Afirmațiile pe care bunicii NU ar trebui să le spună niciodată nepoților. Psihologi: „Sunt expresii învechite care pot răni emoțional sau jigni!”

Data publicării:
Afirmațiile pe care bunicii NU ar trebui să le spună niciodată nepoților. Psihologi: „Sunt expresii învechite care pot răni emoțional sau jigni!” / FOTO: freepik.com @SkelDry
Afirmațiile pe care bunicii NU ar trebui să le spună niciodată nepoților. Psihologi: „Sunt expresii învechite care pot răni emoțional sau jigni!” / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii ocupă un loc special în viața copiilor, aducând dragoste, tandrețe și amintiri de neuitat. Totuși, uneori, anumite expresii aparent inofensive pot răni sau influența negativ copiii, chiar și fără intenție.



Relația dintre bunici și nepoți este prețioasă, marcată de căldură și complicitate.

Odată cu apariția unei noi generații în familie, bunicii găsesc o nouă sursă de bucurie. Mai disponibili și mai răbdători, ei devin un sprijin important pentru tinerii părinți, oferindu-le momente de respiro — fie pentru un weekend, o după-amiază sau o parte din vacanță.

Este un schimb bazat pe încredere reciprocă.

Cu toate acestea, uneori, bunicii pot submina, fără să își dea seama, principiile educaționale stabilite de părinți. Fără intenția de a face rău, anumite expresii vechi sau stângace pot răni sau jigni nepoții.

CITEȘTE ȘI O bunică spune care sunt cele 3 reguli de aur pe care orice bunic trebuie să le respecte

 

Principii educaționale diferite în funcție de generație

 

SURSA FOTO: freepik.com @sergey_pakulin

Deși este important ca părinții să învețe să se desprindă ușor de propriile principii educaționale atunci când copiii nu se află sub directa lor responsabilitate, acest lucru nu înseamnă că bunicii pot face orice fără consecințe.

Pentru a evita conflictele între generații și pentru a rămâne bunici implicați, apreciați și respectați, iată câteva afirmații pe care ar fi mai bine să nu le spuneți nepoților, conform specialiștilor de la parents.fr.

 

„Nu le spune părinților!”

 

„Nu le spuneți părinților voștri, acesta va fi secretul nostru!”

Câți bunici nu au spus această afirmație în timp ce ofereau o bomboană nepoților, deși părinții interziseseră clar dulciurile?

Deși poate părea un gest care creează complicitate, în realitate transmite mesajul că este în regulă să ascunzi lucruri față de părinți.

Pe termen lung, acest tip de atitudine poate afecta relația de încredere dintre copii și părinți.

 

„Mama/tata era mult mai cuminte decât tine la vârsta ta!”

 

Compararea generațiilor, chiar și în moduri subtile, poate crea un sentiment de competiție sau de inferioritate.

Fiecare copil are propriul său temperament și ritm de dezvoltare, iar acest lucru trebuie apreciat fără comparații care pot diminua încrederea în sine.

 

„Nu mai plânge, băieții/fetele mari nu plâng!”

 

Această afirmație, deși aparent menită să liniștească, îi poate învăța pe copii să își reprime emoțiile.

Dimpotrivă, știm acum cât de important este să validăm sentimentele celor mici și să le oferim un spațiu sigur în care să își exprime trăirile.

Dacă un copil nu se poate manifesta în fața bunicilor sau părinților, atunci unde ar putea face acest lucru?

 

„Te-ai îngrășat, nu-i așa?”

 

Comentariile despre greutate, chiar și atunci când sunt făcute fără intenții rele, pot răni profund copiii, mai ales pe cei aflați în perioada adolescenței.

Acest tip de remarci poate afecta încrederea în sine și relația cu propriul corp. Este mai bine să încurajăm un stil de viață sănătos printr-un discurs pozitiv despre bunăstare, nu prin critici.

 

„Vei fi un bărbat adevărat mai târziu, ca tata!”

 

Expresiile care promovează stereotipuri de gen nu își mai au locul în societatea de azi.

Deși aceste afirmații erau frecvente în trecut, acum știm că fiecare copil ar trebui încurajat să fie el însuși, fără a fi încadrat în tipare rigide despre ce înseamnă „un bărbat adevărat” sau „o femeie adevărată”.

 

„Ești prea răsfățat!”

 

Poate că nepotul sau nepoata a fost mai mofturos sau s-a comportat diferit decât de obicei.

Schimbarea rutinei și a mediului poate destabiliza copiii, iar în loc să facem observații despre felul în care sunt crescuți, este mai util să le reamintim regulile stabilite de părinți și să discutăm cu aceștia despre orice preocupare, fără a-i judeca.

 

„Vino aici și îmbrățișează-mă!”

 

Bunicii își doresc, desigur, să primească îmbrățișări sau sărutări de la nepoți, dar cererea insistentă sau condiționarea acestora poate pune copilul într-o situație inconfortabilă.

Cel mai bine este să exprimăm dorința de afecțiune, dar fără a o impune, lăsând copilul să își manifeste afecțiunea în ritmul său.

 

„Părinții tăi greșesc!”

 

Această afirmație nu face decât să submineze autoritatea părinților și să creeze confuzie în mintea copilului.

Chiar dacă bunicii nu sunt de acord cu anumite metode educaționale, discuțiile despre aceste diferențe trebuie purtate direct cu părinții, nu în fața copilului.

Educația evoluează constant, iar dacă anumite principii par dificil de acceptat, este mai constructiv să existe un dialog deschis și calm între generații.

Astfel, pentru a menține o relație armonioasă cu nepoții și părinții lor, bunicii ar trebui să fie atenți la mesajele pe care le transmit și să adapteze comunicarea la nevoile și sensibilitățile noilor generații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel