Trei fraze obișnuite pe care părinții le spun copiilor și care pot face mai mult rău decât bine – identificate în urma experienței cu numeroși părinți.
A fi părinte implică inevitabil momente de confuzie și nesiguranță. În clipele de frustrare extremă, mulți părinți pot spune lucruri la cald, fără să-și dea seama de impactul lor. Ulterior, reflectând asupra acestor cuvinte, sunt adesea copleșiți de vinovăție și rușine.
„De ce am spus asta?”, se întreabă unii părinți îngrijorați. „Oare sunt cel mai prost părinte din lume?”
Este important să conștientizăm că nimeni nu este imun la greșeli – nici măcar cei mai experimentați părinți.
Totuși, cunoașterea afirmațiilor care trebuie evitate poate transforma semnificativ modul în care ne relaționăm cu copiii noștri, ajutându-ne să fim cea mai bună versiune a noastră.
Iată trei expresii frecvent folosite de părinți, dar care pot avea consecințe negative asupra dezvoltării emoționale a copiilor, conform yourtango.com.
Psihologul clinician Dr. Shefali Tsabary atrage atenția: „Cuvintele au o putere imensă și pot lăsa urme adânci asupra psihicului unui copil. Este important ca părinții să fie atenți la mesajele transmise, pentru a crea un mediu pozitiv și susținător.”
SURSA FOTO: freepik.com @dmytro_sidelnikov
„Am fost martoră la o scenă stânjenitoare în timpul unui mic dejun în familie. În timp ce așteptam să ne aducă mâncarea, o mamă s-a întors către fiica ei și i-a spus: `De ce nu poți fi mai mult ca sora ta? Ea nu creează probleme niciodată și face mereu ce trebuie`.
M-am uitat imediat la copil și am văzut cum expresia ei s-a schimbat brusc. Chipul i s-a întristat, iar durerea i-a fost vizibilă. Adevărul este că nimeni nu apreciază comparațiile – nici copiii, nici adulții”, spune experta în parenting.
Dr. Shefali Tsabary subliniază: „Comparațiile între frați pot genera sentimente de inadecvare și rivalitate. În loc să compari, concentrează-te pe punctele forte unice ale fiecărui copil.”
Un studiu realizat în 2003 de Universitatea de Stat din Pennsylvania arată că frații sunt, în mod inevitabil, diferiți. Deși cresc în același mediu, fiecare copil dezvoltă personalități și stiluri de învățare distincte. Când părinții recunosc și acceptă aceste diferențe, copiii lor încep să se dezvolte armonios, fiecare în felul său unic.
Ai fost vreodată într-o conversație în care cineva te-a tăiat scurt cu „pentru că așa am spus eu”? Este posibil să fi crescut auzind această expresie din nou și din nou. Privind retrospectiv, nu era doar enervantă – ci și frustrantă, nu-i așa?
Indiferent că este vorba despre copii, aceștia merită o explicație. Ei nu sunt roboți lipsiți de gândire, ci ființe curioase, dornice să înțeleagă lumea și să se conecteze cu tine. Copiii tăi vor să comunice și să afle cum gândești, chiar dacă întrebările lor par banale sau insistente.
Mai mult decât atât, această afirmație poate fi descurajantă emoțional. Dr. Shefali Tsabary explică: „Această replică pune capăt oricărei forme de comunicare și poate genera resentimente. În loc să respingi întrebările copilului, oferă-i o explicație. Acest lucru îi ajută să înțeleagă motivele tale și le arată respect.”
Să îi spui unui copil să nu mai plângă nu îl va ajuta să învețe cum să-și gestioneze emoțiile, avertizează specialiștii de la Spitalul de Copii din Philadelphia. În schimb, acest tip de reacție poate să-i facă să se simtă invalidați, după cum explică dr. Shefali Tsabary: „Suprimarea emoțiilor copilului poate crea sentimente de neacceptare. Este important să recunoașteți sentimentele lor și să-i ajutați să proceseze ceea ce simt.”
Când copilul tău vine la tine pentru confort, oferă-i sprijinul de care are nevoie. Fă contact vizual, ascultă-l cu atenție și arată-i, prin gesturi și cuvinte, că ești alături de el. Validarea emoțiilor le oferă copiilor siguranța că pot veni mereu la tine pentru înțelegere și alinare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.