Eva Mendes a vorbit despre dificultățile paternității—iar una dintre mărturisirile sale va fi cu siguranță ușor de înțeles pentru mulți părinți din zilele noastre.
„Unul dintre cele mai greu de schimbat obiceiuri pentru mine [în parenting] este țipatul,” a spus Mendes într-o apariție recentă la podcastul Parenting & You cu Shefali Tsabary, PhD.
„În mintea mea, nu este un țipat rău, dar nu contează—tot țip.”
Desigur, țipatul nu este ideal. Știm că țipatul este ineficient, iar repetarea acestui comportament poate avea un efect negativ asupra copiilor noștri, inclusiv anxietate, depresie și o stimă de sine scăzută.
Citește și Fraze pe care părinții le tem cel mai mult să le audă din partea copiilor lor, conform experților
Pe de altă parte, am văzut nenumărate articole despre parentingul blând pe rețelele sociale... până la punctul în care ne-am putea întreba dacă le creăm copiilor noștri traume de lungă durată de fiecare dată când ridicăm tonul.
Realitatea? Părinții buni au momente imperfecte. Marea majoritate, ca Mendes, nu vor să țipe la copii. Dar în același timp, parentingul este greu și părinții sunt oameni.
Ca jurnalist de parenting, petrec mult timp urmărind conversațiile despre paternitatea modernă, atât în viața reală, cât și online. Și, în opinia mea, părinții nu au nevoie de mai multe informații despre de ce ar trebui să își reducă țipetele—avem deja destule astfel de informații.
Ceea ce avem nevoie sunt mărturisiri ca cea a lui Mendes—care are două fiice, Esmeralda, 10 ani, și Amada, 8 ani, cu partenerul său Ryan Gosling. Ele ajută la dovedirea faptului că părinții sunt oameni imperfecți care pot avea momente imperfecte.
Vestea bună este că de obicei există motive pentru țipat și modalități de a corecta acest comportament.
Mendes nu este singurul părinte care se confruntă cu dificultăți în a înfrunta obiceiul de a țipa.
Shelly Miller, expert în parenting pozitiv și autoarea blogului The Teacher Momma, susține ideea că țipatul este comun printre părinți în zilele noastre. De fapt, un studiu a constatat că 45% dintre mame și 42% dintre tați au raportat că folosesc disciplină verbală severă, inclusiv țipatul, asupra copiilor lor.
Părinții pot țipa pentru că se simt copleșiți. „Poate că sunteți suprastimulați de zgomot, lucruri precum plânsul sau țipetele. Poate că sunteți obosiți de atâtea atingeri sau rutina zilnică v-a dat peste cap,” explică Miller.
„În alte situații, poate că simțiți că pierdeți controlul sau că sunteți neajutorați atunci când copiii nu vă ascultă sau se comportă agresiv.”
De asemenea, țipatul cronic poate fi cauzat de stresul cronic și burnout-ul unui părinte.
„Ei trăiesc într-o stare de frustrare și suprastimulare continuă, unde impulsul de a elibera o parte din stres prin țipat este de obicei la doar un mic declanșator distanță,” spune Miller.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.