Copilul tău pare că e surd când vorbești cu el? Cu această metodă în 5 pași, te poți conecta și îl poți face să te audă fără a fi nevoie să ridici vocea.
„Parcă vorbesc cu un zid” și „trebuie să repet lucrurile de o mie de ori” - acestea sunt lamentările obișnuite pe care mulți părinți le au în privința comunicării cu copiii lor. Ei bine, dacă aceste situații devin o parte din rutina ta zilnică, e posibil să ai o problemă de comunicare la domiciliu.
Dar nu te îngrijora, nu ești singurul părinte care se confruntă cu asta. Comunicarea eficientă cu copiii poate fi o provocare, dar nu este imposibil de realizat. Din fericire, există modalități prin care poți îmbunătăți acest aspect și să faci ca lucrurile să meargă mai ușor acasă.
SURSA FOTO: freepik.com @Arina Krasnikova
Te-ai lăsa ghidat de o persoană confuză și supărată?
Ai respecta pe cineva care țipă la tine?
Probabil că nu. Și totuși, de multe ori ne așteptăm ca micuții să facă exact asta.
După o zi lungă la serviciu sau în mijlocul unei curse contra cronometru, este înțeles că ai putea ceda stresului și frustrării. Iar faptul că pare că copilul tău te ignoră nu face decât să adauge și mai multă tensiune. Cu toate acestea, să te enervezi, să îți pierzi controlul și să țipi nu vor face decât să agraveze situația.
Știu că este mai ușor de spus decât de făcut. Dar dacă vrei ca copilul tău să te asculte, trebuie să rămâi calm și să-i vorbești cu o voce fermă, dar liniștită. A țipa nu va rezolva nimic și nu va face decât să creeze o atmosferă tensionată acasă.
Piatra de temelie a ascultării este atenția. Dar de multe ori, copiii sunt absorbiți în propriul lor univers și nu te aud cu adevărat sau uită ceea ce le-ai spus. De aceea, este esențial să te asiguri că înainte de a vorbi, copilul tău îți acordă atenție.
Folosește gesturi pentru a-i captiva interesul și, ori de câte ori este posibil, coboară-te la nivelul lui. Așază-te și privește-l în ochi, chiar dacă asta înseamnă să părăsești bucătăria sau să renunți la ceea ce faci pentru câteva minute. Astfel, copilul tău va simți că ești atent la el și îl respecți – și poate că te va răsplăti în aceeași măsură. Pe de altă parte, dacă îi strigi dintr-un capăt al casei, îi este mai ușor să te ignore.
Și amintește-ți că este destul de dificil pentru copilul tău să te audă dacă este concentrat la televizor sau în jocurile sale. O atingere blândă pe braț îl poate scoate din lumea lui și poate atrage atenția asupra ta. Când se uită la tine, întreabă-l: „mă asculți?” După ce te-ai asigurat că ai stabilit o conexiune cu copilul tău, poți aborda subiectul important.
Plângerea „nu mă ascultă” poate fi uneori tradusă prin „nu mă înțelege”. Dacă este vorba despre un copil mic, spune-i clar și pe scurt ce vrei de la el. Dacă este ceva important, nu-l întreba, spune-i direct. Nu negocia, doar fă o afirmație.
De asemenea, încearcă să eviți frazele negative. De exemplu, dacă spui: „nu-ți lăsa jucăriile pe jos”, copilul tău va ști clar ce NU trebuie să facă, dar nu va înțelege ce vrei să facă în schimb. Aceasta poate genera confuzie, iar în loc să-și strângă jucăriile, s-ar putea să se uite la televizor. În schimb, spune-i exact ce vrei: „te rog, pune-ți jucăriile în cutie”. Astfel, vei comunica mai eficient și va fi mai probabil ca mesajul tău să fie înțeles și urmat.
Știai că între 40 și 80% din informațiile pe care medicii le transmit pacienților sunt complet uitate imediat, conform unui studiu realizat la Universitatea din Utrecht? Închipuie-ți ce se întâmplă cu lucrurile pe care le spunem copiilor!
În ciuda acestui fapt, există o tehnică psihologică care te poate ajuta să depășești acest obstacol: ascultarea reflexivă. Este foarte simplu: constă în a-l îndemna pe copilul tău să reformuleze ceea ce ai spus. Nu-l întreba dacă te-a înțeles, ci întreabă-l: „repetă ce tocmai am spus”. Astfel, poți fi sigur că sunteți pe aceeași lungime de undă și că mesajul tău a fost înțeles.
Creierul nostru tinde să caute mereu scurtături pentru a economisi energie. Dacă un copil observă că ignorarea părinților săi nu are consecințe, el va alege această cale. Pe de altă parte, dacă înțelege că ascultarea este cea mai bună strategie, îți va acorda mai multă atenție data viitoare.
Consecințele naturale devin un aliat de încredere pentru promovarea ascultării și a respectului acasă. După cum sugerează numele lor, acestea sunt rezultatul firesc al comportamentului, astfel încât sunt extrem de eficiente pentru a-i învăța pe copii responsabilitatea.
Cheia este să eviți să faci lucrurile în locul lor și să lași lucrurile să-și urmeze cursul – atâta timp cât nu sunt periculoase pentru copilul tău, evident. De exemplu, dacă îi ceri să-și strângă jucăriile din grădină și nu o face, poate descoperi a doua zi că unele dintre ele au fost deteriorate de ploaie, astfel își va da seama de importanța de a te asculta și de a urma instrucțiunile tale.
În cele din urmă, este important să-ți ajustezi așteptările. Dacă copilul tău este mic, el va avea o atenție limitată și un autocontrol, așa că trebuie să îți pui în locul lui și să înțelegi cât de dificil este pentru el să fie atent, mai ales dacă îl întrerupi în mijlocul unei activități pe care o savura.
În plus, dacă vrei ca copilul tău să te asculte, trebuie să-l asculți și tu pe el. Fii atent când îți vorbește și evită să fii distras de telefon sau de televizor. Arătarea unui interes real pentru ceea ce îți spune este cel mai bun mod de a modela comunicarea asertivă. Cu răbdare și perseverență, copiii vor învăța să asculte și, în cele din urmă, vei înceta să simți că vorbești cu un perete.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.