Ajung copiii să se simtă vinovați pentru dependența părintelui? Psiholog Radu Leca: „Ajung să se îmbolnăvească foarte grav” / VIDEO

Data publicării:
Ajung copiii să se simtă vinovați pentru dependența părintelui? Psiholog Radu Leca: „Ajung să se îmbolnăvească foarte grav” / FOTO: Freepik.com@EyeEm
EXCLUSIV
Ajung copiii să se simtă vinovați pentru dependența părintelui? Psiholog Radu Leca: „Ajung să se îmbolnăvească foarte grav” / FOTO: Freepik.com@EyeEm

Atunci când un părinte este alcoolic, impactul asupra copilului poate fi profund și complex. Unul dintre cele mai mari sentimente pe care copilul îl poate experimenta este vinovăția.



Chiar dacă nu este responsabil pentru comportamentele părinților, copilul începe să creadă că somehow, totul s-ar fi întâmplat din cauza lui.

În multe cazuri, alcoolicul – fie că este vorba de mamă sau de tată – poate pune greutatea problemelor pe umerii copilului, spunând fraze precum „din cauza ta beau” sau „dacă ai fi fost mai cuminte, n-ar fi ajuns să fac asta”.

 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Citește și Psiholog Radu Leca, despre traumele copiilor care sunt crescuți de un părinte alcoolic: „Bătaia de joc pe care acesta o imprimă în direcția universului copilului este una foarte mare” / VIDEO

Astfel, copilul ajunge să internalizeze acest mesaj și crede că este, într-un fel, responsabil pentru suferințele părintelui.

Această vinovăție poate avea efecte devastatoare asupra sănătății emoționale și psihologice a copilului.

Radu Leca: „Ajung să se îmbolnăvească foarte grav”

SURSA FOTO: [email protected]

Copilul se poate izola, se poate simți neînțeles și poate începe să se aprecieze în mod negativ, gândindu-se că, dacă el ar fi făcut lucrurile diferit, lucrurile ar fi fost altfel. În plus, acest tip de vinovăție poate duce la anxietate, depresie și dificultăți de relaționare pe termen lung.

Este important să înțelegem că vinovăția nu este a copilului și că, de multe ori, acest sentiment este insuflat de comportamentele părintelui alcoolic. Copilul trebuie încurajat să înțeleagă că nu este responsabil pentru acțiunile adulților și că merită sprijin pentru a depăși această povară emoțională. 

Citește și Radu Leca avertizează părinții despre mediocritatea care amenință viitorul copiilor noștri: „Îl vrei campion? Trebuie să ai aceste deziderate!” / VIDEO

Radu Leca explică acest fenoment în cadrul emisiunii „DryPsy”, moderată de Ramona A. Dumitru.

“În urma divorțului este cunoscut în literatura de specialitate faptul ca dacă avem copii, toți se cred vinovați pentru o perioadă. Același tip de vină se impregnează și copilului care are părinte alcoolic, care-i spune din cauza ta, din cauza ta beau.

Și atunci copiii ajung să se îmbolnăvească foarte grav. Boala, în mintea alcoolicului, îi va uni din nou universul de mamă. Alcoolicul bărbat și tată biologic va reunificat cu mama copilului.

 

SURSA FOTO: FReepik.com@freepik

E doar o imagine. Dacă l rogi să stea în spital cu cel mic el spune ca da, dar în ziua când trebuie să vină găsește o scuză. Și o ține așa la infinit. Există șanse să se schimbe? Această întrebare o primesc de trei ori pe zi sigur”, a explicat psihologul.

Emisiunea integrală pe această temă atât de prezentă în multe familii o puteți urmări mai jos:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri





pixel