Rostiți zilnic aceste afirmații copiilor voștri și veți observa mari schimbări în interiorul lor!
Pentru un copil, părerea părinților este extrem de importantă. De fapt, multe dintre principiile și valorile care se formează în copilărie sunt influențate, într-o mare măsură, de părinți.
Din acest motiv, este esențial ca părinții să fie atenți la ceea ce le spun copiilor și la cuvintele pe care le aleg, deoarece un comentariu nepotrivit poate marca profund viața unui copil pe termen lung, notează etapainfantil.com. Totuși, la fel cum o afirmație greșită poate fi dăunătoare, cuvintele potrivite îl pot ajuta pe copil să își îmbunătățească comportamentul și să devină o persoană mai bună.
SURSA FOTO: freepik.com @romeo22
În loc să se concentreze pe pedepsirea comportamentelor nepotrivite, părinții ar trebui să pună în evidență și comportamentele bune.
Această afirmație este o modalitate simplă și eficientă de a-ți felicita copilul pentru fiecare realizare, motivându-l să-și continue sarcina și să-și atingă obiectivele. În plus, îi transmite că are susținerea ta.
Este important să îți implici copilul în deciziile și discuțiile din familie, mai ales când îl afectează direct. Astfel, va învăța că opinia lui contează, fapt ce îi va consolida, pe termen lung, încrederea în sine.
Aceste cuvinte au un impact extraordinar, întărind comportamentele pozitive și încurajând copilul să continue să se comporte frumos. În plus, reprezintă un semn de acceptare și iubire, două elemente esențiale pentru dezvoltarea emoțională a copiilor.
Cu această afirmație, îți încurajezi copilul să persevereze și să depună eforturi în atingerea obiectivelor sale. Este și o metodă de a-i transmite că ai încredere în el, contribuind la dezvoltarea stimei de sine.
Nimic nu susține mai bine un comportament responsabil decât exprimarea încrederii. În acest fel, copilul va face tot posibilul să nu te dezamăgească. În plus, această afirmație îi cultivă simțul responsabilității.
SURSA FOTO: freepik.com @zinkevych
Este important ca micuțul tău să învețe să privească eșecurile dintr-o perspectivă pozitivă. Întrebându-l ce a învățat din fiecare greșeală, îl ajuți să vadă partea constructivă a lucrurilor, să își crească toleranța la frustrare și să fie mai rezilient.
Este esențial ca, de mic, copilul să învețe să își recunoască și să își exprime emoțiile. O modalitate simplă de a-l încuraja să reflecte asupra sentimentelor sale este să îl întrebi cum se simte într-o anumită situație, cum ar fi o notă proastă sau o ceartă cu un prieten.
Astfel, îl înveți să ia în considerare consecințele acțiunilor sale.
Aceasta este o metodă de a stimula autocontrolul de la o vârstă fragedă și de a-l învăța pe copil că problemele se rezolvă mai ușor când discutăm calm și cu răbdare.
Învățarea cooperării și a lucrului în echipă este esențială pentru dezvoltarea socială. O modalitate bună de a-l învăța să coopereze este să îi ceri ajutorul și să îi subliniezi importanța contribuției sale.
Dragostea se exprimă nu doar prin gesturi zilnice, ci și prin cuvinte. Nu uita să îi spui copilului că îl iubești și îl accepți necondiționat, consolidându-i astfel stima de sine și încrederea în sine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.