Ai casa prea ordonată? Ai grijă, copiii tăi pot fi nefericiți, spun psihologii

Data publicării:
Fotografie de la Lisa Fotios/ Pexels
Fotografie de la Lisa Fotios/ Pexels

Preferați ordinea strictă și urăști chiar și atunci când o carte este deplasată de la locul ei? Ești sigur că aceasta este abordarea potrivită pentru a-ți face copiii fericiți? Haideți să vedem ce spun psihologii despre acest aspect.



Este o vorbă care există de ceva vreme: casă ordonată, copii nefericiți. Dar e adevărat?

În primul rând, înainte de a ne lansa într-o dezbatere asupra căreia nu trebuie neapărat să fim de acord, este oportun să precizăm că o casă dezordonată nu este neapărat sinonimă cu o casă murdară.

Câteva jucării aruncate, haine puse pe pat, sunt un semn a căminului trăit în fiecare mic detaliu. Un semn că există viață!

Acum este rândul tău să-ți pui câteva întrebări: ce tip de părinte ești și cum gestionezi organizarea casei fără ca aceasta să se transforme într-o adevărată obsesie?

Casa ordonată, copii nefericiți: e adevărat?

Să plecăm de la presupunerea că o casă ordonată, copii nefericiți este o axiomă prea simplistă și generalistă. Este imposibil ca fericirea (sau disperarea) unui copil să fie direct proporțională cu cantitatea de mizerie din casă. 

Un cămin riguros ordonat este reflectarea unei mame care adoră să-și vadă copiii în ordine și mereu pe drumul cel bun. În același timp, nu este nimic în neregulă cu o casă presărată cu jucării atâta timp cât acest lucru nu se transformă în neglijență și murdărie.

O casă de catalog este nerealistă

Mulți oameni adoră să aducă efectul de catalog în casa lor. Case impersonale, minimale, reduse la esențial și fără amprenta unei ființe umane.

Casele tipice care apar, așadar, in cataloagele de mobilier. De câte ori ai primit vești că prietenii tăi erau pe cale să vină și ai devenit obsedat nebunesc de curățarea canapelei?

2. Fotografie... (pexels-fotios-photos-5247758_78249500.jpg)

Fotografie de la Lisa Fotios/ Pexels

Dacă canapeaua este murdară, ai făcut bine. Dar dacă așa cum bănuim, nu este, este doar puțin dezordonat, poate ar trebui să te gândești să faci un pas înapoi de dragul nervilor tăi.

Îți vom spune un secret: este foarte probabil ca invitații tăi să știe că stai pe acea canapea. În același timp, acești oameni știu că ai copii și nu este nimic în neregulă dacă un ursuleț de pluș pierdut rămâne blocat între pernele unde vor sta prietenii sau cunoscuții care urmează să sosească.

Potrivit opiniei unor psihologi, o casă de rotogravură reprezintă o dimensiune nerealistă a vieții de zi cu zi care nu are prea mult de-a face cu natura vieții. Un copil care trăiește în perfecțiunea casnică se poate simți pierdut atunci când părăsește distopia celor patru pereți ai căminului.

Imperfecțiunea nu înseamnă neglijare

Este important să facem această distincție subtilă, dar decisivă. O casă imperfectă nu este o casă dezordonată în sens strict și, mai presus de toate, o casă dezordonată nu este concepută ca un mediu dezordonat în care pare că o bombă tocmai a explodat.

Psihologia modernă susține că în creșterea copiilor și de dragul fericirii lor, ar trebui să învățăm să gestionăm mediile domestice cu mai multă relaxare. Părinții ar trebui să înțeleagă mai întâi puterea dezordinei și importanța personalizării spațiilor.

3. Fotografie... (pexels-ivan-samkov-8504336_55758900.jpg)

Fotografie de la Ivan Samkov/ Pexels

Sunteți de acord când spunem că sufrageria aparține tuturor din unitatea familială? Ei bine, de ce sufrageria ta nu ar trebui să aibă vreo urmă a existenței copilului tău?

Vorbim de elemente mici: o carte de colorat, un desen pe bufet, o cutie plină cu cărămizi de joc. Ce rău este dacă spațiile casei tale vorbesc nu numai despre tine, ci și despre micuțul tău?

Nu numai că copilul se va simți mai în siguranță și mai „ca acasă” într-un loc în care își poate recunoaște lucrurile. De asemenea, va fi o scuză pentru a-l face să înțeleagă importanța impactului său asupra spațiilor și, chiar, pentru a-l face să înțeleagă că de el depinde și o casă „îngrijită”.

Casa ordonată, copii nefericiți

Un copil care locuiește într-o casă care arată ca tocmai a ieșit dintr-o revistă poate fi destabilizat de aceasta. De asemenea, acest lucru nu înseamnă că trebuie să trăiești în haos.

Trebuie să găsești un echilibru. Copilul tău se va simți parte din întregul spațiu din casă – și nu doar camera lui.

În același timp, vei fi mai puțin legat de rigori și perfecțiune care ajung doar să te facă mai stresat. Dacă copilul tău poate învăța ceva de la tine, este sigur că și tu poți învăța ceva de la el, iar o casă „imperfectă” este una dintre cele mai valoroase noțiuni pe care le poți înțelege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment





pixel