Copiii nu sunt întotdeauna capabili să exprime emoțiile care îi trec prin cap. Când vine vorba de stres, există anumite semne la care trebuie să fim atenți.
Copiii tind să lase emoțiile să vorbească de la sine. Fie că este vorba de bucurie, teamă, tristețe sau furie, poate fi destul de ușor să vedem ce simt. Dar când vine vorba de stres, poate fi mai greu să vezi semnele.
Mai mult, copiii nu înțeleg neapărat că sunt stresați sau de ce. În general, orice schimbare în comportamentul normal poate fi un indicator semnificativ al stresului la copiii mici, spune Rene Hackney, doctor în psihologia dezvoltării, pentru Parents.
Citește și Iată explicațiile pentru anxietatea crescută la copii!
Deși nu toate semnele sunt inerente stresului, există unele care pot alerta părinții și nu numai. Stresul la copii: semne fizice și psihologice.
Sursa foto: freepik.com@freepik
Un adult stresat va înțelege cu ușurință ce i se întâmplă și va decide dacă să vorbească sau nu despre asta cu ceilalți.
Copiii și adolescenții le cer rar părinților să îi ajute să își gestioneze stresul, potrivit site-ului Mayo Clinic.
Uneori, ei nici nu își dau seama că se simt stresați, iar tu poți depista semnele înaintea lor.
De exemplu, puteți fi primul care observă o schimbare a obiceiurilor. Tulburările în tiparele de somn, cu treziri frecvente, coșmaruri sau nopți mai scurte, emoții, cum ar fi tristețea sau furia, și schimbările în vorbire și comunicare pot fi câteva semne.
Dureri de cap și dureri de stomac sau de piept
Enurezis (nou sau crescut), de exemplu, udatul patului
Simularea unei boli sau răniri
Disconfort fizic sau durere fără cauză aparentă
Probleme digestive.
În plus, anumite schimbări de comportament pot fi uneori confundate cu semne de rebeliune sau de trecere la o nouă vârstă, când de fapt este vorba de stres, notează VeryWellMind.
Nerespectarea anumitor reguli, renunțarea la activitățile care le plac, dificultățile la școală și la teme, regresul către atitudini mai puțin mature, comportamentul agresiv față de ceilalți și revenirea sau apariția unor obiceiuri precum suptul degetului sau roaderea unghiilor pot fi semne de avertizare.
Oricare ar fi semnele, rămâneți vigilenți, puneți întrebări și ascultați cu atenție înainte de a solicita ajutor, dacă este necesar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.