Admitere liceu 2024. De ce unii elevi cu media 8 nu prind un loc? Greșeala care NU trebuie făcută! Secretar de stat: „Două lucruri sunt esențiale!”

Data publicării:
Admitere liceu 2024. De ce unii elevi cu media 8 nu prind un loc? Greșeala care NU trebuie făcută! Secretar de stat: „Două lucruri sunt esențiale!” / FOTO: captură video Observator
Admitere liceu 2024. De ce unii elevi cu media 8 nu prind un loc? Greșeala care NU trebuie făcută! Secretar de stat: „Două lucruri sunt esențiale!” / FOTO: captură video Observator

Începând de joi, absolvenții claselor a VIII-a care au promovat Evaluarea Națională pot să se înscrie la licee, repartizarea computerizată fiind programată pentru 24 iulie. Anul acesta, ierarhia arată șanse mai bune pentru admiterea la liceele de top.



Mulți elevi au urcat aproape 500 de locuri în clasament față de anul trecut, în timp ce alții au pierdut tot atâtea poziții din cauza unor mici diferențe de punctaj după contestații, informează Observator. Doar 134.000 de tineri vor obține un loc la liceu dacă își completează corect fișele de înscriere. Ceilalți vor trebui să se îndrepte către școlile profesionale.

„Circulă nişte excel-uri unde sunt bine completate datele, mai există aplicații care integrează statisticile. Se spune că se asemana mai mult cu 2022 decât cu 2023, am facut comparații. Am pus și ceva peste și cele de backup, mai mult de 61 nu am putut să scoatem", spune tatăl unui elev, conform sursei citate.

Citește și Care sunt meseriile viitorului? Profesiile care anterior erau considerate cele mai de succes pot înceta să mai fie astfel într-o clipă

De ce ajung unii elevi cu medii de 8 să nu fie repartizați?

„E prea departe de casă, nu ne place profilul, vrem doar științele reale sau doar științele umaniste – acestea sunt motivele pe care le aud, dar nu sunt justificate. Anul trecut am avut elevi cu medii bune, în jur de 8, care au rămas nerepartizați pentru că au completat doar 53 de opțiuni”, explică Daniela Voinea, directoarea Școlii Sfinții Voievozi.

„Două lucruri sunt esențiale: un număr suficient de opțiuni și ordinea în care sunt listate liceele. Dacă introduci un liceu pe care nu-l dorești în listă, există o probabilitate mare să fii repartizat acolo. Codurile se completează în ordine pe orizontală”, clarifică Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

O cifră greșită poate duce la o repartizare eronată pentru elevi. Anul acesta, ierarhia arată altfel. De exemplu, un elev cu media 9.22, care anul trecut se afla pe locul 3528, a urcat acum cu peste 550 de poziții. În schimb, un elev care a obținut 9.40 după contestație, în loc de 9.45, a pierdut peste 400 de locuri.

Doar 134.000 de elevi vor prinde un loc la liceu, în timp ce peste 60.000 de locuri sunt disponibile la școlile profesionale.

Vezi și Cele două realități ale educației din România: Școlile de elită și celelalte, unde dascălii se bucură pentru o notă de trecere

Calendar admitere liceu 2024

În perioada 11-22 iulie, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, se desfășoară completarea opțiunilor și fișelor de înscriere, împreună cu părinții și profesorii diriginți.

Conform aceluiași calendar, pe 24 iulie se va desfășura repartizarea computerizată pentru licee.

Completarea opțiunilor pentru locurile speciale destinate romilor și celor cu cerințe educaționale speciale are loc pe 15 și 16 iulie, iar repartizarea și comunicarea rezultatelor pentru aceste locuri sunt programate pe 18 iulie.

Miercuri, Ministerul Educației a publicat pe site-ul admitere.edu.ro ierarhia la nivel județean și al municipiului București a absolvenților de clasa a VIII-a care participă la admiterea la liceu.

Rata de promovare la Evaluarea Națională, după soluționarea contestațiilor, este de 74,5%.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Educației a publicat și un ghid cu informații utile despre repartizarea computerizată în cadrul admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2024-2025.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților de gimnaziu, este media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel