Afirmațiile pe care părinții NU trebuie să le spună niciodată copiilor, potrivit unui expert de la Harvard

Data publicării:
Afirmațiile pe care părinții NU trebuie să le spună niciodată copiilor, potrivit unui expert de la Harvard / FOTO: freepik.com @user11877524
Afirmațiile pe care părinții NU trebuie să le spună niciodată copiilor, potrivit unui expert de la Harvard / FOTO: freepik.com @user11877524

Neuropsihologul Julia DiGangi, instruită la Harvard Medical School, a explicat ce ar trebui spus în locul anumitor afirmații pe care le folosim frecvent cu copiii noștri. 



Este cunoscut faptul că relația pe care copiii o au cu părinții lor influențează considerabil dezvoltarea abilităților lor emoționale. Deși adulții responsabili pot greși în comunicare, ca oricare alt om, ei trebuie să fie atenți atunci când se exprimă față de copiii lor, deoarece cuvintele lor pot avea un impact semnificativ, chiar dacă uneori nu conștientizează acest lucru.

Aceste observații au fost făcute de neuropsihologul Julia DiGangi, instruită la Harvard, care este și autoarea cărții „Energy Rising: The Neuroscience of Leading with Emotional Power”.

Conform spuselor sale, citate de latercera.com, „pentru a crește copii inteligenți din punct de vedere emoțional, părinții trebuie să vorbească cu ei într-un mod inteligent din punct de vedere emoțional”.

În acest context, ea a scris un articol pentru CNBC în care a enumerat trei afirmații pe care părinții care cresc copii cu inteligență emoțională ridicată nu le folosesc niciodată.

În plus, ea a sugerat alternative pentru aceste fraze.

Citește și Cele cinci reguli pentru a fi un părinte mai bun, conform Harvard

„De ce nu poți fi mai motivat?”

SURSA FOTO: freepik.com @sambathdara95

Specialistul a explicat că atunci când copiii întâmpină dificultăți în îndeplinirea anumitor sarcini sau activități, nu o fac intenționat, ci pentru că le este greu să obțină rezultatele așteptate de la ei.

Experta a subliniat că „problema nu este motivația copilului”, și că cel mai probabil există o deconectare între „așteptările tale ca părinte și abilitățile copilului”.

DiGangi a sugerat că, în loc să te concentrezi pe motivația copilului folosind afirmații precum cea menționată, ar trebui să-ți exprimi interesul față de activitățile în care copilul este motivat și are abilități mai bune.

De exemplu, în loc să întrebi de ce nu este motivat să citească cărți, poți să spui: „Văd că îți plac foarte mult jocurile video. Mi-ar plăcea să știu ce îți place atât de mult la ele, vrei să-mi povestești?”

Vezi și Mamă și cercetător EQ la Harvard: „ASTA le spun mereu copiilor mei pentru a le crește inteligența emoțională”

„De ce nu mă asculți?”

SURSA FOTO: freepik.com @patriciaperezra

Neuropsihologul de la Harvard a subliniat că „creierul copiilor este programat să exploreze lumea în funcție de propria identitate, nu de convingerile tale despre cine ar trebui să fie”.

Pornind de la această premisă, experta a evidențiat că ascultarea a ceea ce spun copiii este esențială, așa că, dacă te afli în mijlocul unui dezacord, cel mai bine este să întrebi: „Te-am ascultat?”.

„Părinții inteligenți din punct de vedere emoțional NU caută conformare de la copiii lor, ci mai degrabă conexiune. Ei trebuie să știe că ești dispus să auzi adevărul experienței lor”, a spus DiGangi.

Citește și Afirmațiile mai eficiente decât „ai grijă” pe care să le spui copilului tău, conform unui terapeut

„Ești lipsit de respect!”

SURSA FOTO: freepik.com @galitskaya

Un scenariu comun atât cu copiii, cât și cu adolescenții este apariția certurilor atunci când aceștia nu își îndeplinesc îndatoririle, fie acasă, fie la școală.

În astfel de situații, părinții folosesc adesea expresia din acest subtitlu, etichetându-i pe tineri drept „nerespectuoși”.

Totuși, specialista de la Harvard a explicat că, de obicei, în consultațiile ei, adolescenții spun că nu este vorba de lipsă de respect, ci mai degrabă de dificultatea de a îndeplini anumite activități.

Prin urmare, atunci când se confruntă cu presiunea părinților, aceștia tind să răspundă defensiv, ducând la o conversație incomodă pentru ambele părți.

În loc să spună această afirmație, DiGangi a subliniat că „cea mai inteligentă abordare emoțională a fricii că al tău copil nu te respectă este să pui întrebări specifice, fără judecăți, și să-ți exprimi în mod explicit disponibilitatea de a asculta”.

Ca exemplu, ai putea spune: „Am văzut că ai primit o notă mică la ultimul test de matematică, ai fi dispus să vorbești despre asta? Vreau doar să-mi spui părerea ta.”

În acest fel, potrivit expertului, poți evita să cazi într-o ceartă în care toată lumea ajunge supărată.

„Când apar emoții intense, este firesc să vrei să controlezi sentimentele copilului tău spunându-i să tacă, să se calmeze sau să asculte mai atent. Dar, ca părinte, treaba ta nu este să controlezi emoțiile copiilor tăi, ci să le gestionezi pe ale tale, a declarat DiGangi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel