Mini-serialul creat de Netflix, „Adolescence”, a devenit în timp scurt unul dintre cele mai urmărite, dar și controversate filme.
„Este ciudat să vorbești despre sentimentele tale sexuale cu părinții tăi”, spune Ben, în vârstă de 15 ani.
Părinții săi, Sophie și Martin, doi profesioniști în vârstă de 40 de ani, dau din cap înțelegători. Ei discută despre tipurile de „probleme mari” pe care le ridică utilizarea rețelelor sociale de către Ben, iar pentru Ben conversațiile despre sex și pornografie sunt „cele mai rele”.
FOTO: captură video YouTube @TheReviewGeek
Familia - mai puțin sora mai mică a lui Ben, care este prea tânără pentru a se alătura discuției - s-a adunat în sufragerie pentru a analiza serialul de mare succes Adolescence de pe Netflix, pe care l-au vizionat în seara precedentă.
Citește și Adolescence. Cum se schimbă un copil într-un străin?
Serialul urmărește povestea protagonistului Jamie, în vârstă de 13 ani, care este acuzat de uciderea unei colege după ce a fost expus la materiale online misogine și supus hărțuirii cibernetice.
Ambii părinți ai lui Ben sunt îngrijorați că comportamentul fiului lor este influențat de materialele la care este expus, iar Ben, care este și el îngrijorat, încearcă să stabilească limite în ceea ce privește utilizarea propriului telefon, potrivit BBC.
SURSA FOTO: netflix
El sugerează că termenul ar fi „dispărut” de pe rețelele sociale pentru tineret în ultimii ani, reflectând ritmul rapid în care conversațiile se mișcă online.
Ben le spune părinților că există elemente ale serialului pe care le recunoaște, inclusiv luptele și bullying-ul cibernetic de la școală.
Însă el consideră că este doar un „tablou grosier” al a ceea ce înseamnă să fii adolescent astăzi și că a fost realizat în principal pentru „un adult care nu este online”.
De exemplu, spune el, nu arată și latura bună a rețelelor sociale, pe lângă pericolele pe care le implică, iar unele detalii – inclusiv codurile secrete cu emoji-uri pe care un personaj susține că le folosesc copiii – par false.
Din acest motiv, Martin, tatăl tinerilor, care spune că i-a plăcut drama tensionată, simte și el că serialul joacă pe „cel mai mare coșmar” al oricărui părinte legat de utilizarea telefonului copilului, ceea ce înseamnă că uneori favorizează teatrul în fața realismului, încercând să „șocheze” adulții pentru a-i determina să acționeze.
Sursa foto: Freepik.com@EyeEm
Această problemă este reprezentată cu claritate în imaginea sumbră pe care Adolescence o face prieteniei dintre bărbați și femei în era social media. Protagonistul Jamie nu are nicio prietenă și pare să privească relațiile cu sexul opus prin prisma dominării și manipulării.
Mama îi pune fiului ei o întrebare: „Dacă nu știi cum să vorbești cu fetele atunci când te simți ciudat, dacă ești de genul: „Eurgh, nu știu cum să mă îmbrac”, unde te duci după ajutor?”
„Online”, spune Ben.
„Așa că se închide cercul”, spune mama lui. „De acolo obțin informații.”
Ben nu se jenează că „a folosit ChatGPT timp de vreo doi ani” pentru a obține acest tip de sfaturi. „Sau TikTok”, adaugă el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.