Adevăruri dure despre școală. Nimeni nu vrea să le știe, dar toată lumea le va accepta în cele din urmă

Data publicării:
Adevăruri dure despre școală. Nimeni nu vrea să le știe, dar toată lumea le va accepta în cele din urmă / FOTO: freepik.com @pozdnikovklinker-1
Adevăruri dure despre școală. Nimeni nu vrea să le știe, dar toată lumea le va accepta în cele din urmă / FOTO: freepik.com @pozdnikovklinker-1

Școala, așa cum o cunoaștem, este un sistem care a evoluat de-a lungul secolelor pentru a oferi o educație de bază, dar nu mai este în pas cu nevoile și realitățile societății moderne. 



Dincolo de cunoștințele dobândite, școala mai ascunde niște adevăruri dure, pe care puțini sunt dispuși să le recunoască, dar care, într-un final, vor fi acceptate de toată lumea.

Iată 7 dintre ele prezentate într-un videoclip devenit viral pe rețelele sociale.

SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

#1 Școala te împiedică să îți urmezi visele pentru că te obligă să fii bun la o mulțime de materii irelevante

Deși pare paradoxal, școala, în loc să te ajute să îți descoperi și urmezi pasiunile, adesea te forțează să te conformezi unui standard prestabilit.

În loc să aprofundezi materiile care îți stârnesc curiozitatea și să îți dezvolți talentele, ești obligat să fii bun la o mulțime de materii irelevante pentru tine.

Sistemul actual favorizează uniformitatea, nu creativitatea.

De câte ori nu ți-ai sacrificat timpul pentru a învăța ceva ce nu te va ajuta niciodată în viața reală, în loc să îți urmezi adevăratele visuri?

#2 Nu are nimic de-a face cu a face mulți bani, te face un sclav al banilor și asta e tot

Contrar a ceea ce mulți părinți și profesori susțin, succesul financiar nu depinde de câte diplome ai sau de notele tale. De fapt, educația formală, așa cum este ea astăzi, te poate transforma mai degrabă într-un sclav al banilor decât într-o persoană capabilă să își gestioneze viața financiară.

Școala te pregătește pentru a deveni un angajat disciplinat, dar nu îți oferă abilitățile necesare pentru a înțelege și controla sistemul economic în care vei trăi.

#3 La școală te învață o lecție și îți dă un test. Lumea reală îți dă un test și apoi îți dă o lecție

Un alt adevăr crud este că școala îți oferă o lecție și apoi te testează, dar în viața reală, lucrurile stau exact invers: întâi primești testul, iar lecțiile le înveți ulterior, uneori dureros.

Adevăratele provocări ale vieții sunt pline de incertitudine și nu vin în urma unor manuale. Eșecurile nu îți dau o „a doua șansă” ca la școală, ci te obligă să înveți rapid și să îți dezvolți abilități practice pentru a supraviețui.

#4 Notele de la școală sunt doar rezultatul memoriei tale, nu al inteligenței tale

Într-o societate obsedată de note, este greu să ne amintim că acestea sunt doar o măsură a cât de bine îți amintești informații într-o anumită perioadă de timp.

Inteligența reală, însă, presupune creativitate, adaptabilitate și capacitatea de a găsi soluții.

Mulți elevi cu rezultate modeste la școală ajung să fie genii în lumea reală, pentru că, dincolo de memoria mecanică, ei au înțeles cum să își folosească mintea într-un mod creator.

#5 Ei nu vor o națiune de gânditori, vor o națiune de muncitori

Unul dintre cele mai criticate aspecte ale sistemului educațional este că acesta favorizează conformismul în locul gândirii critice.

Școala nu te încurajează să pui întrebări fundamentale sau să explorezi idei noi, ci să urmezi instrucțiuni și să te integrezi în societate ca un angajat docil.

Întregul sistem pare conceput pentru a crea o „națiune de muncitori”, nu de gânditori independenți, care să schimbe lumea.

#6 Școala te învață să urmezi regulile, nu să le încalci, dar numai cei care încalcă regulile sunt cei care reușesc

În ciuda faptului că școala te învață să respecți regulile, realitatea este că mulți dintre cei care au avut succes în viață au făcut-o tocmai pentru că au avut curajul să le încalce.

Antreprenorii, inovatorii și cei care schimbă status quo-ul nu au ajuns acolo unde sunt urmând regulile impuse de alții.

Sistemul educațional ar trebui să îi învețe pe elevi să gândească critic și să își asume riscuri, dar acest lucru rămâne, din păcate, o raritate.

#7 Școala te învață să fii un bun consumator, nu un bun producător. Dar, în lumea de astăzi este mai important ca niciodată să fii capabil să creezi valoare

Un alt adevăr pe care școala îl ascunde bine este că, în loc să te învețe cum să creezi valoare, te pregătește să devii un consumator. În lumea de astăzi, este mai important ca niciodată să fii capabil să inovezi, să produci și să aduci ceva nou în lume, însă școala rareori pune accent pe dezvoltarea acestor abilități.

În loc să te încurajeze să îți construiești propriile idei și afaceri, te îndreaptă către un traseu deja stabilit, unde creativitatea este adesea inhibată.

În concluzie, deși școala rămâne o parte esențială a societății moderne, ea nu oferă toate răspunsurile de care avem nevoie pentru a reuși. Adevărul este că, pentru a-ți atinge potențialul maxim, trebuie să înveți să gândești dincolo de ceea ce te învață școala, să îți urmezi pasiunile și să îți asumi riscuri. Numai astfel vei reuși să ieși din mulțimea de consumatori și să devii un creator de valoare în lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Adolescenti




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel