Activitatea de practicat de la o vârstă fragedă cu copilul pentru a-i stimula dezvoltarea cognitivă. Dovedit științific!

Data publicării:
Activitatea de practicat de la o vârstă fragedă cu copilul pentru a-i stimula dezvoltarea cognitivă. Dovedit științific! / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection
Activitatea de practicat de la o vârstă fragedă cu copilul pentru a-i stimula dezvoltarea cognitivă. Dovedit științific! / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Ecranele au invadat viața de zi cu zi, inclusiv pe cea a copiilor mici, în detrimentul altor activități recreative, care ar trebui totuși practicate încă de la naștere! 



Un studiu publicat în Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics a arătat că ar fi recomandat să citești, în medie, 5 cărți pe zi, atât bebelușilor, cât și copiilor mai mici de la grădiniță.

De ce atât de multe?

Pentru ca aceștia să poată auzi între 1 milion și 1,4 milioane de cuvinte.

Citește și Învață-ți copiii să citească cu aceste strategii din neuroștiință! Medic neurolog și cercetător: „Creierul unui cititor începător funcționează ca un supercomputer”

Noi recomandări

Pe 29 septembrie 2024, Academia Americană de Pediatrie a emis noi recomandări pentru promovarea alfabetizării, care este o parte esențială a practicii de îngrijire pediatrică primară.

Aceste recomandări au două scopuri: să întărească relațiile părinte-copil și să sprijine dezvoltarea creierului bebelușului.

Cititul cu voce tare

SURSA FOTO: freepik.com @alexkich

Cititul cărților pentru copil poate începe încă de la naștere și, desigur, trebuie făcut cu voce tare! Aceste momente petrecute în jurul cărților, între părinți și copilul lor mic, aduc numeroase beneficii:

Stimulează circuitele creierului responsabile de atașamentul timpuriu, cum ar fi hipotalamusul, glanda pituitară și amigdala, întărind astfel relațiile părinte-copil.

Promovează dezvoltarea timpurie a creierului copilului.

În mod evident, cititul favorizează dezvoltarea limbajului prin sunetele și cuvintele auzite, care sunt memorate treptat, facilitând astfel alfabetizarea la momentul potrivit.

De asemenea, sprijină dezvoltarea emoțională a copilului.Contribuie la dezvoltarea socială a copilului.

Până la vârsta școlară, „copiii asociază cărțile și cititul cu momentele petrecute împreună, un sentiment de siguranță, interacțiune, povești, versuri și distracție, dar, mai presus de toate, cu vocea iubită a adulților cu care au aceste relații extrem de importante”, explică dr. Klass, coautor al noilor recomandări.

Pe hârtie, mai degrabă decât pe ecran

Desigur, lectura este recomandată prin intermediul cărților tipărite, nu pe ecrane.

De ce?

Dipesh Navsaria, medic pediatru și coautor al raportului, explică: „Ecranele oferă experiențe pasive sau solitare pentru copii și nu aduc aceleași beneficii în ceea ce privește interactivitatea și consolidarea relațiilor. Cel mai bine este să răsfoiești paginile unei cărți tipărite de înaltă calitate, plină de imagini colorate și limbaj bogat și expresiv.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel