Ai plâns vreodată în fața copilului? Psiholog Alfred Schmidt: Acestea sunt consecințele

Data publicării:
Fotografie de la Ron Lach/ Pexels
Fotografie de la Ron Lach/ Pexels

Mulți părinți se feresc să plângă în fața copilului. Poate de teama că dacă copilul te va vedea că plângi se va speria și se va simți și el trist neînțelegând motivele tristeții tale. Tu ai plâns vreodată în fața copilului tău? Haideți să vedem împreună care sunt consecințele dacă copilul își vede părintele plângând. 



A plânge nu este neapărat o dovadă de slăbiciune sau de vulnerabilitate. Pe lângă faptul că este sănătos să plângi deoarece te descarci de anumite emoții, plânsul este o dovadă a sensibilității, o nobilului unei ființe umane. 

Potrivit unora, plânsul în fața copilului tău poate avea efecte atât pozitive, cât și negative, în funcție de contextul și de frecvența acestui comportament.

2. Fotografie... (pexels-karolina-grabowska-6135045_12199600.jpg)

Fotografie de la Karolina Kaboompics/ Pexels

Efecte pozitive

Într-un video postat pe o rețea de socializare, Alfred Schmidt oferă câteva informații despre acest subiect și subliniază efectele pozitive ale plânsului în fața copilului:

”Pe tine te-a văzut vreodată copilul plângând?”, este întrebarea din debutul discursului postat. ”Mulți părinți cred că trebuie să arate că sunt puternici, că sunt neclintiți în fața copiilor. Hai să vă spun care sunt avantajele să-ți lași copilul să vadă că tu ești vulnerabil. Dacă îl lași să-ți vadă emoțiile, atunci îl înveți despre autenticitate, îl înveți să este ok să trăiască toate emoțiile, să le arate, să le exprime. Al doilea lucru că îi oferi posibilitatea să își dezvolte empatia. Când îți vede vulnerabilitățile el poate să empatizeze cu tine, poată să simtă compasiune și înțelege că toată lumea are momente grele în viață. Un al treilea lucru este că îți întărește relația cu copilul. Momentele vulnerabile apropie doi oameni. Îi dai ocazia să se apropie de tine și să te vadă cine ești cu adevărat: o persoană care are și bune și rele, momente bune, momente mai grele”, a spus psihologul.

Efecte negative ale plânsului în fața copilului

Așa cum am spus mai sus, în funcție de conjunctură cât și de frecvența plânsului în fața copilului, acest lucru poate să aibă și efecte negative

Dacă plângi frecvent sau intens, copilul poate deveni speriat sau confuz, neînțelegând pe deplin situația. Acest lucru poate provoca anxietate și nesiguranță.

3. Fotografie... (pexels-wildlittlethingsphoto-27175926_28658600.jpg)

Fotografie de la Helena Lopez/ Pexels

De asemenea copilul poate începe să se îngrijoreze excesiv pentru tine, ceea ce poate duce la un sentiment de responsabilitate prea mare pentru vârsta sa. Copilul poate simți că trebuie să își asume rolul de îngrijitor sau să-ți ofere suport emoțional, ceea ce nu este adecvat pentru dezvoltarea sa sănătoasă.

Dacă plânsul tău este legat de probleme majore sau de situații de criză, copilul poate deveni copleșit de stres emoțional și poate avea dificultăți în a gestiona aceste sentimente.

Recomandări pentru a gestiona plânsul în fața copilului

Explică situația pe înțelesul copilului: De fiecare dată când plângi explică-i motivul. Explică-i de ce plângi într-un mod adecvat vârstei lui, pentru a-l ajuta să înțeleagă că este normal să ai momente de tristețe.

Spune-i că, deși te simți trist acum, vei fi în regulă și că sentimentele sunt trecătoare.

Important este să limitezi frecvența. Evită să plângi prea des în fața copilului. Este important să îți gestionezi emoțiile și în alte moduri, pentru a menține un mediu stabil și sigur pentru el.

Nu în ultimul rând folosește aceste momente pentru a-l învăța despre diferitele emoții și cum să le gestioneze sănătos.

În concluzie,plânsul în fața copilului tău nu este neapărat dăunător și poate avea chiar efecte benefice dacă este gestionat corect. Este important să fii autentic și să îți exprimi emoțiile, dar și să protejezi copilul de încărcătura emoțională excesivă. Echilibrul și comunicarea deschisă sunt cheile pentru a naviga aceste momente într-un mod care să sprijine dezvoltarea emoțională sănătoasă a copilului tău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel