Adolescenții par să vorbească o altă limbă decât părinții lor, mesajele nu mai ajung la destinație și, adesea, distanțele emoționale devin prăpăstii. Astfel, a apărut un serial care a pus reflectorul exact pe această ruptură dureroasă: „Adolescence”. Nu este doar o producție cinematografică. Este, mai degrabă, o oglindă crudă, dar necesară, în care părinții din toată lumea au fost invitați să se privească sincer.
În cadrul Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro, moderatoarea Loredana Iriciuc a adus în discuție impactul mini-seriei:
„Aș vrea să ne spui, dacă ar fi să dăm un singur sfat părinților care au fost marcați de acest serial, care ar fi acela?”.
Răspunsul psihologului și psihoterapeutului Ana-Maria Zamfir a fost concret:
„Ascultarea activă, comunicarea bună”.
Ce înseamnă, concret, această „ascultare activă” despre care vorbește specialista?
Ana-Maria Zamfir a explicat:
„Ascultare activă înseamnă să ai capacitatea și să demonstrezi lucrul ăsta, că poți primi răspunsuri adevărate. Și atunci când ți se vor oferi, poți să nu fii de acord cu ideile, dar poți să reziști acolo și să auzi și să asculți și să te gândești la ceea ce ți-a fost livrat”.
Adolescenții testează, constant, dacă părinții lor sunt capabili să le primească vulnerabilitățile. Testează, fără să știe poate, dacă e loc pentru sinceritate. Dacă nu găsesc acel spațiu sigur, închid ușile și construiesc ziduri.
„Ei vor testa întotdeauna lucrul ăsta, iar noi dacă avem tăria să ascultăm și oferim un spațiu, așteptăm până ni se de răspunsul și arătăm deschidere către ceea ce simte, către ceea ce gândește, către ceea ce constată că are nevoie, care sunt temerile, atunci vom ști ce să facem cu relația.
Și se creează o legătură bazată pe intimitatea emoțională, că e foarte importantă!”, a subliniat Ana-Maria Zamfir.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
„Pentru că așa nu se va simți singur, nu se va simți neînțeles, nu se va simți abandonat emoțional”, a completat moderatoarea Loredana Iriciuc, rezumând esența unui adevăr adesea uitat în goana cotidiană.
Ana-Maria Zamfir a continuat:
„Și va simți că suntem sinceri. Înțeleg asta! Asta vrei să spui? Am auzit asta! De la tine așa am auzit!”
Aceste replici simple, umane, pot face diferența între un adolescent care se închide în sine și unul care are curajul să-și deschidă sufletul.
Validarea – acea confirmare că „te-am auzit”, „te-am înțeles”, „ceea ce simți contează” – este oxigen emoțional pentru copiii noștri.
„Câte s-ar fi putut soluționa...”, spune Ana-Maria Zamfir, referindu-se la scenele dureroase din „Adolescence”.
Deși este un film, realitatea bate adesea scenariul. Problemele dramatizate în mini-serie nu sunt ficțiune pură, ci reflecții dureroase ale unei lumi în care adolescenții simt că nu mai sunt văzuți, înțeleși sau acceptați.
„Sigur este un film, dar sunt sigură că regăsim foarte multe elemente din acest film și în realitate”, a mai adăugat specialista.
„De asta a și marcat toată planeta”, a mai spus Loredana Iriciuc.
„Adolescence” nu ne cere să fim părinți perfecți. Ne cere doar să fim prezenți. Cu inimile deschise. Cu urechile gata să audă. Cu sufletul dispus să reziste, chiar și atunci când adevărurile copiilor noștri ne dor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.