epuizează.

Unii părinți devin obsedați de ideea de studii superioare

Sursa foto: freepik.com@garetsvisual

„Poți reuși în viață doar dacă ai facultate!” Ei bine, nu este chiar așa. A-ți dori ca al tău copil să aibă studii superioare cu orice preț nu este atitudinea potrivită de adoptat. În primul rând, studiile universitare nu mai sunt sinonime cu ofertele de muncă și contractele permanente imediat după părăsirea universității. O școală perofesională îți oferă de asemenea oferte de slujbe. De asemenea, se poate întâmpla, ca din cauza acestei atitudini, copilul să te asculte pentru a-ți face plăcere și să nu prospere în studii.

Familia trebuie să fie un sprijin pentru a consolida capacitățile care îi vor ajuta pe copii să-și construiască viitorul pe care și-l doresc.

Neuropsihologul Aurora García Moreno explică cum să lucrezi cu tinerii care se trezesc blocați și copleșiți de situația de a fi nevoiți să-și aleagă o carieră la doar 18 ani: „Trebuie să întărești stima de sine și să te concentrezi pe incapacitatea de a tolera atunci când ei. nu sunt suficiente excelența, pe lângă antrenarea capacității de a se confrunta, pentru că tendința este de a nu te expune la acele lucruri dacă succesul nu este asigurat”, a explicat specialistul pentru cope.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Varste si etape





pixel