Este important ca adolescenții să înțeleagă că, deși auto-îngrijirea și igiena sunt esențiale pentru sănătate și bunăstare, frumusețea exterioară nu ar trebui să fie singura preocupare în viața sa.
În era social media, adolescenții se află adesea într-o luptă constantă cu propriul aspect fizic. Presiunea de a se conforma la standardele de frumusețe impuse de societate îi obsedează, iar preocuparea excesivă pentru imaginea lor devine un aspect foarte important pentru ei.
În perioada adolescenței, fetele în special, își doresc să aibă corpul perfect, părul sau tenul și își iau ca reper, de cele mai multe ori, persoane publice care postează pe rețelele de socializare. În această perioadă a vieții adolescenții tind să fie mai sensibili și vulnerabili la comentariile și la imaginea pe care o proiectează în ochii celor din jur.
Evident, odată cu înaintarea în vârstă, standardele de frumusețe se schimbă, iar frumusețea pe care se pune accent este cea interioară. De exemplu, dacă fiica ta se uită des în oglindă analizându-și obsesiv micile imperfecțiuni, specialiștii spun că acesta ar trebui să fie unul dintre semnalele de alarmă care ar putea indica o problemă medicală. De precizat aici ar fi faptul că nu trebuie confundată igiena cu analizarea obsesivă.
SURSA FOTO: freepik.com @Max4e
Printre semnalele care pot alerta existența unei probleme se află: adolescenții sunt foarte preocupați de un defect minor pe care alții nu îl pot vedea sau care pare lipsit de importanță, un alt semnal de alarmă poate fi atunci când adolescentul este convins de defectul său minor și consideră că din cauza acestuia este urât, au senzația că ceilalți din jur percep defectul său și se amuză, au tendințe perfecționiste, prezintă schimbări extreme în dietă și exerciții fizice.
Tot un semnal de alarmă este și momentul în care adolescentul refuză să participe la activități sociale. Și asta de teama de critică, judecată sau din frica de a fi respins. De asemenea, părinții ar trebui să conștientizeze că adolescentul se confruntă cu o problemă atunci când acesta se compară în mod regulat cu ceilalți.
Este esențial ca adolescenții să fie încurajați să-și dezvolte o imagine pozitivă despre sine, bazată pe calitățile lor interioare și pe realizările lor, nu doar pe aspectul fizic.
Educația și sprijinul din partea părinților, a profesorilor și a specialiștilor pot juca un rol decisiv în ajutarea lor să depășească obsesia pentru aspectul fizic și să-și construiască o relație sănătoasă cu propriul corp.
În astfel de situații, părinții ar trebui să-i învețe pe adolescenți să găsească un echilibru între îngrijirea igienei, dietei și aspectului lor, fără a cădea în obsesie pentru fizic.
Astfel, părinții ar trebui să-i încurajeze să reflecteze asupra valorilor personale și a ceea ce contează cu adevărat în viață. Este important să înțeleagă că, deși auto-îngrijirea și igiena sunt esențiale pentru sănătate și bunăstare, frumusețea exterioară nu ar trebui să fie singura preocupare în viața sa.
Lucrați cu adolescentul pentru a-și accepta corpul și aspectul. Concret, adolescenții trebuie ajutați să se „îngrijească” și emoțional. Grija pentru fizic este bună, dar este, de asemenea, important să învățați copiii să aibă grijă de nevoile lor emoționale și psihologice.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Specialiștii numesc obsesia pentru un defect fizic imaginar sau preocuparea excesivă în legătură cu un defect fizic minor, tulburare dismorfică corporală.
Persoanele cu tulburarea dismorfică corporală pot avea nemulțumiri cu orice parte a corpului, cum ar fi părul, pielea, nasul, pieptul, organele sexuale sau stomacul, printre altele. De fapt, în realitate, defectul perceput este doar o imperfecțiune mică sau ceva, care în mod normal, nu este vizibil de către cei din jur.
Dar pentru persoana cu tulburarea dismorfică, aceste defecte, pe care restul societății le consideră nesemnificative, sunt percepute ca fiind proeminente și severe.
Tratamentul adecvat pentru tulburarea dismorfică corporală poate implica terapie cognitiv-comportamentală, terapie medicamentoasă și sprijinul emoțional pentru a ajuta persoana să gestioneze simptomele și să își îmbunătățească calitatea vieții.
Pentru tinerii cu tulburare dismorfică corporală poate fi dificil de înțeles că această afecțiune le distorsionează imaginea reală. Este nevoie de mult timp și efort pentru ca terapia și medicamentele să funcționeze, prin urmare, trebuie să aveți răbdare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.