Alexandra Antonesei: „Încurajez pe toți elevii să învețe astfel încât la finalul zilei să fie mulțumiți de cele realizate și să fie încrezători în propriile forțe”.

Data publicării:
Alexandra Antonesei „Încurajez pe toți elevii să învețe astfel încât la finalul zilei să fie mulțumiți de cele realizate și să fie încrezători în propriile forțe” / FOTO: PărințișiPitici
EXCLUSIV
Alexandra Antonesei „Încurajez pe toți elevii să învețe astfel încât la finalul zilei să fie mulțumiți de cele realizate și să fie încrezători în propriile forțe” / FOTO: PărințișiPitici

Peste 134.000 de absolvenți de liceu, dintre care 119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare, au susținut luni, 17 iunie, prima probă a examnului de Bacalaureat.



Alexandra Antonesei, o elevă de la Liceul „Dimitrie Cantemir” din cel mai nordic oraș al țării, Darabani, ne spune cum se simte perioada examenelor.

Ea a susținut luni, 17 iunie, prima probă a examenului de Bacalaureat.

„Perioada examenelor, din perspectiva mea, este una extrem de importantă. Nu doar că este primul nostru examen de maturitate, dar el ne va dicta viitorul.

Spun acest lucru pentru că majoritatea dintre noi după liceu ne îndreptăm spre facultate și chiar dacă nu ne îndreptăm în acest moment spre facultate, ci mai târziu, situația va fi aceeași: nota de la bacalaureat este un criteriu important în admitere și este o carte de vizită în viață”, a spus Alexandra pentru PărințișiPitici.

„Am încercat să fac totul să meargă ușor”

Alexandra a povestit, de asemenea, cum a decurs pregătirea pentru unul dintre cele mai importante examene.

„În ceea ce privește pregătirea, ei bine, consider că niciodată nu este indicat să lași materia pe ultima sută de metri. Este un element de stres în plus, de care dacă ne organizăm puțin putem scăpa.

Din acest motiv am ales să mă mobilizez din timp și am luat-o pas cu pas. Pregătirea mea a început din august 2023: mi-am făcut lista cu materia de care am nevoie, am început să dezvolt subiectele, să îmi fac schițele la istorie, la română eseurile, la logică mi-am cumpărat niște materiale de pe care să lucrez.

Am încercat să fac totul să meargă ușor; de exemplu, la istorie am împărțit totul pe secole, la română pe ani și perioade. Dacă ai memorie vizuală este mult mai simplu și pe mine chiar m-a ajutat să colorez cuvinte-cheie și fraze pe care consideram că le-aș reține mai greu.

Cu stresul nu pot spune că am stat bine, însă am învățat cum să-l gestionez. Cred că știm cu toții că, oricât de mult am învăța, tot considerăm că nu suntem suficient de pregătiți. Eu mi-am propus ca în fiecare zi să lucrez astfel încât la sfârșitul zilei să nu am sentimentul nemulțumirii.

Am realizat că singura persoană pe care trebuie să o mulțumesc sunt eu, iar acest lucru simt că îmi este benefic. Referitor la gestionarea stresului, cred cu tărie că realizarea unui program de studiu în funcție de capacitatea fiecărei persoane este importantă.

De exemplu, eu dimineața rețin mai bine, așadar acela e momentul în care învăț câte un eseu.

După aceea, iau o pauză mică în care mănânc sau fac ceva ce îmi place, apoi rezolv un subiect. Mai apoi, încep să învăț la o altă materie și așa mai departe...

Stiți cum se zice , «pauzele mici și dese, cheia marilor succese». Încerc să le alternez astfel încât să reușesc să acopăr cât mai multă materie”, a mai spus Alexandra.

„Trebuie să ne uităm și la destinație, nu doar la călătorie”

Eleva crede că încrederea în ea însăși a ajutat-o foarte mult în această perioadă.

„Un alt lucru despre care cred cu tărie că ne ajută la examene, și nu numai, este încrederea. Nu spun acest lucru fără vreun fundament, ci spun având în vedere o experiență. În perioada dinaintea simulărilor pentru examenul de bacalaureat nu am reușit să acopăr toată materia.

Acest lucru nu m-a descurajat, ci, din contră, faptul că am dat tot ce a fost mai bun mi-a dat curaj. Astfel că în zilele cu pricina, m-am prezentat la examen încrezătoare în propriile forțe, am avut emoții, însă au fost constructive și nu mi-au stat în cale.

Așa am reușit să iau note foarte bune în simulări: la limba  română-9,85,la istorie-9,35, la logica-9,90.

Notele obținute mi-au dat speranța că pot și mai bine de atât și că metoda folosită în perioada de pregătire a fost benefică.

Așadar, îi încurajez pe toți elevii să învețe astfel încât la finalul zilei să fie mulțumiți de cele realizate și să fie încrezători în propriile forțe.

Stresul și cele aferente sunt trecătoare, iar în unele momente trebuie să ne uităm și la destinație, nu doar la călătorie”, ne-a spus Alexandra Antonesei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Educatie





pixel