La vârsta de 8 ani pentru fete și aproximativ 9 ani pentru băieți, unele comportamente pot surprinde părinții, chiar dacă copiii nu au încă intrat în adolescență.
Frazele precum „nimeni nu mă înțelege!” sau „lasă-mă în pace!” devin tipice în această perioadă, dar nu indică neapărat că micuții sunt deja adolescenți.
Există o explicație științifică pentru acest comportament: adrenarha. Aceasta reprezintă o fază a dezvoltării sexuale în care schimbările fizice nu sunt foarte evidente, dar cele emoționale sunt accentuate.
Psihologul Alberto Soler descrie acest fenomen ca fiind „complet normal” în jurul vârstei de 8 sau 9 ani la fete și băieți. Adrenarha este legată de creștere și dezvoltarea hormonală, apărând datorită modificărilor în eliberarea de androgeni și estrogeni de către glandele suprarenale. Este o etapă de dezvoltare adesea neglijată, dar importantă în parcursul maturizării copiilor.
Deși adrenarha implică și unele modificări fizice, cum ar fi aspectul părului pubian, părul axilei sau mirosul corporal, după cum indică Asociația Spaniolă de Pediatrie (AEP), Alberto Soler subliniază în special schimbările emoționale asociate cu această perioadă.
Conform AEP, aceste schimbări sunt independente de pubertate și nu sunt însoțite de alte semne fizice precum dezvoltarea sânilor la fete (thelarche) sau creșterea volumului testicular la băieți.
La copiii care experimentează adrenarha într-o formă mai intensă, pot apărea experiențe emoționale aparent fără un motiv evident, conform lui Alberto Soler. El menționează că acestea pot include fluctuații emoționale frecvente, iritabilitate, schimbări în grupurile de prieteni, sau manifestări de rebeliune. Aceste comportamente sunt compatibile cu această fază, în care expresii precum „nimeni nu mă înțelege!” sau „lasă-mă în pace!”, însoțite adesea de trântirea ușii, devin tipice.
Conform lui Alberto Soler, nu este vorba despre preadolescență, ci mai degrabă despre o etapă distinctă, cu caracteristicile sale unice, o fază care „este ceea ce este pentru aceste vârste”. Prin urmare, nu trebuie să intrăm în panică, dar este important să înțelegem existența adrenarhei pentru a înțelege de ce pot apărea aceste modificări comportamentale tipice la copiii cu vârsta de 8 ani sau mai mult.
Scopul principal este să îi însoțim pe copiii noștri în cea mai bună manieră posibilă. Așa cum accentuează Alberto Soler, în fața adrenarhei și a efectelor sale, nu ar trebui să schimbăm „nimic foarte diferit de ceea ce ar fi trebuit să facem înainte și de ceea ce vom trebui să facem în viitor”. El subliniază că aceasta implică comunicare, sprijin emoțional, un mediu familial plăcut, empatie, sensibilitate, și evitarea utilizării șantajului și a amenințărilor.
De asemenea, este important, așa cum evidențiază chiar Alberto Soler, să nu atribuim exclusiv hormonilor toate schimbările observate la fetele și băieții de aceste vârste.
„Nu ar trebui să dăm vina exclusiv pe hormoni pentru toate schimbările la aceste vârste, deoarece nu sunt singurii responsabili. Concentrarea exclusivă pe acest aspect ne poate face să trecem cu vederea alte aspecte care necesită atenție”, încheie el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.