Alec Blenche, iubitul autor de cărți pentru copii, a dezvăluit la Părinți Prezenți că, împreună cu Asociația Eduvid, a pus bazele unui program inovator de educație a caracterului copiilor, bazat pe virtuți și povești. Într-o discuție recentă, el a mărturisit că dorința de a face mai mult decât a scrie cărți despre educație a caracterului a fost motorul acestui proiect.
Alec Blenche a împărtășit că termenul „virtute” este adesea asociat cu sfera religioasă și că unele persoane evită această temă. Cu toate acestea, el subliniază că virtutea este un ghid de conduită prezent în toate scrierile sacre și că este esențială pentru dezvoltarea personală. Inițiativa a pornit de la o discuție cu soția sa, Ana, care i-a sugerat să creeze un proiect bazat pe cărțile sale despre virtuți.
„Acum 1 an săteam cu Ana de vorbă și i-am zis că simt nevoia să fac ceva mai mult decât doar să scriu cărți despre educația caracterului.
Mi-am dat seama că acest cuvânt `virtute` e cumva la noi folosit mai mult în zona religioasă și mulți oameni se tem de această zonă. Nu înțeleg, dar este ceva ce există pe pământ de când suntem noi. Este un fel de ghid de conduită, este găsit în toate scrierile sacre și nu numai scrieri sacre. Dar oameni de știință, filozofi, Aristotel a scris o carte numai despre asta, și Ana a zis `păi, hai să facem un proiect despre despre virtuți bazat pe cărțile tale` și eu am zis `ce idee bună`.
Și atunci am luat legătura cu o serie de profesori pe care i-am cunoscut în activitățile mele. Noi anul trecut am umblat prin țară cam 8.000 km cu mașina. Ne-am întâlnit cu vreo 5.000 de oameni făcând spectacole în diferite orașe și am simțit aceeași nevoie. Această nevoie de educație a caracterului. Un element care lipsește. Nu se mai face acasă, părinții nu mai au timp să facă lucrul acesta, nu sunt ajutați, sunt foarte ocupați. La școală nu se face și copilul pleacă cu un handicap foarte mare. Acest handicap se reflectă cel mai mult în societatea în care trăim. Dacă ne uităm în jur, e lipsă de caracter.
E un citat care îmi place foarte mult, care spune `avem prea mulți oameni de succes și prea puțini oameni de caracter`. De asta și societatea este cum este, de asta se întâmplă atâtea derapaje ale persoanelor din mediul public, pentru că succesul lor a evoluat prea mult și nu a ținut ritmul cu dezvoltarea caracterului lor.
Și atunci am început acest proiect. Am preluat o asociație și am început acest proiect, care la început a avut 10 oameni într-un cerc restrâns, iar acum suntem cred că în jur de 300 de oameni. Este o comunitate de profesori care predau la clasele lor educația caracterului folosindu-se de povești și de o o serie întreagă de resurse pe care noi le punem la dispoziție ca să fim foarte eficienți”, a precizat Alec Blenche la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
Autorul a împărtășit că s-a uitat în jurul său pentru a vedea cine abordează educația caracterului la nivel global. Cu entuziasm, a descoperit numeroase inițiative și programe remarcabile.
„Ne-am uitat în exterior să vedem cine face ce în lume în această zonă de educație a caracterului și am descoperit foarte multă lume care este preocupată de așa ceva. Programe foarte faine. Am luat două programe care mi s-au părut cele mai interesante. Unul dintre ele se numește `Proiectul Virtuților`, un un program care acuma este în vreo 135 de țări și asta este partea de mai mult de filozofie.
Și am luat partea științifică de la Universitatea din Birmingham. Universitatea din Birmingham are o catedră specială, care se ocupă despre studiul predării caracterului la clasă și are în jur de 30 de specialiști angajați, sociologi, psihologi, profesori ș.a.m.d. care studiază cum să se poată preda caracterul mai bine la clasă. Am preluat ce a fost mai bun din aceste două direcții. Ne-am asociat cu ei, am făcut cursuri cu ei și am transformat prin experiența noastră și prin specificul nostru românesc, am adaptat lucrurile pentru specificul nostru românesc, am transformat totul în acest proiect mic `Educație prin virtuți și povești`”, a mai spus Alec Blenche.
Alec Blenche a dezvăluit evoluția proiectului lor. Au început prin a organiza conferințe în întreaga țară și au fost activi la forumurile Merito, întâlnindu-se cu elitele din domeniul educației. Răspunsul pozitiv la proiect i-a inspirat să-și consolideze mai bine structura administrativă pentru a putea solicita resurse în continuare.
„Am început să facem niște conferințe prin țară, am început să participăm la forumurile Merito, acolo unde sunt de multe ori prezenți cei din elita educației. Proiectul a fost primit foarte bine și acum suntem în faza în care încercăm să ne organizăm administrativ mult mai bine ca să putem să facem cereri pentru acest proiect. Deja avem rezultate foarte interesante la clasele profesorilor care predau de câteva luni, care sunt într-o fază de uimire și de recunoștință profundă. Mulți dintre ei ne-au spus `ne-a revenit bucuria de a fi profesor`, `mi-a revenit bucuria de a fi învățător, pentru că în sfârșit pot să am o altă abordare, care să nu implice până la urmă amenințări, supărări și ridicat de voce pentru a gestiona clasa și de a reuși să creezi un mediu în care să poți să predai`.
E foarte mult de povestit despre acest proiect, dar sper anul viitor să fim mult mai prezenți. Și pentru că vrem să dezvoltăm proiectul și pentru părinți, și să facem cumva să ajungă această informație și acest ajutor la cât mai multă lume”, a mai punctat autorul.
Alec Blenche a rememorat experiențele sale din numeroase școli de prestigiu din țară, observând că, deși aceste instituții au un prestigiu academic remarcabil, există încă provocări în ceea ce privește respectul, grijă reciprocă și relațiile autentice între copii.
„Am fost în foarte multe școli de renume din țară, școli extraordinar de bune și totul este foarte bine și frumos până în momentul în care se sună de ieșire. Se sună de ieșire, este o nebunie, toți se împing, aruncă. Încă avem mult de lucrat la partea de respect, de grijă unii față de alții, de relații autentice între copii.
Ne-am concentrat foarte mult încă din perioada comunismului pe partea academică. Ne-am dorit să ne dăm mari cu copiii noștri care au rezultate extraordinare la olimpiade. Asta este tendința tendința părintelui modern. Își afișează copilul ca pe un trofeu și el simte aprecierea societății în funcție de ce face copilul lui. Cu cât copilul lui este mai vizibil, cu atâta el să crede un părinte mai bun. Și ne-am concentrat aproape deloc la educația caracterului pentru a oferi lumii în care trăim oameni mai buni.
E acea vorbă care zice vreau să ofer o lume mai bună pentru copiii mei. Poate ar trebui să ne gândim să oferim copii mai buni pentru lumea în care trăim și vor schimba ei lumea în care trăiesc”, a mai spus Alec Blenche.
Urmăriți emisiunea integral:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.