Afirmațiile care mângâie și oferă sprijin emoțional copilului atunci când plânge. Părinții se vor simți mai bine ajutându-l, iar el va simți că este înțeles și respectat

Data publicării:
Afirmațiile care mângâie și oferă sprijin emoțional copilului atunci când plânge. Părinții se vor simți mai bine ajutându-l, iar el va simți că este înțeles și respectat / FOTO: freepik.com @seventyfour
Afirmațiile care mângâie și oferă sprijin emoțional copilului atunci când plânge. Părinții se vor simți mai bine ajutându-l, iar el va simți că este înțeles și respectat / FOTO: freepik.com @seventyfour

Ca părinte, știi că cei mici au emoții foarte intense. Este posibil ca, în momente tensionate, să te fi surprins rostind afirmații nepotrivite copiilor tăi. Acestea nu oferă suport emoțional și, mai grav, îi pot răni pe termen lung, aproape fără să realizezi.



Copiii învață să își înțeleagă lumea și propriile emoții. Este normal ca ei să fie obosiți, nervoși sau frustrați. Acest lucru va duce, de multe ori, la crize de furie și plâns. Poate părea copleșitor la un moment dat, dar este esențial, ca părinte, să îți păstrezi calmul și să îți ghidezi copiii în gestionarea emoțiilor lor.

Dacă le spui expresii precum: „Nu mai plânge”, „Oprește-te”, „Nu fi bebeluș”, „Dacă nu te oprești din plâns, îți dau un motiv să plângi”… renunță la acestea.

Aceste afirmații nu fac decât să îi facă pe copii să se simtă și mai rău și să se simtă abandonați emoțional, pentru că nu le înțelegi nevoile.

Citește și Evitați aceste capcane! Obiceiurile care fac viața părinților mai ușoară, dar împiedică dezvoltarea copilului. Experți: „Pune-le STOP!”

Folosește afirmații care oferă sprijin emoțional

Poate crezi că există doar două opțiuni în astfel de situații: fie cedezi plânsului copilului și întărești negativ acest comportament, fie îl sperii pentru a te asculta și a nu mai plânge. Însă, niciuna dintre aceste variante nu este corectă.

Există o a treia opțiune, mult mai benefică!

Aceasta este la fel de simplă ca oferirea dragostei și a unor afirmații care susțin emoțional... O opțiune ce se bazează pe empatie. Părinții se vor simți mai bine ajutându-și copilul, iar copilul va simți că este înțeles și respectat.

SURSA FOTO: freepik.com @muqddas65

Plânsul este în regulă

Atunci când îi spui copilului tău să nu mai plângă, este puțin probabil să se oprească! El are nevoie de mai mult sprijin din partea ta, nu de mai puțin. Nu ignora sentimentele copilului tău și spune-i că plânsul este în regulă – asta îl va ajuta să se simtă mai bine.

Plânsul este o eliberare emoțională naturală și sănătoasă pentru copii. Când le cerem să se oprească din plâns, le transmitem practic că sentimentele lor nu sunt importante.

Perspectiva unui copil asupra lumii este foarte diferită de a noastră. Ceva care nu are mare însemnătate pentru tine poate fi extrem de important pentru copilul tău.

De aceea, este esențial să îi înțelegi emoțiile și să îi permiți să le exprime liber, învățându-l totodată să facă acest lucru într-un mod pozitiv.

Pe măsură ce copiii cresc, vor învăța să-și gestioneze sentimentele într-un mod mai acceptabil din punct de vedere social, însă pentru moment, plânsul este complet „adecvat” nivelului lor de dezvoltare.

Așadar, dacă suntem de acord că a le spune constant copiilor să nu mai plângă nu ajută, ce fraze pozitive putem folosi în schimb? S-ar putea să dureze un timp până te obișnuiești cu noile afirmații pozitive, dar, ca în orice strategie de educație parentală, practica duce la perfecțiune.

SURSA FOTO: freepik.com @Stockbusters

Expresii pe care le poți folosi atunci când copilul tău plânge sau se simte rău

În continuare, îți oferim câteva expresii pe care le poți folosi atunci când copilul tău plânge sau se simte rău, conform etapainfantil.com. Astfel, îl vei învăța empatia și îl vei ajuta să se simtă înțeles.

„Este în regulă să plângi.” Îi vei transmite liniște sufletească, iar tu nu vei simți că faci ceva greșit.

„Văd că ești supărat din cauza...” Îl vei face să se simtă înțeles.

„Ești supărat (sau frustrat).” Aceasta îl va ajuta să își înțeleagă emoția, iar atitudinea ta pozitivă îi va oferi confort și va înțelege că ești acolo pentru a-l sprijini cu dragoste ori de câte ori are nevoie.

„Știu că ești obosit, îmi pare rău, dragul meu.” Uneori, copiii izbucnesc doar din cauza oboselii. În acest caz, asigură-l că se va putea odihni curând (de exemplu, dacă ați petrecut ziua departe de casă).

„Este normal să te simți speriat, dar eu sunt aici lângă tine.” Uneori copiii plâng de frică, iar dacă le oferi prezența ta constantă, vor depăși mai repede acea frică.

„Te voi ajuta să rezolvi problema.” Când lucrurile nu merg conform planului, copiii pot simți multă frustrare. Dacă observi că întâmpină dificultăți, oferă-i ajutorul și ghidează-l în rezolvarea problemei.

„Știu, nu pare corect ce se întâmplă.” Copiii urmează regulile, dar nu le creează. Ei nu au mult control asupra vieții lor de zi cu zi, așa că adesea percep lucrurile ca fiind nedrepte. În acest caz, oferă-le toată empatia ta.

„Spune-mi ce vrei, te ascult.” Aceasta este esențială pentru ca un copil să se simtă înțeles. Dă-i voie să îți spună ce simte, iar asta îl va ajuta să depășească emoțiile negative și să știe că ești mereu acolo pentru a-l susține.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel