Adolescenții toxicomani. Radu Leca: „Aceștia reprezintă o structură concretă de suflete pierdute”

Data actualizării: | Data publicării:
Adolescenții toxicomani. Radu Leca: „Aceștia reprezintă o structură concretă de suflete pierdute” / FOTO: freepik.com@freepik
EXCLUSIV
Adolescenții toxicomani. Radu Leca: „Aceștia reprezintă o structură concretă de suflete pierdute” / FOTO: freepik.com@freepik

Nu mai este un subiect tabu faptul că tot mai mulți adolescenți își găsesc plăcerea în droguri, numărul consumatorilor crescând alarmant în ultimii ani.



Problema consumului de droguri în rândul tinerilor din România a devenit o preocupare majoră în ultimii ani, reflectând o tendință îngrijorătoare la nivel național și european.

Potrivit unui raport al Agenției Naționale Antidrog (ANA), aproape 10% dintre adolescenții români cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani au experimentat cel puțin o dată droguri ilicite.

Citește și „Principalele două motive pentru care copiii ajung să apeleze la droguri, potrivit unui sondaj”

Substanțele cel mai frecvent consumate includ canabisul, etnobotanicele și stimulentele, iar accesul tot mai facil la acestea amplifică riscurile.

De asemenea, datele arată o scădere a vârstei de debut în consum, mulți tineri începând să folosească droguri încă din anii de gimnaziu.

Aceste statistici subliniază necesitatea unor măsuri urgente de prevenire și educare în comunități și școli, pentru a contracara acest fenomen în creștere.

Despre adolescenții toxicomani a vorbit și psihologul Radu Leca. Specialistul pune accent pe faptul că foarte mulți adolescenți ajung să consume din dorința de a face parte dintr-un grup.

„Adolescenții toxicomani reprezintă o structură concretă de suflete pierduteAcesta este adevărul. În interiorul grupurilor din care fac parte, în interiorul găștilor, în interiorul elementelor toxice de prietenie pe bani sau din frică, acești copii sunt supuși de cele mai multe ori unor noțiuni de prezență în dependență.

Adică ei intră într-un grup în care dependența de droguri este clară.

Ca dânșii să facă parte dintr-un grup trebuie ori să plaseze drogurile, ori să le consume sub formă extremă, inclusiv cele de mare risc. Adolescenții toxicomani sunt peste tot.

La nivel național, statul român derulează o campanie antidrog în colaborare cu Agenția Națională antidrog, „Unspoken”.

„Există elemente concrete din partea statului român și a guvernului de prevenție a acestor elemente de flagel, inclusiv prin apariția campaniei realizate alături de Agenția Națională antidrog la nivel național Unspoken.

Reprezintă unul din pioneratele în campaniile antidrog, în care oamenii sunt invitați în formula virtuală să participe la workshopuri cu și despre prevenția consumului, dar și cu soluții pentru părinți.

Există o listă de întrebări în conformitate cu care părinții și specialiștii să vorbească cu un adolescent toxicoman”, a mai precizat Radu Leca, în cadrul emisiunii „Ultrapsihologie”, cu Ramona A. Dumitru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel