Un video postat de artista Adda pe TikTok a declanșat o avalanșă de comentarii de la părinți epuizați și total bulversați de temele copiilor din ciclul primar.
„Cine a făcut, mă, manualele de clasa a II-a? Susan și frații ei au plantat 17 trandafiri, 24 crini roz, trandafiri albi, verzi, galbeni și portocalii și lavandă. După care au mai pus nu știu câți.
Câte straturi identice se pot face dacă într-o apă extorsiunea unui degajament dacă ninge în aprilie, plouă, vine Paștele fericit, Crăciun, la mulți ani 2026.
Nu mai pot!” spune Adda în videoclipul de pe TikTok.
Părinții s-au regăsit atât de tare în frustrarea Addei încât comentariile sunt un spectacol în sine.
„Să le vezi pe alea de a treia... 5 persoane ne-am chinuit cu un melc care ziua urca 5m și noaptea aluneca 2. Câți metri parcurge în 5 zile?”
„Nouă, părinților, cine ne repară sistemul nervos?”
„Problema de clasa a II-a: Maria are 8 mere, Ionuț are 10 caise. Câte elicoptere a văzut vecinul lui Andrei?”
Internetul s-a transformat rapid într-un grup de terapie colectivă în care râsul e singurul mecanism de apărare rămas.
Comentariile părinților continuă cu exemple concrete și hilare care arată nivelul de dificultate ridicol la care sunt expuși copiii. Mai ales că, de cele mai multe ori, tot părinții ajung să rezolve temele.
„De ce crezi că învățătoarea le dă teme câte 3 pagini la matematică? Că nu știu nici ele. Ne lasă pe noi să ne batem capul!”, a scris o mamă cu sinceritate.
„Nu… asta e ușor! Stai să vezi problemele cu segmente! Și sunt o mulțime de variante de rezolvare: metoda figurativă, metoda mersului înapoi, metoda plânsului etc…”, adaugă altcineva.
Părinții glumesc, dar dincolo de ironie se simte frustrarea profundă.
„Până să fie al meu fecior în clasa a treia nu înjuram, acum am descoperit că am inventat încă alți 40 de sfinți”, scrie o utilizatoare.
„Să mor eu de nu profesorii ăștia vor să se răzbune pe noi… Sigur, frate, pentru noi părinții sunt temele!”
Adda a încheiat cu un oftat colectiv:
„Rip ultimii neuroni.”
Un comentator i-a dat dreptate:
„Idem. Ceva de speriat, zici că o fac intenționat să-i îndobitocească.”
Altcineva pune punctul pe „i”: „Adevărat! Sunt niște materii la clasele I–V de nici profesorii nu știu să le dezlege, d-apoi noi, părinții!”
Dincolo de glume, clipul Addei scoate la lumină o problemă serioasă: programa și manualele poate că nu țin cont de nivelul de dezvoltare al copiilor.
E o realitate pe care tot mai mulți părinți o trăiesc zilnic: acasă, după job, devin elevi de clasa a II-a cu normă întreagă, complet debusolați de cuvinte și exerciții fără logică.
Ce rămâne în urma acestui viral? Nu doar râsete, ci și o întrebare: când scriu specialiștii în educație problemele din manuale, se gândesc la copii sau la un concurs de creativitate absurdă?
Până aflăm răspunsul, să ne rugăm pentru Susan, pentru trandafirii ei multicolori și pentru toți părinții care încearcă, în fiecare seară, să treacă cu bine de „metoda plânsului” din clasa a II-a.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.